Био зеленчукова градина №8

• 75 940
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • Стара Загора
Марулите и салатките могат, пък и дърветата още не са се раззеленили, не правят сянка. Тая година за пръв път се светнах да разсадя салати под кайсиите и вече си берем къдрави.
А какво друго може да се посади под дървета? В нашата градина на село има една част, в която има само ябълки - 6-7 дръвчета. Досега само косихме тревата, но тази пролет решихме да я унищожим с препарат. Преди десетина дни напръскахме, сигурно ще се наложи и още да се пръска. Но се надявам до есента да се махне изцяло. Мислех си за следващата пролет дали няма да вървят тиквичките на сянка? За марули не съм се сещала.

# 181
  • София
Маалко по висока киселинност. По-високата киселинност е причина за по-голяма разтворимост и попадане в храните на тежки метали - Mg, Al. Намалява се с разхвърляне на негасена вар на прах.
Сравнително бедна, но рохка листовка, може да вкараш малко угнил оборски тор.
Куркума да допълва. Mr. Green Добавянето на агроперлит също понижава малко киселинността.
http://flowersnet.info/a509/%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B5%D0%BD … D1%80%D0%B0%D1%82

Благодаря ти! Май нищо няма да садя за сега там, щото на комшийката изведнъж и "просветна", че и пречат 2 бора. Щяли да и паднат върху къщата  /нито с голям наклон, нито толкова близо/ , та подадохме вчера молба до еко-то, за разрешение за рязане. Но кой знае кога ще стане /и дано да не стане!/. Ще се режат на парчета и  май ще изпомачкат всичко. Тамън ги бях предвидила за хамак - над 20 м. високи, направо душата ме боли  Sad

За червеите, като остане малко време, ще търся книжката /че са ми по кашони още/.  Моята  е ксерокопие, хваната с телбод /тъничка е/ - мога да я сканирам, както си е, за да  се принтира като готова книжка на А4 листа. Мога и като текстов файл да я направя, но ще ми отнеме доста време, за "разпознаване" и редакция.

# 182
  • Русе
- над 20 м. високи, направо душата ме боли  Sad
  А не може ли къщата на комшийката да се махне.  Twisted Evil И мене ме заболя душата.  Cry

# 183
  • Пазете Гор
Казусът на daniabc е много сложен. Добре е за тези неща да се мисли овреме. При тях нещата за съжаление са отишли твърде далеч.
Не трябва да се завъждат борове, дъбове и други такива дървета по дворвете. Просто не им е там мястото, инак са прекрасни дървета. Преди години беше цяла епопея отрязването на две канадски тополи в двора на дядовата къща. Ставаха опасни. Отвсякъде застроено, а те над 30 метра. Нейсе, отрязахме ги, че и на дюшеме ги направихме. В дворовете е добре да се садятплодни дървета, и да се обновяват периодично, на 20-25 години. Жалко е за някоя любима стара круша, да рече, но просто така е правилно.

# 184
  • София
Без да искам си изтрих отговора, та наново:

Куркума, къщурката я купихме преди 2 години - с дърветата...

Много и съчувствам на жената, че скоро почина съпруга И. Като изключим това, сме с прекрасни впечатления и отношения . Имало вятър и баш нашите дървета и се удряли в покрива  Thinking

Особено второто, не виждам с какво и пречи . Тя самата работи към общината, така че не вярвам, да ги пожалят.

Ето снимки, да видите ситуацията. Виновниците са на преден план /първите от ляво на дясно/, като най-близкият клон е поне на 3 метра от покрива И, приблизително толкова е и разстоянието до ствола на първото дърво:

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 11:53 от daniabc

# 185
  • на брега на Дунава
ВалЯ.Аз между дърветата миналата година сях тикви.Тръгнаха добре и сами си търсиха мястото , но родиха прилично/по около 2 тикви на стрък и други малки -недорасли/.
Иначе и моите салатки са от есента , без да ги покривам с нищо и сега вече ги ядем.
Боровете защо ще ги режат целите ,а не само клоните ,които пречат?

# 186
С боровете най-лесно ще се справят тия от енергото, с вишката. Стига да има откъде да наближи достатъчно. Поне дървесината оползотворете, прочетете как се суши и т.н. Жалко, прилича на горичка.
Под дърветете тая година съм посадил репичките, малко зимен чесън, салатките и балучки за пресен лук, а от южната страна под дърветата - цветя.
Абе неща, които се надявам да сме изконсумирали, или поне достатъчно порасли, за да не им е фатална сянката. Кайсиите още не са започнали да се разлистват.

