Био зеленчукова градина №8

• 76 260
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
  • густо майна Филибето
Плътна ограда до 2,20 може да се направи без разрешение на съседа, ако е изцяло в твоя имот, поне така пише в закона. И всичко трябва да е законно, защото ако е такъв човек, ще измисли някакви жалби после. Макар че не виждам нещо да му попречи да вдигне пръскачката и да напръска отгоре в твоя имот Sad За подробности можеш да питаш в строителната тема, обясни ситуацията. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=574992.msg18555805;topicseen#new

Плътна ограда може да се направи и без да е масивна, например от дърво или ламарина.

Аз миналата година не сях репички, не знаех, че така бързо и хубаво растат. Тази година децата ги прореждат в лехата, ядат и с пясъка, немити Simple Smile Вече правя салатата изцяло с мои продукти.
Имам саден есента арпаджик, имам и балучки. Арпаджика ми прави по-хубави и повече листа от балучките. Странно ми е. Rolling Eyes

# 346
Аз пък не мога да изкарам репички за салатките. В момента има салатки точно за бране, а репичките са колкото бобено зърно  Mr. Green Ще се застъпят в един момент, но още не са.
Люлин, аз посях 23 зрънца царевица, 20 покълнали, 3-те не бяха още. До тук времето е идеално при нас, ръми през два-три дена, вчера видях едно бобче старозагорско се показало.

# 347
  • София

Ние имаме съседи - къщата е близнак. Това са възможно най-лошите хора на света, от центъра до Витоша ги знаят като много проклети.

Ааааа, не - най-лошите са при мен. Що за животно трябва да си, за да плюеш и се секнеш върху прането на бебе, да пикаеш редовно на общото /външно/ стълбище, да  крадеш вода от години, да караш детето си да краде и да пише нецензурни думи по вратите със спрей /спирам да изброявам, че.../  newsm78
Не знам при вас каква е ситуацията, при нас имота е делим и дори има някакво доброволно споразумение за ползване, но ни изнудват за яка цифра за доброволна делба. По съвет на адвокат, сложихме камери. Сега трупаме материял и преди да заведем дела, ще направим последен опит да се "разделим" човешки, като им се обясни какви ще са реалните последствия за тях.
Съдебната делба се точи с години, и гълта много пари- не ни устройва засега. Но в краен случай и до нея ще прибегнем.

ПП. Ако имаш желание, може на лични да обменяме опит с проклетите комшии, за да не разваляме хубавата тема.

Вълчо,
Дали няма да те затрудня, ако набързичко обясниш какви условия иска царевицата? Оставила съм една шепа много пуклива, но не разбрах от нета как се засажда и отглежда  Praynig

# 348
  • густо майна Филибето
Вълк, кажи ми моля те ка я ся тази царевица, след неуспешната сеитба на грах, ме грози същото и с царевицата. Сладка царевица. Поникнали са царевички само на един ред и то не всички Sad Къде греша, не знам Sad Миналата година имах късмета на начинаещия, каквото засея - никне.А сега....

# 349
daniabc, какви са тия хора... Ние проблем с делби нямаме, всичко си ни е отделно, даже и адресите ни са на различен номер.
Любознателна, благодаря за съветите. Да ти кажа за царевицата, бях натопила втората ми партида във вода да се пораздуе и излезнаха гъгрици. Семето купих тази пролет от "Сортови семена". Може там да е проблема. Първите три гнезда изкараха заедно с боба, без да съм ги потапяла.
Аз забелязвам страшно слаба кълняемост на разни чушки. Въобще на семената, купени от "Кауфланд". Не че имам място за тях, но и като изкараха по 5-6 стръка от пакет, все ще ги наместя. Simple Smile

# 350
Ами за царевицата съм запомнил многото десятки - сее се от десети април до десети май, при налични 10 градуса на 10 см под повърхността на площите, които ще се засеят.
Сладката царевица не е хибридна, и сях от миналата година, бях си оставил да узрее едно кочанче. Избирам крайните зърна, тия, които са към дебелата част на кочана. виждал съм селектори за царевица, за семе отделят тях, по-топчестите. Другите зърна от кочана са сплескани от двете страни. Избрах 23 зърна, покълнаха 20, сях всичките, не съм ходил да ги гледам, защото е кално. Сее се на ред, през около 40 см, ако е самотен ред, може да се намали до 25 см. Миналата година покълналите ми бяха подарък, доста просрочени за засаждане, та бяха се оплели коренчетата им, и даже бе тръгнало и листо, но поникнаха. тая година ги засях на стадий само кълнче, най дългото бе към 1 см. Предварителното покълване не е задължително, аз го направих, за да видя за каква кълняемост иде дума. 20 от 23 ме устройва напълно, да не сея повече, пък послае да проскубвам и разреждам, че съм свидлив при тая дейност.
Покълването го правя в тарелка от стиропор - от сладкиши, кайма, няма значение. Накатявам тоалетна хартия, намокрям я, колкото да няма сухи петна по нея, нареждам зрънцата и покривам с тънко, финно нойлонче, от торбичка за насипно кафе - тия торбички се продават по 100 за лев и нещо в магазинчетата за кафе, ползвам ги за съхранение на нещо във фризера.
Та найлончето се притиска с пръсти, да се долепи до мократа хартия. до семената остава въздух. Държи се на светло и топло, аз го слагам на перваза на остъклена тераса. През найлончето се виждат кълнчетата. При сеитба тегля една брезна, поливам с канче, и в мокрото слагам зрънце, с кълнчето надолу. заравям брезната, както като се сади арпаджик или чесън. И те така.
Люб, на новаците винаги им върви. Аз за пръв път като ходих за риба, я сдрах, с един прясно отсечен прът от келяв габър, и корда от разплетена митка за миене на чинии. с плувка самоделка от коркова тапа.
Освен това площите са били незасявани с такива култури, нищо не е било расло наблизо.
По-къдно царевицата се копае, против бурени, ако е наложително, се прорежда. За да се окопае за пръв път, трябва да е поне 10 см висока. Като стане 40-50 см се копае за последно, като вече се дръпво пръст с мотиката към стъблото, т.нар. загърляне, да стане като къртичинка покрай всяко стъбло. Това я укрепва против вятър и способства да си пусне добавни корени, пък и по-бързо да се забият в земята. добавните корени се появяват от едно коляно, което, ако не е загърлена, е първото над земята.

