Подправки в саксии

• 136 521
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • София-Младост
Здравейте,
купих си няколко вида семена от магазин, едни тръгнаха съвсееем слабо, други не.. Специално ме интересува босилек. Ако си взема готови разсади, има ли шанс да ми оцелеят в домашни условия, изцяло южен апартамент и остъклен балкон newsm78 Досега съм гледала само цветя и то не такива, които изискват често поливане, но за подправките явно има какво да се образовам още...
nora_p, снимките на последната страница гледам, може ли контакт на лични, мисля да направя последен опит..
Редактирам малко...било мента на снимките, не босилек.. Все пак, бих пробвала каквото имате.
Ако не го поливаш босилека поне веднъж дневно не мисля, че ще го имаш дълго. Но определено от готов разсад е доста по-лесно. Тази година при мен босилек(и кориандъра също) не поникна от семе. Помолих свекърва ми да насади и от нея си взимам.
Нямам прдстава обаче дали защото засадих и двете в едно и също сандче.

# 346
Ако си ги посяла много дълбоко, трудно тръгват. Аз ги слагам върху суха пръст, след това мнимателно поливам и готово.

# 347
 И малко риган

# 348
Десет корена босилек имам сега в градината, миналата година го гледах в сандъче - определено в градината му е по-добре, на сенчица под дърво, на по-влажничко. Един-два корена ни стигат напълно, много му е силен вкуса.

# 349
Имам босилек, от семена, в неголяма кръгла саксия, огромен е Peace

# 350
майка ми засади розмарин в саксия, прочетохме как се отглежда, сега е навън на леко сенчесто място, някой от вас отглежда ли си, как да го поливам и трябва ли да го засадим в градинката по-късно?

# 351
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Ние гледаме босилек на терасата, в саксии за цветя (пластмасови и правоъгълни), с торово-почвена смес от цветарски магазин - разсаждаме го от готова саксия от супермаркета... За сега има 4-5 саксиики и продължаваме. Нашият седи на много слънчево място и на доста влага и се развива чудесно (чукам на дърво  Laughing ) Проблемът е, че нещо го яде. Не виждам животинките - листни въшки или нещо подобно, но по листата има следи от ядено и там почернява. В цветарският магазин казаха, че с нищо от техните пестициди не мога да пръскам, щом е за ядене. Ще ходим до агро аптека да видим какво ще кажат.
Имаме и една коприва, която самосиндикално поникна в една изоставена саксия, в която умря предният опит за босилек  Simple Smile Пръстта е супер стара и направо не мога да повярвам, че изникна  Grinning Просто излезе едно смешно стръкче и сега е 30см. растение и пуска нови  Grinning Grinning Grinning Много ѝ се радвам.

# 352
Миналата година гледах на терасата босилек, но тази година всичко, което посях - измръзна. Явно е било рано. Сега си вземам от Лидл саксийки с подправки и ги поставям на терасата в големи саксии и пак съм доволна.

# 353
Къде има/продават босилек?
Аз четох, че предпазва от комари, които мен не ме подминават. Та затова искам да си сложа близо до беседката навън.

# 354
В Хита има разкошен босилек в средни саксии. Вчера го направих на песто, че отгоре свеж и прекрасен, а взе да ми гние отдолу. Изглежда го преполивах.

# 355
  • София-Младост
В Кауфланд също има. Но не разчитай прекалено на босилека в борбата с комарите.

# 356
  • Благоевград
Здравейте и от мен! Почитател съм на подправките и бях решила да си гледам в саксии вкъщи. Днес си купих босилек от "Лидъл" и веднага го пресадих в друга саксия, защото ми се стори, че тази му е малка. Стеблата нагоре са много големи и ми се струва, че листенцата му тежат. Мога ли да го държа по-нисък и по-гъст, отколкото висок и рехав? Как точно се късат листенцата, тоест от кое място, за да не го счупя? На колко време се полива? Смятам да го държа на кухненския плод, там е достатъчно светло, но не е слънчево. Много се вълнувам и му се радвам от сърце и искам да се науча да се грижа добре за него. Ще съм благодарна за насоки  Hug

# 357
Здравей, на плоТа не знам дали ще му е добре. Сложи го на балкон, ако разполагаш с такъв. Прекършва се отгоре и не трябва да му се позволява да цъфти - това скоро го прочетох някъде. Аз преди време си взех от Лидл, много хубав и едър, но не оцеля, от Бриколаж вземах - същата работа, а от пазара взех и е екстра. Успех в отглеждането!

# 358
Интересна темичка. Grinning Значи...ако босилекът се прекършва отгоре ще продължава да "дава" нови листенца и ще мога да го използвам като подправка? Blush

# 359
  • Благоевград
Благодаря за съветите!  Hug Една седмица го гледам вече, обаче вчера забелязах, че някои листенца са покафенели на места. Това от температурата ли е, поливам го през ден с малко водичка, не е увяхнало, стеблата са здрави, но листенцата покафеняват. Как да си го спася?

Общи условия

Активация на акаунт