п.п. Ако тая къща, на съседката, е от южната страна на двора ви, построена на границата, както изглежда на снимките, има нещо гнило в цялата работа. Трябва да е 3 метра навътре от оградата. Или е незаконно построена там, или имат разрешение на предишния собственик. Може да се човърка в тази насока, колкото да си седне на гъза за боровете.

# 187
По-лесният вариант е да изрежете клоните, които й пречат  Peace .... макар че доколкота аз знам и се вижда те са на безопасно разстояние - не са смърчове , че да има опасност да паднат със все корени и около тях можеш да си сложиш азалеи и рододендрони (любимите ми - те обичат кисели почви и борови иглички)  Hug
И много важно е да си проверите по скица как са ви регулацио9нните граници... да не е решила да си мести двора, а и доколкото се вижда от снимката оградата ви е премахната - сладайте си я бързо! така както си е била. Виж в ЗУТ-а там е опоменато на какво разстояние от съсед, трябва да има дръвчета....
Вълчо има един закон (ЗУТ) , в които пише , че може на 3м , но важи за втория етаж, защото той разрешава плътна ограда до 2.20 и т.н. (да не ви занимавам с други неща. Лелката щом работи в общината , значи със сигурност е позаобиколила , някоя буква на закона (поне в нашата е кошмарно положението с такива - на едни е разрешено , а на други недопустимо допустимото!) и трудно ще се разберете

# 188
  • Пазете Гор
Понякога регулационния план допуска т.нар. застрояване на калкан, Вълк, тоест сградата е на дворищната регулационна линия. Също така, ако е построена преди, не помня колко, но мисля, че е не по-рано от 1980 години, то тогава е в режим на търпимост. Та едва ли е незаконна, по смисъла на ЗУТ.
Проблемът е по-скоро, че с клоните се замитат керемиди. Може би едно окастряне ще свърши работа.
Да не се отклонявам, по Великден мисля да поградинарствам. Ще направя конструкция за увивния грах да се катери, че е поникнал масово и вече пуска мустаци. Имам семе от лук Испанска каба. Туй за какво е?

# 189
За воден лук. Първо се сеят семената на гъст разсад, после се проскубва и разсажда- или като уплътняваща култура, или в отделна, ниска леха. Ниска, защото много обича чести и обилни поливки. Формира едри, сочни глави, не много лютив е, чуден за шопска салата. И за пържолки. А аз го обичам срязан на две, препечен на скарата, покрай други месца, може и сланинка.
Теди, една циклантера ми поникна. И три тиквички, Рио... и т.н.

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 14:20 от Ana.Ivanova

# 190
Анииии
Потекоха ми лигите сдамо като си представих печена сланинка с чушки и лук (по нашенският край много се котира - за непосветените)

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 14:48 от Тedy

# 191
  • на брега на Дунава
Моите тиквички са с по няколко същински листа под туби от минерална вода и ми изглеждат добре.В съботя мисля да им махна тубите .Нали не се очаква слана?И две краставички са така опаковани и по четири пет листенца.
Този воден лук като се разреди може изскубаните да се засеят на друго място  newsm78
Имам поникнало червено салатно цвекло при разсада от домати и мисля също да го разсадя , каквото и да стане .

# 192
Водният лук е по-сочен, много добър за прясна консумация в обилни количества.
Може да стане колкото малки динчета.  Mr. Green

# 193
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ася, този боб не се яде, нали знаеш Mr. Green ?
Спокойно го засади някъде където да има упора. На ограда или на стена.
Става много голямо растение и се увива. Моите стигат до пет метра. Ето тук на оградата, непрестанно го увивам.
Салатите и те са на вън. НиЩо им няма, вече не е студено !

не искам да го ям, а да не зяпат съседите  Simple Smile
ама в нета пише, че бил ядлив  newsm78
ти по какво го оставяш да се катери 5 м? че и моят е май такъв... Simple Smile

# 194
Ех, да можех и аз да направя жива преграда откъм съседите... ама не мога. Извързахме доматите в парника: http://s004.radikal.ru/i206/1104/63/e93a817498b5.jpg
Ето и великденското зайче Simple Smile: http://s013.radikal.ru/i323/1104/7e/314d9ef0290a.jpg
Време ли е вече за бобовете? newsm78 А за тиквите?

Общи условия

Активация на акаунт