Подправки в саксии

• 136 516
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Къде ти изчезна ментата? Тя е многогодишно и също като джоджена, няма отърване от нея.
Загубих я заради преполиване, а джоджен не успях да си хвана. Не са ми много успешни опитите с подправките, но пък сега да се похваля  - босилека, който ви казах, че не е никнал, поникна 👏😊 посяла съм го на 1 април, в момента е около 5 мм. Очаквах доста по-рано да има резултат...

# 331
Мента

Малката 1.50лв. голямата 3лв.
Има и 5-6 саксии джоджен с размери като на голямата мента на същата цена
Хората са си правили бордюрче с тях ,а тези са останали и ще заминат на доставната цена.

# 332
Здравейте, нова съм в отглеждането на подправки, но реших тази година да си разнообразя тераската с няколко подправки. Взех си див лук от Kaufland направо в саксийка и за сега расте като луд(направо се чувствам като masterchef на лука, макар че той явно просто така си расте   Mr. Green ) . Пресадих си го в по-голяма саксия и го режа доста често, но много бързо израства пак и висва.
Въпроса ми е мога ли към върха да го пристегна с нещо за да не се разпилява или това ще повлияе на растежа му по някакъв начин?
А днес си боцнах и едно стръкче мента да видим до къде ще го докараме  Embarassed

# 333
  • София-Младост
nora_p
Как мога да се сдобия с една саксийка мента? Моята купешка умря...до нея джоджена(домашен) гордо стърчи и без да го поливам (че забравям).

# 334
Ала-Бала мента и джоджен едно до друго не е добра идея  Thinking
според мен се опрашват и едното доминира според случая.

# 335
  • София-Младост

Те са в различни саксийки, обаче май си права. Мин.година купих мента и дадох на свекърва ми да сложи в градината да има. Така хубави вървеше и тази год. решавам да си извадя корен и да сложа на балкона...ядец, беше се трансформирала в джоджен...който го има в градината недалеч от ментата. Ще го имам предвид, благодаря ти!
Преди време четох в един блог кое с кое не се сади, на другата година ако си садил картофи примерно на тяхно място какво е добре и не да се сади...ще го потърся да го прегледам пак.

# 336
Те са в различни саксийки, обаче май си права. Мин.година купих мента и дадох на свекърва ми да сложи в градината да има. Така хубави вървеше и тази год. решавам да си извадя корен и да сложа на балкона...ядец, беше се трансформирала в джоджен...който го има в градината недалеч от ментата. Ще го имам предвид, благодаря ти!
Не се заяждам, но ми стана интересно.
Аз имам в градината си от години мента и джоджен на разстояние около 3 метра. Да взема мерки някакви трябва може би?

# 337
  • София-Младост
Не се заяждам, но ми стана интересно.
Аз имам в градината си от години мента и джоджен на разстояние около 3 метра. Да взема мерки някакви трябва може би?
Не го приемам като заяждане, за мен също е необяснимо. Защото купих мента, не семена, а готова мента в саксия от ЛИдл, разделих и занесох 1/2 на свекърва ми в градината...насади го, късахме мента. Тази година в началото за мен беше мента, но листенцата бяха много малки, просто стрих между пръсти  и миришеше на мента. По-късно във времето извадих 1-2 корена, да имам на балкона...обаче или съм объркала нещо  newsm78, но това не е мента...още ми е на балкона и си е чист джоджен. Разказах на свеки и тя установи същото...при нея са на по-близко разстояние, има няма метър примерно.
А ако при теб си растат без проблем недей да правиш нищо Simple Smile

# 338
Може би корените им са се смесили/те нали са едни пълзящи/? Могат да напълнят градината, ако им позволиш. Особено джоджена.
При мен има други неща между тях и нямат допирни точки. Пък и не им позволявам да вървят едно срещу друго. Изрязвам и преди да цъфнат./около 20 см/.

# 339
Синът пожела да си имаме мента в градината и реших да засея в саксийка, а после ще пресаждам. Може да е късно, но сега изглежда така (нагъсто е, ще прореждам).
Скрит текст:

# 340
alys , за колко време поникна?
Аз тъкмо бях обявила неуспех със семената копър и 2 вида босилек, зарязах всичко на открит балкон без навес, след 2 месеца поникнаха. Копъра много дръпна, босилека е колкото твоята мента. Мислех си че за около 20-тина дена поникват  Thinking

# 341
Аз отново ще се пробвам с лютите чушлета. Еда баба от блока ми обеща домашен разсад, който се надявам да не прави номера като купешките, който ми изсъхват доста бързо.

# 342
  • София/Варна
Ментата и джоджена са от едно семейство и много лесно се кръстосват.

# 343
alys , за колко време поникна?
Бях се настроила за 2-3 седмици чакане, така прочетох. Но поникна по-бързо, не засякох, но примерно 7-10 дни. Засях и в още една саксийка, която изнесох навън и там малко повече се забави (май и там поникна). Ще имам предвид да садя далече от джоджена. Тези дребни семенца се сеят почти на повърхността.

# 344
Здравейте,
купих си няколко вида семена от магазин, едни тръгнаха съвсееем слабо, други не.. Специално ме интересува босилек. Ако си взема готови разсади, има ли шанс да ми оцелеят в домашни условия, изцяло южен апартамент и остъклен балкон newsm78 Досега съм гледала само цветя и то не такива, които изискват често поливане, но за подправките явно има какво да се образовам още...
nora_p, снимките на последната страница гледам, може ли контакт на лични, мисля да направя последен опит..
Редактирам малко...било мента на снимките, не босилек.. Все пак, бих пробвала каквото имате.

Общи условия

Активация на акаунт