Био зеленчукова градина №8

• 76 269
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
  • на брега на Дунава
А пък моят помощник хвана мишка :
http://prikachi.com/images/860/3285860A.jpg
Някаква местна синя слива - караджейка- за първа година цъфти:
http://prikachi.com/images/873/3285873u.jpg

# 361
  • Пазете Гор
mama_gali , кеменето е известно под името гъдулка. Не че е лош инструмент, в израза си наблягах на туй, че ще свиря аз, което е опасно.  Simple Smile

Няма да повтарям Вълка, прав е за граха. След десет дни, ако е топло и влажно, ще почне да цъфти, планирай какво ще садиш на мястото му около 5 юни.

Браво ма красавеца на МХ.

Добре дошла, milsim1. Разкажи ни още за градинката ти, моля. Simple Smile

Днеска в един супермаркет видях био спанак - 300 гр за 3,80 лв (около шепа и половина). Около 12 лв за килограм. Бейби спанакът е около 5 лв за 200 гр. Сейте, бре!

Наздраве. Grinning

# 362
Караджейка е и малка воденичка в планината, без обслужващ персонал. Отиваш и се оправяш сам - отиваш с жито, връщаш се с брашно.
Прадядото на Вълчицата е правел и ремонтирал воденични камъни. Мисля, че глаголът е калафател. Когато някой воденичар е имал проблем, е пращал хабер, от човек на човек, докато стигне до него. Той съответно е натоварвал примерно един нов воденичен камък на волска каруца, и тръгвал. Айтос - Тополовград, нямам представа за колко дена е стигал. Воловете не бързат, 4-5 км/час.
http://www.etar.org/watermachin/karajeika.htm

# 363
Хубаво нещо е гъдулката, да, не знаех, че така й казват  Embarassed
На мястото на граха ще са пипера и доматите, ама пипера ми не върви нещо, доматите по-рано ще станат за разсаждане. МХ, как ще ти е миниатюрен патладжана, моят е миниатюрен - 2-3см, твоя е направо пораснал гигант  hahaha Пак ще се купува разсад, явно  Sad И миналата година не ми вървя пипера, и тая, и патладжана също, догодина пак ще пробвам и ще се надявам...

# 364
  • на брега на Дунава
При мен спанака е добре .Репичките също , но и моите са мънички и ще свършат салатките докато станат.Някакви бели репички сях и те са колкото бобено зърно порастнали.Грахът ми не поникна.Само няколко стръкчета-пълен провал.
Знае ли някой дали мога на необработено място да разкопая колкото за гнездата и да сея дини и пъпеши.Няма време да се обработи , пък и не е мое.Разширих се към един изоставен пущинак.
Видях някъде как един японец сее в тревата.
Вълкът с дълъг ник  Така й викат на балкана.Има и друга -ще я снимам следващия път- "бельовка" , с бели сливи , както и едни мънички сини сливки -компотени.Много са сладки , местни и от нищо не се страхуват.

# 365
  • на брега на Дунава
mama_gali Още не е късно да се сее късен пипер.Патладжана го сях три пъти -февруари -не поникна ,март-също и едва в края  на март успях с един син продълговат и друг бяло розов.Вече само покълнали семена сея за да няма изненади.Писна ми да чакам нещо да поникне .Затова за да не се чудя ,първо ги рътя.

# 366

снимките са от лятото на 2010 г.от вилата ни.тя е на около 80 км.от софия в планината.като по-млади ходехме само на купони и градината беше дива и девствена Laughing.това е романтичният израз за мързела на младите Laughing - не пипахме нищо по двора само го косяхме.ама сега се интересувам от земеделие(отскоро), което е показателно, че съм вече в зряля възраст! Joy
все пак, още не мога да разкопая и засадя всичко - http://prikachi.com/images/320/3285320J.jpg
това чака да го копая.наистина ли под орех не се сади нищо?

# 367
Удоволствие е да следя темата .... толкова неща научавам Hug

Днес засаждахме няколко корена домат в градината.... (на Ани Heart Eyes) , ябълки на снега, Жълта крушка .....и селекция на Баба. Дано утре да даде време и за мястото .... аз пък си посях доооста рано царевичка в едни контейнерчета... и почти я изсуших, но има няколко оцелели...
Сложих и един клон (присадка на ябълка, което трае 2 години (стискайте палци да се прихване))...
Тамагочито днес откри няколко репички (собствено производство) големи колкото 1/2 бобено зърно и си ги изми и ....ги пося пак ама без коренчетата и репичките (само листата с идеята пак да родят  Joy )
milsim1, орехите отделят фитонциди, които подтискат другите видове и правят дебела сянка..., но не пречи да опиташ Wink

# 368
Знае ли някой дали мога на необработено място да разкопая колкото за гнездата и да сея дини и пъпеши.
За дини и пъпещши не знам, за бостан дават добре изорана нива, изорана есента, рохка и хубава почва. Но ако изкопаеш трапове и да омесиш оборска тор и пръст, върху нея можеш да садиш бели и жълти тикви. 4-5 метра гнездо от гнездо и ред от ред, по 1 или 2 корена в гнездо. Или цигулки.

