Здравословно хранене за децата - 5

• 53 308
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Пакетираните ядки са вносни, може би само орехи може да се намерят български. Бадемите са от САЩ, лешниците - най-често турски; кашуто - от Индия... За да е сигурен човек, че ядките са български, трябва да си ги купува непакетирани и от проверено място. По пазарите примерно масово се продават непакетирани ядки, но от същите големи "чували" с които се доставят и на пакетиращите компании като "Детелина".

Ядките се накисват, за да се отстранят инфибиторите. На детото ги давам направо както са си (подсушели леко и понякога белени - пр. бадемите). Той одавна яде цели ядки. Могат да се ползват и смлени към зърнена закуска, салата, супа, някои яския или пък за сладкиши.

# 136
от кое място, Мег? Само от био магазините ли?

# 137
Валери, ами от познат човек най-добре. Някои хора си купуват с бадеми с черупки септември, когато узреят тези в БГ и така си ги пазят и ползват. Но човек трябва да има достатъчно място за съхранине, че и за орехите е така. Ние имаме късмет поне орехи и лишници ни носи единият дядо то неговата градина, но бадеми купавам пакетирани, защото няма къде да съхранявам иначе.
Био-магазините са вариант, но е доста скъпо. Последно, в Зоя имаха насипни италиански био-лешници, малко по-скъпо идваха от цените на Детелина примерно - 2,70 за 100 гр, иначе цената е някъде около 2 лв. Това не е драстична разлика и ги предпочитам.

# 138
  • София (Възраждане)
За предстоящия празник, тъй като съм пълна мъгла на тема сладкарство, чудя се как се прави здравословен козунак Crazy Crazy, може ли да се използва квас место мая, например?  chef

# 139
За предстоящия празник, тъй като съм пълна мъгла на тема сладкарство, чудя се как се прави здравословен козунак Crazy Crazy, може ли да се използва квас место мая, например?  chef

Хич не го мисли - такова нещо като здравословен козунак НЯМА. Но може поне да е качествен, т.е. да е с качествени продукти. Брашното тряба да е бяло, захарта може да бъде заменена с кафява, но яйцата и мазнините трябвада са точно по рецептата. Аз съм правила преди години козунаци, добре ми се получаваше, но нямам спомен за мая да съм ползвала...
Чувала съм за веге-версия на козунак, но съм сигурна че е много далеч като вкус и изглед от класическия...

# 140
Аз не съм правила козунаци, тази година мисля за пръв път да пробвам, но се чудя без мая как ще бухне? И какво й е толкова лошото на маята, нали и на хляба пак мая се слага Thinking

# 141
  • София (Възраждане)
Галче, относно маята ето тук инфо: http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/

# 142
Аз лично ще ползвам биомая на Алнатура,защото с квас някак си не ми се връзва вкуса на козунака.Само се чудя каква мазнина да използвам?

# 143
Луиджо, зависи от рецептата - повечето са с олио и масло (и двете, не се заместват), които могат да се заменят с кокосово (на Рапунцел няма аромат, както и едно немско без претенции за био) и гхи съответно.

# 144
Да ,за кокосово масло си мислех-аз имам ,но е с аромат,та мисля да си го направя по класически начин.Иначе в бисквити където има масло заменям с кокосово,при все че обожавам аромата и вкуса на маслото.
Кажете какво мислите за кленовите бонбони-твърдят,че са само от кленов сироп,доколко са "зъборазвалящи"?

# 145
На мен кленовия ми е твърде сладък. Ние сме хем в страна производителка на кленов сироп и не го употребяваме. Нито производните му- близалки, бонбони...

Сиси, ще драсна сигурно довечера за книгата, която разглежда аюрведа.

# 146

Мерси  bouquet Последният коментар в един от линковете е за хляб с квас в хлебопекарна, ще взема да пробвам какво ще се получи Crazy

# 147
Аз ще си правя класически - не здравословни козунаци. Както е казала и Мег, здравословен козунак няма, та ако ще е гарга - нека да е рошава  Peace
Правила съм козунак с типово брашно, по-малко яйца, мазнината беше масло и зехтин, кафява захар. Получи се много добре, но е много далеч от истинския. Та ако ви се иска все пак да присъства на трапезата ви, пробвайте тази алтернатива  Simple Smile

Ние сме на село в момента и навсякъде е пълно с глухарчета. Правили ли сте такава салата? Ако да - как? Ще навреди ли на детето? Тук е пълно със всякакви зелении - коприва, лапад, киселец, малкия много обича и ми се ще да се насладим на всички прелести от природата  Simple Smile

# 148
Някой запазнат ли е откога ще влиза в сила новата рецептура за детските заведения?В тих потрес съм от някои неща в менюто,за качеството на продуктите не ми се и мисли ooooh!От няколко дена ходи на градина ,вчера са имали за следобедна закуска вафла!,но той нали не е опитвал досега,ми каза,че са им давали "шоколад,ама друг"-понякога давам натурален с голям процент какао.

# 149
  • София (Възраждане)
Какви са тези нови рецептури, има ли някъде повече инфо?
В нашата детска уж всичко се приготвя на място, но потрес от менюто често ме обзема и мен, моето диване, хем най дребното и малко в групата, омахва порцията макарони за следобедна и получава допълнително филия с лютеница и сирене Sick Водя я късно специално за да избегнем закуската, често обаче са закъснели и още има ядящи деца, тя въпреки че е сита сяда на столчето и си дояжда с "будамачи" /както нарича тя яденето там, имитирайки ме #Cussing out/

Общи условия

Активация на акаунт