# 351
Граха ми хич не расте  Sad И аз като Любознателна - миналата година бях много доволна от градината си, бях убедена, че зеленчуци лесно се гледат  hahaha а сега нищо не върви както трябва, освен буренаците, особено бучиниша, много си е харесал градината ми... До кога се слага разсад в градината, пипер и домати, не че са готови за разсаждане, но и граха, който е на тяхно място, май няма да стане навреме. Чудя се още колко време да му дам да порасне? Ако сложа ред домати в лехата на граха, дали ще си пречат? И друго исках да питам, да продължавам лида завивам краставичките или да ги оставя, сякаш се стопли вече времето, но не знам достатъчно топло ли е или не още?

# 352
  • Пазете Гор
Да покажа докъде съм стигнал аз. Снимките са отпреди няколко дни, и сега нещата са доста по-добре:

Баклата:
http://media.snimka.bg/8495/023245832.jpg?r=0

Девесила:
http://media.snimka.bg/8495/023245833.jpg?r=0

Пролетен спанак за прореждане:
http://media.snimka.bg/8495/023245831.jpg?r=0

Грах с котка:
http://media.snimka.bg/8495/023245826.jpg?r=0

Доматен разсад, ясно, сортът е Опал:
http://media.snimka.bg/8495/023245838.jpg?r=0

Два сорта джоджен:
http://media.snimka.bg/8495/023245835.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8495/023245825.jpg?r=0

# 353
Егати, аз единствен ли не съм естет в тая тема. Mr. Green Като ви погледна храстите, бордюрите, къщичките, и се смарангясвам.

# 354
  • Пазете Гор
Не си единствен, Вълчо. Аз много се старая да е красиво, но резултатите не съответстват на усилията ми. И все е сбиротък. Бордюрът е от тухли от акумулираща печка и малко крадени павета   Mr. Green. Не съвсем крадени, де, товареха ги за сметището, та прекарах няколко колички. Ако изобщо говориш за моя бордюр  Wink.

Момичетата показват такива градини, че моята не ми се показва; по три пъти снимам и трия, и трудно се решавам да сложа снимка. Все едно на концерт да посвири Паганини, а после да изляза аз, и да поскрибуцам на кемене. Та така.

Колко малко се затопли, и всичко дръпна. Фасулът и царевицата ги няма още. Кориандърът изкарал същински лист (какво ли ще го правя тоя кориандър?), както и магданоза. Не броих, ама трябва да са  около три милиона поникнали чубрици  Grinning, чудо е просто навсякъде. Имам доматки вече с трети-четвърти лист. Дали да не проведа едно пръскане срещу фунги? Скор пазел по един месец. Споделете опит.

Ей това пък е предзимния спанак, готов да го добавя към чорба от глава, перки и опашка на шаран:
http://media.snimka.bg/8502/023259802.jpg?r=0

# 355
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Егати, аз единствен ли не съм естет в тая тема. Mr. Green Като ви погледна храстите, бордюрите, къщичките, и се смарангясвам.

Mr. Green вълчо, като прочетох как тубите ти развалят и дзена и фъншшуя се хилих сама два дена, но сега с това смарангясване (така се пише, нали?) и тотална липЦа на естетизъм пак изби рибата.

аз нямам снимки, иначе веднага бих ги пуснала тук  Hug щото всяко нещо направено с любов и мерак е красиво  Hug

# 356
 Joy Куркума, какво е кемене  Joy
Ето и от мен нови снимки

Дюлата ми, не знаех колко хубаво миришат цветовете, ако и до плод го докараме тая година....

НОвата ми гордост - маточина.

Тук се вижда и злощастния ми грах.

# 357

здравейте и от мен.сигурно и аз съм био, защото не пръскам с нищо-не знам с какво Grinningтова са ябълките ми и лозичката, която имаше малки гроздчета, които се спаружиха Sadсъвсем начинаещ съм,но с голям ентусиазъм.

с ябълката се справих - и аз не знам как Laughing
тази година насях чесън, краставици, тиквички, репички, домати...въобще - вълнения големи! Joy
пожелавам на всички добра реколта!

# 358
  • на брега на Дунава
Ljuboznatelna .Според мен за да си сигурна накисни царевичките във вода.Аз го правя просто- в една кутийка от тези от магазините ,дето слагат храни, върху мокра салфетка и поставям капачето.Царевицата на третия -четвъртия ден пуска кълн.Така знаеш какво сееш и няма изненади.Правиш копка ,наливаш водичка ,пускаш зрънце и засипваш.Готово е.Аз сложих царевицата до пипера-нали така било добре.Ще видим.
Моят патладжан е миниатюрен ,окоро 10-15 см. ,но на 5-6 май ще го садя.Пипера посадих миналата неделя.

# 359
mama_gali, какво не му харесваш на тоя грах? След 5-10 дена ще е за загърляне.

Общи условия

Активация на акаунт