# 369
  • Пазете Гор
Напролет, като извозвах боклук, намерих едно воденично колело. По-точно половин колело, сравнително модерна изработка, женско. Някога мелели с два плоски камъка, като дискове, ама после се изпедепцали и взели да дялат едното така, че другото да ляга в него, инженерно казано - да лагерува.

Подпрях го на една страна в лехата, посадих две теменужки в празното Уютно стана, ще го снимам утре.

Не му се бойте на разсада. Макар и да върви бавно, си му идва времето и простоотхвръква. Специално съветвам mama_gali да не бърза с купуването на разсад, или поне да опита на една малка лехичка със собствения.

Отглеждането на собствен разсад е важна, съставна част на удоволствието да имаш градина. Grinning

Ако направиш гнездата по широки (около метър) в диаметър, ще имаш успех със всички тиквови - вкл. и тивквички, краставици без конструкция, МХ.

# 370
  • густо майна Филибето
Вълкът с дълъг ник , благодаря за подробното обяснение, и на останалите благодаря  bouquet
Да знаеш, при все че имам хубава цветна градина, зеленчуковата никак не ми е за показ. Граха, колкото и да е малко, не се вижда изобщо от тревата Sad Откъде се появи, като миналата година почти нямаше трева, не знам. Ветровете са издухали всички семенца от полето. Но пък и аз не държа изобщо на естетиката там.
Ягодите и малините обаче съм ги затрупала с дебел пласт окосена трева, стоят си влажни дълго и се надявам трева да никне малко.

# 371
  • на брега на Дунава
Искаше ми се с дини и пъпеши да пробвам , но щом каквате тикви ,добре.Впрочем аз вече посях пет гнезда - три бели и две цигулки. Ще опитам и няколко с дини.Може пък да станат.
Добре де ,но не си ли спомняте ,някъде го гледах, как един човек разчистваше малко тревата и сееше в нея. После отново връщаше сухата трева като мулч, а наоколо бурени.

# 372
  • Пазете Гор
МХ , засягаш един принципен въпрос. Идеята да не се прилага почвообработка има все повече привърженици. Аз не съм сред тях, което не означава, разбира се, че не е възможно и да грешим.

Растенията, които садим в градините си, след хилядолетна селекция са вече твърде далеч от своите предци, живели в диво състояние. Просто не оцеляват, оставени без грижи или, ако оцеляват, са единици. Дивите предци на днешните зеленчуци са били сравнително устойчиви растения, но със смехотворен, по днешните разбирания, добив. Какво да дам за пример?

Плодовете на домата достигат в някои градини до 2 - 2,5 кг (моят рекорд е 1, 2 кг). Оригинално, без селекция доматите са не по-големи от шипки, твърди и стипчиви. Когато ходим в гората, виждаме диви ябълки, круши. Плодовете им, вярно, не боледуват, но са колкото орех, а на вкус са като черупката на орех. Simple Smile

Обработката на почвата, растителната зашита, и изобщо всички грижи по растенията, са цената, която плащаме, за дългогодишната селекция. Селекция, превърнала невзрачни диви растения от разни краища на света в постоянен и надежден, здравословен източник на храна.

# 373
Привет на всички!

Много рожденници е имало през този месец в тази тема - да сте живи и здрави! Grinning

Искаше ми се с дини и пъпеши да пробвам , но щом каквате тикви ,добре.Впрочем аз вече посях пет гнезда - три бели и две цигулки. Ще опитам и няколко с дини.Може пък да станат.
Добре де ,но не си ли спомняте ,някъде го гледах, как един човек разчистваше малко тревата и сееше в нея. После отново връщаше сухата трева като мулч, а наоколо бурени.

Някой ми беше споменал за някакво перманентно земеделие, но не знам дали е точно това.
При моите условия, дините направиха мощна листна маса, почти без цъфтеж и дини никакви. Затова пък, който ги видя ме пита - каква е тази нова почвопокривна лиана?! Laughing
Тиквите по-стават, но бях сложила по половин кофа тор в гнездата преди засяването на семената.

Днес за трети път сях патладжан - не никне и това си е! Whistling
Купих си и някакви японски тиквички на семена - на опаковката пишеше "готварски - сухи"

newsm78   - ако въобще поникне нещо и от тях.
Тази година е пълен провал с разсадите ми - имам само дълги краставици и корнишони. Laughing

Да си похваля крушата - има доста цвят - миналата година даде само две круши и те паднаха неузрели по средата на лятото.
Да видим тази година дали ще ги удържа по клоните. Mr. Green

и лука, който учудващо все още е без червеи в стъблата.  Laughing

Последна редакция: сб, 30 апр 2011, 22:55 от KrIvOnDeLa

# 374
наистина ли под орех не се сади нищо?

И аз така знам,обаче на село откакто се помня градината ни бе почти цялата под ореха.
Сега тук на вилата не разреших на баща ми да отреже един сравнително малък орех /само го подкастри ;- /
Той си редува пипер и домати под него,като  редовно маха тези "гъсенички" под самото дърво. Резултатът е много задоволителен  Grinning  
 http://media.snimka.bg/7144/020544242-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/7144/020544272-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8505/023265591-big.jpg?r=0

Общи условия

Активация на акаунт