Био зеленчукова градина №8

• 75 723
  • 751
  •   1
Отговори
# 645
vili__66, ние също си имаме жабешки квартирант в шахтата на водомера, но в резервоара, който използваме за поливане (около 4 кубика) е родилния дом на дървесните жаби. Mr. Green Такива концерти ни изнасят вечер... Laughing Охлювите са любим деликатес и на прасетата.
misisbg, не обръщам особено внимание на билките в градината, защото около нас е пълно с такива и от там се снабдяваме за чайчета. Имам насадени само салвия и лавандула. Опитах и розмарин, но там претърпях крах. Grinning
Приятни почивни дни в градината. Laughing

# 646
Съседът ми има розмарин, и каза, че най-успешно се вкоренява с привод - едно клонче приведено настрани, надолу, и връхчето му нагоре. В най-ниската част в изкопче, затрупано с камарка пръст.
И ми направи три такива клончета, когато реши, ще ги отровим и ще ми ги даде.
Кокошките ядат абсолютно всичко. Едно време имам спомени една квачка с пиленца да се върти покрай майка ми, докато копае.
amica1, спри да храниш таралежите, ще проядат. Те са лакоми и склонни към затлъстяване.

# 647
  • Бургас
Здравейте, момичета и момчета,
и аз се присъединявам към отбора на мераклиите с малко знания и опит, та ще ви досаждам с въпроси. И да не съм голословна започвам с първия Laughing :
Преди седмица посях домати, изглеждат добре, но комшийката твърди, че трябва да ги пръскам. Наложително ли е и ако е така с какъв препарат?
Иначе вече съм посяла и ред краставици и две тиквички, както и подправки - джоджен, мента, мащерка, копър, а магданоза го сея три пъти, че първия път беше мног орано и снега го унищожи, после не поникна и сега чакам третия Blush
Ще ви навестявам редовно и се надявам да науча много от опита ви.
Желая на всички приятни мигове в градините

# 648
  • Варна-София
radinna, ако не си био - пероцин - 0.3% или купроцин 0.4%. Обаче ако си био първо се запасяваш с много философско търпение и почваш да въртиш настойки от чесън, коприва, биоторове и др. подобни по интернет информациите, защото целта е растенията да станат силни и сами да си изградят имунитет, а на повредените растения им махаш поразените листа или тотално ги унищожаваш.

# 649
  • Варна-София
И понеже сме още в началото на растежа на доматките, а и обикновено истината е винаги по средата, може би трябва да приемем и пълната дефиниция на Министерство на земеделието в САЩ, която е: “Биологичното земеделие е система за производство с намалено или изключено прилагане на синтетични минерални торове, пестициди, регулатори на растежа и стимулатори в животновъдството”

# 650
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
нова, капковото представляват маркучи със отворчета. Има два вида, поне тук. Единият е по-дебел и по скъп 50 ст. метъра и разстоянието между дупчиците е 60 см. Тук малко се вижда: http://media.snimka.bg/8574/023404108.jpg?r=0 Другият и по- тънък, 20 ст. метъра и разстояние между дупчиците 20 см. Мъжът ми харесва повече по тънкия, той е сложен на краставичките. Тук се вижда малко.http://media.snimka.bg/8512/023280331.jpg?r=0
Слагаш го на постоянно място и после можеш с подвижен маркуч към чешмата. Икономисва и време и вода.
Titina, твоята поливаща система е друга. Ако искаш снимай я да я видим.
МХ, моята кандилка е в лилаво. Красива ти е градината, а сигурно и мястото е красиво. В балкан ли е, височко ми се вижда. newsm78
Ани, страхотна идея за тревата, ще я приложа. Peace
amica1, блатодаря за хубавите съвети. Записах си ги.
анемония, още една "зарибена". Днес си купих салвия и майорана.
radinna, добре дошла! Hug Магданоза никне бавно. Търпение.
Днес времето е чудесно. Гаждани, бързо на село! Peace

