Подправки в саксии

• 135 987
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
Алллоооо Враца, там Ю-туб не хващате ли ?  Stuck Out Tongue

И после да споделиш какво е станало !

# 676
  • Враца
За YouTube, признавам не се бях сетила.
Благодаря, беше ми много полезно.
Дано има какво да споделя Grinning

# 677
Аз така засадих лавандула преди две седмици , дори отгоре сложих найлонче , по инструкции оттук , на тъмничко, ами засега нищо- трябваше вече да са се показали.Само някакви кафявички нещица. Отгоре на това , вътре по пръстта има мухъл Weary
Да пръскам ли , какво да правя и кога. Почвата е изсъхнала.

# 678
Имаш мухъл защото от найлона се е запарило. Махай найлона и вади на слънце. И за всеки случай посади нови семена в нова саксия и не салагай найлон.

# 679
  • Across the Multiverse
Тези найлони май повече бъркат работата, отколкото да ускоряват процеса. Трябва да се махат за проветрение, ама човек кога се сети, кога- не и мухълът е налице  ooooh!

# 680
Благодаря ви , аз го махнах .Още като забелязах , и го оставих да диша от едната страна. Имам  и друг въпрос- да пръсна ли вода сега отгоре, или да изчакам. Почвата е суха , а с една лупа гледам , че май семенцата едреят. Ужасно невежа съм. Есента взех и семена от магданоз и копър , насях и те взеха , че тръгнаха . После изпоумряха. Сега за лавандулата чета и само зяпам , нетърпелива съм да излезе нещичко.
И още едно въпросче- днес от градината до нас си отскубах стри стръка мента и ги засадих директно в саксии. Полях и -гледам клюмнали. Дали ще се прихванат ?

# 681
Слагаш една кофа 5 литра на терасата на слънце където са цветята и подправките. Вземаш една чиста кофичка от кисело мляко и  и надупчваш дъното с по-дебела игла. Това са ти резервоара и лейката. Пълниш сутринта вода в кофата ( или вечерта ) и на другата сутрин поливаш внимателно, за да не преполееш. И така.

# 682
Благодаря ! Flowers Hibiscus

# 683
Няма по-лесно нещо за вкореняване от ментовите( много видове са, вкл. джоджен). Слагате стръкове във вода, като махате натопените във водата листа. Може да натопите в много бледорозов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Следите водата да е чиста, рядко се случва, но може да се появят гнилостни процеси.  Скоро ментата пуска корени и садите в саксия, сандъче.
Няма смисъл от семена да се напъва човек.
Черната мента пиперита лично на мене повече ми харесва - ароматът е по-силен и наситен.

Тези найлони май повече бъркат работата, отколкото да ускоряват процеса. Трябва да се махат за проветрение, ама човек кога се сети, кога- не и мухълът е налице  ooooh!
Въобще не бъркат работата, но не трябва да се забравя проветряването и овлажняването на почвата. И направо да ги сложиш, без найлон, ако не обръщаш внимание и ги забравиш, пак нищо няма да стане. Отглеждането на разсада е най-фината част!

При завиване с найлон на семена за ускоряване на покълването, написах, че трябва ЕЖЕДНЕВНО проветряване за да се опреснява въздухът и да не хваща мухъл.  А почвата трябва е да винаги влажна. Вместо почва, може да се ползва и дезинфекциран с калиев перманганат пясък, а после внимателно се пикират в почва. Семената не покълват в суха почва.
Такава роля има и рътенето на семена в навлажнен памучен плат.

Последна редакция: нд, 29 апр 2018, 16:29 от Diorela

# 684
  • Враца
Няма по-лесно нещо за вкореняване от ментовите( много видове са, вкл. джоджен). Слагате стръкове във вода, като махате натопените във водата листа. Може да натопите в много бледорозов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Следите водата да е чиста, рядко се случва, но може да се появят гнилостни процеси.  Скоро ментата пуска корени и садите в саксия, сандъче.
Черната мента пиперита лично на мене повече ми харесва - ароматът е по-силен и наситен.
Тоест купувам си мента на стръкчета и я слагам във вода и след това действам?
Благодаря много за идеите.

Преди 2 седмици си купих уж мента в саксия, но ми се струва, че ме преметнаха. И джоджен не е. Мирише много странно, като на босилек и одеколон от преди години. Иначе пък върви добре, но не знам дали ще я сложа в мохито Simple Smile
Ето я:

# 685
  • Across the Multiverse
Тези найлони май повече бъркат работата, отколкото да ускоряват процеса. Трябва да се махат за проветрение, ама човек кога се сети, кога- не и мухълът е налице  ooooh!
Въобще не бъркат работата, но не трябва да се забравя проветряването и овлажняването на почвата.
T.e. същото, коеото съм написала.

# 686
Цитат
Преди 2 седмици си купих уж мента в саксия, но ми се струва, че ме преметнаха. И джоджен не е. Мирише много странно, като на босилек и одеколон от преди години. Иначе пък върви добре, но не знам дали ще я сложа в мохито
  Ти забъркай повечко мохито, дай да опитаме и ще ти кажем дали върви или не ! Bowtie

# 687
Тоест купувам си мента на стръкчета и я слагам във вода и след това действам?
Благодаря много за идеите.

Преди 2 седмици си купих уж мента в саксия, но ми се струва, че ме преметнаха. И джоджен не е. Мирише много странно, като на босилек и одеколон от преди години. Иначе пък върви добре, но не знам дали ще я сложа в мохито Simple Smile
Ето я:

Прилича на мента, но и на босилек, така по снимката ми е трудно. Ако я видя на живо, ще ги различа.  Ти вероятно искаш мента пиперита - лютива мента( за мохитото Smile ), популярния ментов аромат, познат и като спеарминт, а си уцелила друга. Ментите са толкова много и с най-различни аромати - има с лимонов, бергамотов , какви ли не аромати. Нашенските диви менти също са с различни аромати.
Ето виж тук: Мента https://en.wikipedia.org/wiki/Mentha
Купи си китка с добър аромат за мохитото и си вкорени, а това не го хвърляй, ако е босилек, ще свърши работа за мезе с песто. Smile

Пиша тук, говоря по телефона за чимшири, гъсеници и препарати... И мохитото стана на москито Smile  Е, поправих го вече.

Последна редакция: нд, 29 апр 2018, 18:29 от Diorela

# 688
Да както са казали по горе има хххвида мента!
Това твоето си е мента Wink ун мохито, дос мохито и на трес ще разбереш каква хубава мента си гледаш

Ментата е като плевел пуска адски много подземни корени и бързо се размножава ... миналата година на вилата /и ние за мохито я въдехме разбира се /  Sunglasses Laughing
Остана в кофата изсъхна през зимата и онзи ден отиваме и ти да видиш пълна кофа около педя височина ..
ни чака мохитото

# 689
Да както са казали по горе има хххвида мента!
Това твоето си е мента Wink ун мохито, дос мохито и на трес ще разбереш каква хубава мента си гледаш

Ментата е като плевел пуска адски много подземни корени и бързо се размножава ... миналата година на вилата /и ние за мохито я въдехме разбира се /  Sunglasses Laughing
Остана в кофата изсъхна през зимата и онзи ден отиваме и ти да видиш пълна кофа около педя височина ..
ни чака мохитото

И аз първо помислих, че е мента, но после се размислих, много си приличат на снимка някои менти с някои босилеци. Още повече, че аромата бил на босилек.
Ето една снимка  на босилек за сравнение

А ти с тая кофа мента, направо патентовай метода  Smile
Аз я обичам на ментова лимонада в жегите.

Общи условия

Активация на акаунт