Био зеленчукова градина №8

  • 75 917
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 641
Извадих почти всичките си репички. Днес ще чистя и тия дни ги изяждаме, нищо че са много. По добре ние, отколкото червеите Grinning Някои са като решето, направо за боклука. Че и попово прасе май ги яде.
Вчера в дъжда и калта садих лютите чушки, останаха ми пипера и бамята. Доматките ми са още живи, но жълтиии... Sad
Всяка вечер ядем огромни салати с много марулка, лук, магданоз и репички, откога чаках този момент!

# 586
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вълчо, ако имаш повече зелен лук и ти пречи, нарежи го и си замрази за щирника през лятото. Щирникът е най-хубав със зелен лук.

# 587
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз, понеже съм нова във форума, се захванах да чета още от първата тема и съм безкрайно впечатлена от многото и полезна информация. Вчера се занимавах с копи-пейст и съм стигнала едва до седмата страница.
Много обичам тиквички и искам да питам Куркума какъв кафез им прави метър на метър, че подивяват вътре.  Много ми стана интересно.

# 588
  • Мнения: 4 587
Вълчо, ако имаш повече зелен лук и ти пречи, нарежи го и си замрази за щирника през лятото. Щирникът е най-хубав със зелен лук.
Здрасти! От кой край си, и какво е щирник?
Няма смисъл от копи пейст, форумът има търсачка, по датите също може да се ориентираш кой-какво е правил миналата година по това време.
Замразяването на нарязан пресен лук е добра идея, не ми пречи, но тоя от балучки скоро ще пусне копи и ще стане с жилави влакна.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 09:50 от Вълкът с дълъг ник

# 589
  • Варна-София
  • Мнения: 428
От Варна съм, а вилата е до Евксиноград. Характерно за района е дълга и студена пролет, но също така дълга и топла есен.
А щирникът си е баница със зелено, обаче си го правя с истински щир – летният плевел, който най-много обичам. То аз и не плевя, аз си бера.
Интернет много помага по отношение на ядивните плевели. Оказа се, че щирът е все едно спанак за индианците, обаче суров не е вкусен, а само готвен.
И понеже обичам всякакво зелено, това беше още една причина да премина на БИО.
Така не пръскам с отрови и целогодишно си бера това-онова.
За зеленчуците – горе-долу има установени практики, обаче за овошките и лозите е по-кахърна работата. Като ми изникнат проблеми ще питам из форума, нищо че е посветен на зеленчуковата градина.

# 590
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
amica1 Баба ми като дете ни правеше щирник/така му викат и в търновско/ и много го обичах.Не обичах да го бера , защото ме караха за наказание да бера по една кофа за прасето. Аз правя и с листа от цвекло .Също е хубава баницата.

# 591
  • Мнения: 4 587
Остава да спретна една баница с листа от магнолд - тъй де, те листата му са като на цвекло.
И аз първата асоция ми бе щир - свиня. Не знам защо, но не трябваше да даваме на свинята щир, който е вързал вече семе.

# 592
  • Мнения: 12 722
amica1 Баба ми като дете ни правеше щирник/така му викат и в търновско/ и много го обичах.Не обичах да го бера , защото ме караха за наказание да бера по една кофа за прасето. Аз правя и с листа от цвекло .Също е хубава баницата.

М...му, затова на нас гражданите ни продават цвеклото без листа. Правят си баница.

# 593
  • Мнения: 412
Здравейте!

Интересна и полезна тема.
Моите родители се занимават с отглеждане на зеленчуци и овошки в двора си, от около 2-3 години. Така да се каже, все още се учат и експериментират. Аз и съпруга ми от време на време обичаме да им помагаме.
Отглеждат основно домати, краставици, чушки, магданоз (и други подправки), ягоди, лук. С марулята виждат проблем и вече 3-та година не им се получава. Имаме и дръвчета - ранни череши, ябълки, круши, кайсии, смокини, нар, сливи, орехи, вишни, дрян, бадем, лешници (засадихме ги мин. година).
Тази година торят основно с Биотор от червен калифорнийски червей. Интересно ще ми е да споделите някой от вас дали е пробвал този тор и дава ли добри резултати. Последния коментар на майка ми беше, че преди 2 седмици е торила ягодите с биотора и сега са полудели от цвят.

По-нататък ще кача някоя снимка на двора от миналата година.
Успех на всички в градината!

# 594
  • Варна-София
  • Мнения: 428
ЧКЧ-тата са ми любима тема. Торът от тях - също. Страхотни мушката и жасмин цъфтят от ранна пролет в офиса, обаче на колегите не разправям, между тях няма истински градинари. Обаче, като ги гледат какви топки от цвят правят, до това време на годината вече съм им раздала почти всички чесначета, жасмина го подарих и сега се мъча отново да вкоренявам отначало.
Няма да сбъркате с червейчетата. И в чист тор съм садила семена. Поникват, но при такава концентрация им е силен, но не ги убива.
Точни дози не прилагам, добре е да почетеш из интернет, има писано много. Аз се опитвам да докарам технологията така, както на мен ми е удобно.

# 595
  • Варна-София
  • Мнения: 428
МХ, направо се размечтах. Аз имам колония от слепи кучета и не мога да отгледам нищо, на което коренът му да се яде. И девесил не мога да отгледам - за 2 часа го откриха и дръпнаха разсада.
 

# 596
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вълчо, появи ли се на щира семе - вече е стар и с осили. Точно осилите бодат. Тогава плевя с мотиката или ги заобикалям отдалеч. Оставям ги да хвърлят семе, че догодина да има пак за щирник.

# 597
  • Русе
  • Мнения: 12 236
  Днес е Герман Градушкар. Ден за измолване на дъжд и да няма градушка.

Пее се :

  Германе, върли праздниче,
  пренеси я градушката у пусти гори,
  дето секира не сече,дето колак се не меси,
  дето петел не пее.

# 598
  • Мнения: 7
Много се радвам на градините ви  bouquetАнн,къде ги дяваш тез плевели,бре!За мен това е непостижимо...Все скубя,скубя и все си има newsm78.
На 09,05/неделя/разсадих хубавия ми разсад от домат.На 10,05.сутринта имаше сланата .Вечерта видях как върховете на домата са почернели и други изжълтели,засъхнали #Cussing out
Трябваше да изчакам,да не разсаждам.Друго,кажете ми каква е причината някой от листата на доматите да са напъхани в почвата и като ги издърпам виждам оглозгани стъбла...Нещо ги яде,червей ли е,друго ли незнам.
Вълчо,земните бръмбари скачат ли? EmbarassedПри мен има такива малки скачащи бръмбарчета,сериозно пасат от  листата на репичките.
Куркума,спанака и при мен е в изобилие Grinning и много вкусен.Също мога да заредя квартална  бакалия.
К-А-М,добре дошла!С мерак далеч се стига HugАз миналата година прореждах морковите като  извадих 2/3 от лехата и старателно почнах да ги бучкам отново по-нарядко JoyДаже се похвалих тук как съм ги проредила...Куркума ми обясни някой тънкости и сега знам...Питай,тук има винаги кой да ти подскаже Wink

# 599
  • София
  • Мнения: 247
Цитат
Остава да спретна една баница с листа от магнолд - тъй де, те листата му са като на цвекло.
 
E аз отдавна я спретвам.Съвсем същото е и с листа от цвекло.

Общи условия

Активация на акаунт