# 651
По повод розмарина - моят е вехт вече, няколко зими презимува, докато беше малък всяка зима го захлупвах с ПВЦ шише от 10 л.  Есента едно отчупено клонче го забодох директно в земята и сега си имам още едно розмаринче. Peace

За магданоза - питах тук и ми казахте, че трябва търпение, и наистина - сигурно мина месец, преди да с е покаже. Вероятно и заради времето.
Утре ще посадя разсада домати, нищо, че още  е дребен, ама много е дребен, педя не зная дали има. newsm78
Дано не стане чак наесен за туршия от зелени доматчета. Joy

Онова в Бриколаж изглеждаше по-различно, сега ме е яд, че не го загледах повече.
Но добре звучи като вариант, да не влача непрекъснато маркуч насам-натам.
И пак да попитам, полива корените, без да пръска листата на растенията, нали така? Embarassed

Приятен и ползотворен уикенд на всички! Grinning

# 652
Баклата ми и тя тръгна да цъфти, а тиквичките никнат, показват се над пръстта. Фукам се де.
Направих коприва в туба, утре ще пръскам доматите.

# 653
Е, Вълк, напред си с материала! Надничах моите грахове, ама няма, няма цвят, а баклата има цветоноси, но не е цъфнала. Но имам напъпили тиквички, Теди, от твоите.
Нова-да, това е и целта на капковото- не пръска, а мокри в областта на корените, като това значително намалява броя на патогени, гъби и мани, и икономия на вода. Или с други думи-пускаш кранчето и си пиеш биричката пред компа, примерно. Вместо да влачиш маркучи и пилееш време.
Ех, замечтах се Sick, нямам капково, но ми се иска.
Вълчо, а какъв ти беше граха? Ран или newsm78

# 654
  • Варна-София
нова
Доколкото знам доброто механизирано капково напояване изисква изграждането на резервоарче, в което водата да отстоява – да добие температура на околната среда и да излети хлорът. После помпичка е нужна, регулиране на скоростта на подаването, филтри за ларвите на комарите и други буболечки и други такива сложни за мене неща.
По-евтино е да се свърже с маркуч към чешмата, обаче водата е зле като температура и хлор.
Аз имам едно междинно решение и го практикувам вече трета година.
Първо е нужен мъж, който да ти докара варел. Другото е женска работа. Вземаш от магазина готов перфориран маркуч – там по на 16 или 20 стотинки метъра – колкото метри ти са нужни. Разпъваш по лехите до корените. Ако маркучът прави завой на 180 градуса понякога е нужно да му се помогне да стане по-плавна дъгата или направо режа и внаждам тънък маркуч само за извивката. Свързването го правя с лейкопласт на ролка. Напълваш варела догоре с вода. После свързваш пак с лейкопласт близкия край на перфорирания маркуч с гладък маркуч, който да е толкова дълъг, че да мине от края на лехата догоре на варела и да бъде спуснат другият му край до дъното. Тогава привързваш на 2-3 места към дълга пръчка (да не е съвсем лека, че да не плава цялата установка), така че бързо да можеш да свалиш края на гладкия маркуч до дъното и работата е почти готова. Пускаш през маркуча, с който напълни варела, умерена струя вода, като го приближаваш плътно до края на гладкия маркуч, но гледаш това вече да го правиш под водата. Струята вода постепенно изпълва перфрирания маркуч, докато потече от свободния край, който може и да е в другия край на градината. Тогава е моментът бързо да свалиш с помощта на пръчката края на маркуча, който е при тебе, като много внимаваш при бързането да не изскочи над водата и да не поеме въздух. Бързо отиваш до течащия край и връзваш перфорирания маркуч на джувка, спираш и водопроводния кран и отиваш да пиеш кафе.
А, да не забравиш да подпреш някаква друга пръчка от външна страна на варела, за да могат жабките да се качват да се къпят, да снасят попови лъжички, които да обират ларвите на комарите. И когато решиш да не ползваш варела не вади пръчката отвътре, защото птичките няма да могат да пият вода.
Ето това е бързо и лесно. А и винаги си наясно с разхода на водата. Варелът като е нов е даже красив, а после може да се изрисува според фантазията.

