Подправки в саксии

• 136 530
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
Благодаря за съветите!  Hug Една седмица го гледам вече, обаче вчера забелязах, че някои листенца са покафенели на места. Това от температурата ли е, поливам го през ден с малко водичка, не е увяхнало, стеблата са здрави, но листенцата покафеняват. Как да си го спася?
-----------------------------------------------
 Без снимка е трудно да се даде съвет ,но разреди още поливането и го дръж на сянка. Полей го следващия път когато започнат да оклюмват листенцата.

# 361
и на моя риган му почерняха листата,но според мен е от силното слънце,мисля ,да ги изрежа  и предполагам ще изкара нови,мащерката ми започна да цъфти,но въпреки хубавия цвят и нея изрязах,че започнаха да се събират пчели,босилекът за сега ми върви много добре.

# 362
  • София
Моя магданоз изведнъж стремглаво взе че изникна. Обаче имам един може би малко тъп въпрос - как става беритбата му от саксия в домашни условия. От засята цяла саксия са изникнали може би 5-6 коренчета, които имат вече и листа. Незнам, трябва ли нещо да направя, за да стане по-гъст? Страх ме е, ако откъсна тези няколко стръкчета, дали няма да го убия. newsm78
Иначе, от цялата галимация с подправките ми в саксия, най-добре е босилека и ригана. За босилека разбрах, че не трябва да цъфти и го изрязах отгоре. А ригана си расте общо взето на където си поиска.
За съжаление с мащерката и копъра, които бях посяла нищо не се получи....

# 363
И при мен босилека добре върви, руколата се разви, ядохме един път, после я изпуснах стана огромна и горчива и вече я изскубах сега засях наново, от коренчата, които ми дадоха салвията и тарос вървят, но не много добре

# 364
  • Благоевград
Ето го моят босилек. Хич го няма  Confused
Сигурно вкъщи му е много топло, у дома нямаме климатик, а сме и с южно изложение и през деня стига до 28-30 градуса вътре на затворени прозорци. Сигурно му е много топло. Ако изсъхне, чуда се дали да не си посадя сама и да си го отгледам. Не знам дали не сбърках, че го пресадих веднага след като го взех от Лидъл. Снощи го оставих отвън на прозореца, защото е доста по-хладно, същата работа си е, почти увяхнал.

# 365
Мисля, че от горещината е така, нямаш ли възможност да го оставиш навън , но не на пряка светлина, а сега можеш да откъснеш хубавите листенца и да си ги изсушиш, а стръковете ги изрежи на един пръст от почвата и сигурно ще излезат нови листенца.

# 366
  • Благоевград
Мисля, че от горещината е така, нямаш ли възможност да го оставиш навън , но не на пряка светлина, а сега можеш да откъснеш хубавите листенца и да си ги изсушиш, а стръковете ги изрежи на един пръст от почвата и сигурно ще излезат нови листенца.

За съжаление няма как да го гледам навън, живеем в гарсионера югозападно изложение и от 12:00 на обяд като пекне слънцето та чак докато залезе ни пече. Нямам тераса, затворена е с прозорец и там ми е готварската печка, където е още по-горещо. В стаята, в която спим е с 1-2 градуса по-хладно от другата, там го държах вчера и онзи ден, но пак не му е добре. Задължително трябва да е на светло, нали? Ще почакам още 1-2 дни да видя дали ще се съвземе и ако продължава да съхне, ще го отрежа, както ми каза. Благодаря ти за помощта  Hug

# 367
Може би по-скоро проблема е в самото растение, болест или нещо друго и аз имам една саксия на прозореца на кухнята, силно слънчево без климатик и се развива добре.Почвата ми се вижда мокра, ако не изсъхва по всяка вероятност коренит еса заминали и са тръгнали и листата.

# 368
  • Благоевград
Може би по-скоро проблема е в самото растение, болест или нещо друго и аз имам една саксия на прозореца на кухнята, силно слънчево без климатик и се развива добре.Почвата ми се вижда мокра, ако не изсъхва по всяка вероятност коренит еса заминали и са тръгнали и листата.

Ех, много жалко. Ще видя още няколко дни, ако не става, ще го отрежа и ще видя дали ще поникнат нови стръкчета. Ще му дам шанс. Ако и тогава не стане, ще си засея нови семенца и сама ще си го отгледам.
В работата имахме една коледна звезда, която беше почти изсъхнала. Бяха й изпопадали листата, клончетата започнаха да съхнат и колежката беше решила да я хвърли, обаче й казах да изчака, че много е възможно да е временно и да се възстанови. Няколко месеца по-късно, в момента е страшно разлистена, огромна, с червени листенца посред юни  Laughing Та нищо не се знае, затова ще му дам шанс да видим дали ще мога да го спася  Heart Eyes

# 369
Тина, отрежи отгоре десетина см и засади в нова саксийка. Ако има повече, чиито връхчета са добре, отрежи и тях. Можеш няколко да сложиш във вода да пуснат корени, а останалите направо засади. Босилекът лесно се вкоренява.

# 370
  • Благоевград
Тина, отрежи отгоре десетина см и засади в нова саксийка. Ако има повече, чиито връхчета са добре, отрежи и тях. Можеш няколко да сложиш във вода да пуснат корени, а останалите направо засади. Босилекът лесно се вкоренява.
Благодаря за съветите, но не разбрах кое какво да правя Grinning Ако може да ми обясниш малко по-подробно, за първи път си отглеждам подправка Simple Smile

# 371
Отрежи част от босилека (все едно си късаш цвете, ама го отрежи Simple Smile) и го засади. Той ще си пусне корени. Но ако и горната част на босилека не изглежда добре, няма смисъл.

# 372
signora_tina , Опитай да му пръскаш листата с пулверизатор, може да му е сух въздуха. Но го прави вечер или сутрин рано, когато няма слънце.

# 373
  • Карлово
Моя магданоз изведнъж стремглаво взе че изникна. Обаче имам един може би малко тъп въпрос - как става беритбата му от саксия в домашни условия. От засята цяла саксия са изникнали може би 5-6 коренчета, които имат вече и листа. Незнам, трябва ли нещо да направя, за да стане по-гъст? Страх ме е, ако откъсна тези няколко стръкчета, дали няма да го убия. newsm78
Отрежи ги с ножче или ножица го около 1-2 см.от земята. Ще пораснат пак. Ако опиташ да ги късаш, понеже са много нежни коренчетата, може да ги отскубнеш.

# 374

както казва ДамаТрефа,  постригвай с ножица и ще се сгъсти

Общи условия

Активация на акаунт