За подаръците и братята и сестрите.

• 8 134
  • 135
  •   1
Отговори
# 105
например едното седи в ъгъла и гледа тъжно как брат му / сестра му си разопакова нещата. Или пък пита може ли да види нещо, получава отказ и започват да се бият.
Ужас. Още повече съм против подобно отношение към празниците и подаръците да се подхранва от родителите. Ако за не-рожденика има водни бои, а за рожденика - wii, дали горната сцена няма да се развие пак по същия начин?

# 106
  • Mediterraneo

Личното ми и неангажиращо мнение е, съдейки по РД на децата ми, от посещения на чужди РД и от спомените ми като дете, е че драмите за подаръците на РД са много повече в главата на родителите, отколкото на децата.

такива са и моите наблюдения

И моите. Досега само един РД е имала малката- голямата не получи нищо, напротив- радваше се, че сестра й има подаръци. Каката знае, че всеки получава подаръци на своя РД. Колко е правилно не знам, така съм решила да процедирам с децата си. Ще видим като поотрасне малката няма ли да направи някакъв проблем в това отношение, но не вярвам, ако от сега знае "правилата"
На РД на дете, което има брат- сестра, бих отишла с подарък за рожденика и някакво лакомство за другото дете.

# 107
Останах с впечатление, че обсъждаме практиката си при посещение на рождени дни в чужди многодетни семейства, а не личните си домашни порядки.  Simple Smile Когато отивам на нечий детски празник, аз не се интересувам от братските отношения в дома, нито пък дали и как родителите се справят с възпитанието на децата си. Не е моя работа да давам житейски уроци на чуждото потомство и да го поставям на правилното място във вселената. Нося подарък на празнуващия, подаръче на непразнуващия и подаръченце на родителите, защото празникът е на цялото семейство - всички те отбелязват важен ден в общата си история. Когато детенцето утре стане тийнейджър, тези дни ще станат негова автономна собственост, само че тогава ни родители ще има поканени, ни малки дечица ще се премятат наоколо с жаден поглед.  Laughing

Колкото до РД на моите деца, ние купуваме подарък само за рожденика, най-хубавият от които е от брата/сестрата. За непразнуващото ни дете е особена чест да измисли изненадата, да я пази в тайна и после да се вълнува около покупката, опаковането, поднасянето. Само че това е нещо, което принадлежи на нас четиримата. Идват ли външни хора у нас, с или без празничен повод, не ми е приятно да отбелязват с жест само едното ни дете.

# 108
Останах с впечатление, че обсъждаме практиката си при посещение на рождени дни в чужди многодетни семейства, а не личните си домашни порядки.
Аз лично коментирам коментарите. Не говоря от личен опит, защото нито имам две деца, нито познавам семейства с две и повече малки деца, в които да стои въпросът с подаръци за повече от едно.
Личен опит имам само от времето, когато аз съм била дете и подаръци за не-рожденик не е имало, както и драми кое на кого е и кой е по-важен.
Коментарите са ми много полезни, записвам си какво в никакъв случай да не правя със своите евентуални бъдещи две деца, което до сега въобще не ми беше хрумвало.

# 109
Още повече съм против подобно отношение към празниците и подаръците да се подхранва от родителите. Ако за не-рожденика има водни бои, а за рожденика - wii, дали горната сцена няма да се развие пак по същия начин?

Възможно е, когато става въпрос за малки деца. Но е много по-малко вероятно, отколкото в случая, в който едното дете няма нищо. А ти продължавай да си записваш, само не забравяй приказката за теориите и децата  Wink

И хайде да припомня, че повечето писали тук в темата в полза на подаряването на нещо и на другото дете, говорим основно за малки деца, 2-3 годишни. Ясно е, че ако едното е на 1, а другото на 5 или 6, то вече си спомня неговите минали рождени дни и има представа за какво става дума. Възрастта е условна, разбира се, при някои може и по-рано да се получи, а при други и доста по-късно да не се получи. Причините за това може да са различни и не считам за моя работа да ги коментирам по отношение на чуждите деца, затова нося по нещо и за двете дечица, когато отивам при близки. Както и бих занесла, без да разсъждавам повече, ако бъда помолена, а при невъзможност - не бих отишла.