# 655
Утре ще проверя. Единият е много едър, немски, а единият сладък, трета година го гледам, тая година видях, че на пакетчето пише, че се ядял с шушулките. Само че Вълчицата знаете ли каква физиономия направи, като й предложих да опитаме грах с шушулките. Амброзия е единият.
Аз му се кефя повече, че масово се улови за оградата, за най-долния ред от бодливата тел. Насял съм го на 20 см от оградата, покрай четирите стени на градинката.

# 656
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
мъжът ми направи нашето напояване под земята.
порест маркуч се положен някъде 30-40 см в дълбочина, така поливаме  Simple Smile
маркучът е относително гъвкав и лесно се правят завои.
в момента при нас е голяма суша и се налага да поливаме често. така водата се изпарява по-малко.

помага ли разтворът от синап срещу листни въшки?
слънчогледът и розите, както и зеленият фасул са ми нападнати.
салатите ми не са погнати още от охлюви, защото около тях има слой мълч (кора от дървена на дребни парченца)
така не растат плевели, влага се запазва по-дълго и охлювите не успяват да се плъзгат по него  Mr. Green

домати не пръскам с нищо, но след всяко барбекю разстилам пепелта между корените.

# 657
Олеле, не мога да изчета, толкова ли отдавна ме няма, отвратителна тежка седмица в болницата  Sick Днес в малкото време следобед насадих пипер, всичкия ми разсад стигна за две лехички... Ще се купува, какво да се прави. Насадила съм си доматите и пипера насред граха, сигурно е голяма глупост, но ми дожаля да го оскубя, така добре расте, за разлика от миналата година. Ще докладвам после ефекта от съжителството им  hahaha Градинката е станала чудесна, всичките тиквички ме изненадаха, поникнали са без мен, зеления боб и след второто засяване го няма, явно семето е скапано, то вярно старо беше, от миналата година... Ягодите са тръгнали да зреят, в тоя студ. Обсъждате салвията, аз имам от миналата година, напъпила, ще цъфти, още за нищо не съм я ползвала, ще взема да пробвам, на мен пък нещо не ми хареса как мирише. Дотук от всички подправки, които сях, най ми харесва мащерката  Embarassed Връщам се да чета, дано утре имам повече време  Hug Напълнила се е темата с нови хора, много се зарадвах  Hug

# 658
капковото представляват маркучи със отворчета. Има два вида, поне тук. Единият е по-дебел и по скъп 50 ст. метъра и разстоянието между дупчиците е 60 см. Тук малко се вижда: http://media.snimka.bg/8574/023404108.jpg?r=0 Другият и по- тънък, 20 ст. метъра и разстояние между дупчиците 20 см. Мъжът ми харесва повече по тънкия, той е сложен на краставичките. Тук се вижда малко.http://media.snimka.bg/8512/023280331.jpg?r=0

gelikas, от къде си купила маркучите?

# 659
  • Варна-София
asyalein
За въшки имам една по-сложна рецепта с бял синап, която включва изсушени стрити растения. Ще ти я кажа и нея, но първо пробвай следното, което съм си записала като супер-урок от 2010 г.:
1 супена лъжица зехтин се разбива с няколко капки течен сапун -може и с пръсти. Добавяш 1 литър вода. Емулсията да се използва до 30 минути, защото после зехтинът започва да се отделя на капки. Ползвала съм това с невероятен успех при зелена въшка по ябълката, зелена по краставиците и червена стридоподобна щитоносна въшка по прасковите.
А по-сложната рецепта е следната:
Използват се 100 гр. изсушени и смлени растения, които се накисват за 2 денонощия в 5 литра вода с температура около 40 градуса С. Прецеждат се и към работния разтвор се прибавят 8-10 мл прилепител. Пръска се няколко пъти през 7 дни.

Общи условия

Активация на акаунт