Био зеленчукова градина №8

  • 75 750
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 465
Здравейтейте,Газди! Laughing
И на новите момичета KAM и Veti d,добре дошли!
Садете,пишете,показвайте фотоси-темата ни е плодородна и сърцАта!
Тъкмо да се похваля,че завчера ходих на плаж и то кат заваля-12 -ти час..Небето се излива над нас.Като че ли си хванал и с две ръце изтискваш езерото Мичиган над главите и градините ни..
Лудна ми магданозът-имам 1 туфа(обикновен и къдрав),който не местя от 7 години.Късам от връхчетата и току периодично го окосявам-той пак щръкне.Влажно и топло лятото тук,ако изпусна съцветие за семе,само го разтрия с пръсти и то се самонасади.Дивите животни като се гонят из него -разнасят го.Макар че в тревата никога не се хваща.
КАМ-намери дълбока широка саксия и нея посади комбинация от билки-тук всичко е на разсад,явно,че става и така.Намери правилното място на терасата си,по слънцегреене.Поиграй си с билки с разични цветове-хем да ухаят,хем да те блазнят,за да ги използваш в кулинарията.Има един гръцки джоджен с лилавеещи листа.Мащерка,риган и маточина,мента спокойно можеш да комбиниращ.Разсади ги по краищата на саксията,за да не си пречат докато се вкоренат...Ех ,сперминтът(м/у джоджен и мента) смачкан на дъното на  чаша с ледено Мохито в летните вечери...Ех!
Мислех си проядените ви репички.Времето си прави лоши шеги с нас тази година.Нали почвата е цяла хранителна верига-всеки нещо яде-я от акото,я от плодовете,листата,остатъците.Наторявайки допълнително някой преяжда,размножава се и стават повече гладните. Wink
Голямо изкуство е да уцелиш баланса.Ама нали затуй сме зарзаватчии-опитваме се да надхитрим Природата.Кога успяваме,кога не...Като на Олимпиада.
Вълк-готви манголдът като лапад.Руснаците много вкусни пелмени с извара и лапад,спанак,манголд правят.Или пък питки от хлебно тесто(с позлатен лук и по-горните листни зеленуци) стават бързо,вкусно,евтино.Може и каймица да добавиш-цял ден ще се протягате към панерчето.Градинарите залужават обилно,здравословно хранене-нали не храним само себе си,а и другата половина дето само гледа как расте зарзавата...
Gelikas i Ann са нашата гордост.На първа салата с домати да ни почерпят виртуално.Много красиви градини,много.
Матанди-интересно,че тук нямаме попови прасета.То ми стига моята менаджерия от гризачи.Вчера видях и чипмънки-като малка катеричка,но дълбае дупки в земята,чевръсто едно,гъвкаво..Да видя пък то как ще ме яде... Joy
Лек и слънчев ден ви желая!
ПС.Амбер-закъснях с песента против градушка.Миналата неделя се изсипа една като бобени зърна.Като не съм знаела песента.На ми!На път за работа ще припявам днес..Че през уикенда започвам с разсада на краставички-дават го топло и влажно.Окъснявам стараторчето...
Моля Дедо да покаже неговата градина-спотайва се! Joy


Последна редакция: чт, 12 май 2011, 14:14 от Веселчето

# 601
  • Мнения: 8 986

Тази година торят основно с Биотор от червен калифорнийски червей. Интересно ще ми е да споделите някой от вас дали е пробвал този тор и дава ли добри резултати. Последния коментар на майка ми беше, че преди 2 седмици е торила ягодите с биотора и сега са полудели от цвят

Миналата година, съвсем начинаеща бях, пръсках листата на домати и краставици с течен тор от калифорнийски червеи и само моите оцеляха. На цялата махала нещо им беши попарило листата, а плодовете бяха на черни петна и отвън и навътре. Киселинен дъжд, вирус...умуваха комшиите, пък аз ядях салата. Mr. Green
Тор си имам и за тази година, включително и не течна,като пръст, за садене.
Много съм доволна, ако можеше и плужеците да мори....

Срещу къртици и сляпо куче в двора ни има забит един уред в земята, който излъчва нещо и наистина е  ефективен. Има определен радиус на действие, разбирам го по къртичините, при нас е с радиус от около 15 метра.
Мисля дя се сдобия с още един.

# 602
  • Мнения: 66
Здравейте, много напред сте дръпнали и немога да ви изчета. Аз много не пиша, но затова пък ви чета с интерес.
Купих си тази тревна смеска http://www.botanika.bg/products.php?pid=49 и за мое учудване вътре имаше семена които приличат на райграс но не и на детелина. Моля ако има разбиращи за помощ.  Купих я от Бриколажа.

# 603
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Здравейте!
К-А-М, здравей. Hug Аз също съм пишман градинарка. Ако преди 10 год. някой ми беше казал, че ще си гледам градината с мерак и гордост, щях да му се изсмея. Ама на. Аз също си имам папка и си запаметявам съветите.
tzarina, аз си обогатявам подправките. За икономия на водата при поливане можеш да сложиш капково напояване.Естрагон за какво ползваш?
Куркума, буквално се възгордях от твоите думи за доматите ми.  Mr. Green Представям си засетите ниви в С България. А, дай Боже да се възроди земеделието. Че то всички се спуснаха в селски туризъм, пък отде туристи.
Goody, е пък направи и кефа на жената. Вземи си салвия. Grinning Какво е това лофанта? Embarassed
amica1, да знам че ще се оправят доматките, ама ме дразнят, не ми е красиво. Mr. Green Отивам да питам свекито що е щир и яла ли го е? Вчера я питах да лобода, каза че го яли много. Девисил имам един корен от отдавна. Расте голям и само го режа.
МХ, разгледах сайта на "Стрелиция", ох искам да си поръчам от всичко.
veti_d, здравей. Този тор купувате ли си го?
A m b e r, въобще не знаех, че има такъв ден. Ама си изпях песента с моя мелодия.
Веселчето, първата салатка ще е за вас.  bouquet Не знам защо си мечтая да съм при теб, може би заради описанието на природата и животните. Мечтите са безплатни. Peace



