Подправки в саксии

• 136 398
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
съпружка от къде си купи босилека? А семена дали продават на пазара на Д. Петков? Нямам време да отида до там, а не ми се ходи ей така просто, че ми идва далечко.

# 106
Босилека купих от Кауфланд - 2 лв. саксията, в Лидл имаше също, даже и други подправки.

# 107
Да, и аз си купих днес розмарин и мента. Надявам се да не ги убия... Ще проверявам редовно и за босилек  Laughing

А имам въпрос сега трябва ли да ги пресадя в друга саксия или да ги оставя в тези, в които съм ги купила?

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 10:29 от dEs9110

# 108
  • София/Варна
Опитът ми показва, че е по-добре да се пресадят в по-голяма саксия. Моите умряха като ги оставих в тяхната си.

# 109
  • София
Босилекът ми не мислех, че ще се хване изобщо, беше на семенца, но вече е изяден, лютите чушки се сушат и сега се чудя какво е подходящо да насадя за зимата?

# 110
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз ще насадя босилек, чубрица, розмарин. На каква дълбочина се поставят семената?

# 111
  • София/Варна
Не пише ли на пликчетата?

# 112
Здравейте!

Преди месец и половина си купих чубрица в саксия от Фантастико. Сложих я на остъклен, неотопляем, южен балкон в оригиналната си саксия. Поливах го, но може и да е преполято от ентусиастите в къщи-мъж и дете, които не знам защо си мислят, че всички цветя трябва да се поливат често и обилно... Laughing  Както и да е, междувременно се застуди и забелязах, че листенцата й започнаха да гният - от зелени стават кафяви и черни. Реших, че й е студено на чубрицата на балкона и я прибрах в кухнята. Мъжът ми я сложи върху кухненския шкаф (стандартен с 50 см разстояние от тавана). Там е полумрак освен когато светнем лампата. Там поседя две седмици. Вчера я свали, защото не беше поливана две седмици. Видях, че вместо да почва да цъфти и да я вадя тя продължава да гние. Какво да правя, че да я спася?!

# 113
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз не мога да помогна със съвет, не съм отглеждала чубрица, макар че си купих и смятам да я засадя. Иначе да споделя, че босилекът, който засях на семена преди 2 седмици покълна и си расте в момента.

Ще пробвам и с другите семена, които имам - лавандула, розмарин и мащерка.

# 114
Здравейте и от мен.
Включвам се много скромно в темата-имам насаден само босилек, иска ми се обаче да си насадя и розмарин, мащерка.

# 115
аз много  сполучливо си гледах босилек в саксии,но в чужбина.Сега ще опитам отново с босилек и розмарин в България Hug

# 116
  • София
Здравейте , аз си купих пролетта от Кауфланд босилек , успях до скоро да го задържа беше вече доста голям , но ми писна и го нарязах и замразих, От пролетта пак . Но много искам на пролет да си насадя чери . Някой опитвал ли е и как се гледат по точно?

# 117
Чери доматки ? Аз за първи път си засадих миналата година и ми се получи, не съм правила нищо специално, засадих семената в една продълговата саксия , сложих я на топличко в кухнята, на непряка слънчева светлина (нямах къде да я сложа на пряка) , от време на време ги торих с отайла от кафе, поливах ги когато ми се виждаше, че започва да им изсъхва почвата, след като растенията станаха около 7-10 см. , ги разсадих и засадих в градинката и така Simple Smile Бях си оставила 1-2 растения в саксийка, но явно им липсваше светлина и не пораснаха много много, накрая се предадох на съветите на майка ми и ги засадих и тях в импровизираната ми градинка Simple Smile Иначе в интернет може да потърсиш, има много статий с подробно описани начини за отглеждане Simple Smile

# 118
 maria_73,чубрицата /ако е балканска-Satureja montana/  е многогодишна-иска студено,тъй като вирее навън.Сега може да я отрежеш два три пръста над саксийката и да я пресадиш в нова по-голяма /най много с два пръста по-широка/ саксийка.
П.С.Подправки като розмарин,чубрица,мащерка не искат много вода!

На момичетата ,които искат да си отглеждат розмарин и мащерка- най-добре да си купите готово растение,което да пресадите,тъй като розмарина се размножава вегетативно-чрез резници ,а не чрез семена.

# 119
  • Отвъд алеята зад шкафа
Босилекът едногодишен ли е?

Общи условия

Активация на акаунт