# 604
  • Мнения: 396
Здравейте!
...
veti_d, здравей. Този тор купувате ли си го?
..

gelikas, здравей. Не го купуваме, защото моя свекър го произвежда , но е още в самото начало (няма и година), както в производство, така и в ползването.

# 605
  • Мнения: 493
Момичета,свекърва ми ми даде разсад да го направя в кофички по единично и да го гледам докато стане за сеене.Онзи ден и го закарах на село но си оставих 2 корена.Много ми се иска да си ги засадя на терасата.Дали ще стане?В каква саксия да ги засадя и в каква пръст?Мерси предварително.

# 606
  • Мнения: 8 986
gelikas, аз го купувам, от склад в София.
Това е производителят: http://www.agroborsa.com/Dobrich/Bulbioeko/sellerinfo.do

# 607
  • Варна-София
  • Мнения: 428
gelikas, за да ти стане щирника споделям една рецепта взета от нета, но която неизменно спазвам.
Щирник—баница със зелено с готови кори
-1 пакет фини точени кори*
- 500 гр. щир (спанак,листа от цвекло,лобода,лапад)
- 1 връзка пресен лук  (1 голяма глава лук)
- стрък джоджен
- стрък девесил
- 5 яйца
- 200 гр.сирене
- 1 к.ч. кисело мляко
- 12 с.л. олио
- сол на вкус
В 10 с.л. олио се запържва лука,след това изчистения и измит щир до оставане на мазнина. След като сместа изстине се добавя киселото мляко, 4 яйца и натрошеното сирене, подправките нарязани на ситно и сол на вкус. Разбърква се добре. Тавата се намазва с 1 с.л.олио, започва се да се редят: две кори, плънка, две кори, плънка. След последните две кори трябва да остане съвсем малко плънка. Добавяме при нея последното яйце и 1 с.л. олио, разбъркваме и заливаме баницата. Нарязваме на парчета и печем в предварително загрята фурна на 200 гр. Изваждаме, поръсваме с вода и завиваме с месал за около 10 минути.
В нета има и снимка.
Да ти е сладко.

# 608
# 609
  • Мнения: 86
misisbg,листата ли ти яде или стеблото?Ако е стеблото е попово прасе-разхвърляй гранули Скипер или Мезурол шнекенкорн.За бръмбарите-зелевата бълха е дребна,черна и подскачаща и голяма напаст-напада всички зелеви и ги опасва до шушка.Но има и едни по-едри като скакалци,пак черни на тях тук им викаме "попчета"-те пък прегризват всякакви млади стебла,но май най им се нравят луковете.Изобщо-кипи живот в градините  Laughing

# 610
  • Мнения: 157
Вълкът, какво става?

Дойдоха ми семената, днес ще има сей земеделецо подправки и астри  Grinning

# 611
  • Мнения: 4 587
Това е Герман Градушкар - първият и най-главен от четирима градушкари. Нямам спомени за този обичай, но до мен има една жена, чиято баба го е правела, и го е опявала и нареждала като умрял човек. Преставяте ли си цяло село жени да вият на умряло? Като знам какви опевачки и оплаквачки имаше едно време, ми настръхва косата. Кална фигурка на мъж, с половите му органи се погребва, все едно човек е умрял. След 3 или 14 дена се отравя и хвърля в реката. Днес не се работи кърска работа, а аз се сдрах.
Заел съм се да мулчирам всичко с дървени опилки - и в склада за дърва за огрев, и газдите ме гледат като луд. Една натъпкана бака за боя покрива около един квадратен метър. В склада ме гледат странно, защото идват бедни хора да си вземат стърготини за огрев - те вземат сухи, пресни, а аз вземам влажни, полуугнили и чистя кори и трески. Mr. Green

# 612
  • Мнения: 17 209
Да се похваля, вече се зачервиха доматите. Обещавам снимка.

Копърът ми е засят в една лонда ( вече няколко пъти го обирам, и ...замразявам). Имам и доста пръснат из цветята, ама ще е по-късна реколта. Догодина обезателно ще засея тиквички ( установих, че семейните ни нужди от краставици и домати ще са препокрити от засетите количества). Иначе към бебешкото мляко имаше семена от моркови и лук - та и те са посети в ястъка. Чудя се кога да заложа втората реколта краставици.

# 613
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
Вълкът, какво става?

Дойдоха ми семената, днес ще има сей земеделецо подправки и астри  Grinning

Лейди, как сееш астрите? Това са любимите ми цветя Предварително се извинявам, че въпроса  не е за зеленчук.

# 614
  • Мнения: 1 295
..
tzarina, аз си обогатявам подправките. За икономия на водата при поливане можеш да сложиш капково напояване.Естрагон за какво ползваш?...

За какво ли не - при печено пиле, при агнешкото го слагам в тавата при сосчето. За риба, когато се готви като плакия. В бъркани яйца, в яхнийки всякакви...

Общи условия

Активация на акаунт