# 110
  • Пловдив

Личното ми и неангажиращо мнение е, съдейки по РД на децата ми, от посещения на чужди РД и от спомените ми като дете, е че драмите за подаръците на РД са много повече в главата на родителите, отколкото на децата.

такива са и моите наблюдения

И моите. Досега само един РД е имала малката- голямата не получи нищо, напротив- радваше се, че сестра й има подаръци. Каката знае, че всеки получава подаръци на своя РД. Колко е правилно не знам, така съм решила да процедирам с децата си. Ще видим като поотрасне малката няма ли да направи някакъв проблем в това отношение, но не вярвам, ако от сега знае "правилата"
На РД на дете, което има брат- сестра, бих отишла с подарък за рожденика и някакво лакомство за другото дете.
Именно, голямата е на 6г. Искам да видя какво ще напишеш след като малката преживее рождения ден на сестра си. Тогава става интересното.  Mr. Green

# 111
  • Бургас
И аз съм била свидетел на драми,затова винаги нося по нещо дребно както споменах.Ако по някаква причина не съм успяла да взема нещо,то поне някакво лакомство нося.Елора,защо те ужаси видеото?На мен от части ми беше забавно Wink

# 112
  • Mediterraneo
Янтре, дефакто е преживяла един РД на кака си вече  Mr. Green От предстоящия не се притеснявам, малката е наистина малка още, за да усеща нещата. Догодина ще му мисля, живот и здраве!

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 09:56 от Тарталета

# 113
  • На морето!
Племенниците ми са с 1 година разлика във възрастта и винаги, когато някой от двамата има празник, купуваме подарък и за двамата. По същия начин процедират и родителите ни- когато те имат някакъв повод или празнуваме имен ден- майка ми, заедно с племенника и баща ми с племенницата, винаги купуват 3 подаръка- за именника, за брата/ сестрата и за братовчеда /моето дете/. Не виждам абсолютно нищо лошо- тримата са много близки и това никога не е натъжавало някой от или го е карало да чувства празника си по-малко свой или по-малко специален, тъй като той/тя няма да е единствения, получаващ подаръци. Моят син скоро ще има рожден ден и се вълнува предимно от партито, гостите си и тортата. На рождения му ден, в клуба, който си е избрал, подаръчета получават всички гости, не мисля, че това ще огорчи по някакъв начин детето ми, дори няма да му направи впечатление.

# 114
  • Пловдив
Янтре, дефакто епреживяла един РД на кака си вече  Mr. Green От предстоящия не се притеснявам, малката е наистина малка още, за да усеща нещата. Догодина ще му мисля, живот и здраве!
Twisted Evil Подготви се, подаръчно Simple Smile

# 115
Разбира се, че е редно да се уважи и другото дете ( непразнуващото ). Винаги нося 2 подаръка в къща/парти център, където има 2 деца. Различни по големина и по стойност, но не си позволявам да пренебрегна другото дете.

# 116
Децата са деца. Понякога забравям да взема нещо за братчето или сестричето и в такива случаи ме е яд, гледам поне попътно да взема нещо сладко. Не смятам, че точно на рожден ден една дребна почерпка ще развали здравословното хранене, аз поне не съм виждала детски РД със стръкове целина по масата Simple Smile

Не мисля обаче, че е кой знае каква трагедия, ако другото дете не е получило подаръчета от всички гости. Оттук-оттам малко внимание не е излишно все пак.

# 117
Когато започнахме да ходим по детски рождени дни, винаги носехме по два подаръка, когато рожденика имаше братче или сестриче. Скоро установих, че това не е много разпространена практика и престанахме. Наистина всички изглеждаха странно учудени защо носим подарък и на непразнуващото дете.

# 118
Винаги подаряваме на двете деца, когато има братче или сестриче.
Няма как, другото дете ще се почувства пренебрегнато. Peace

# 119
Когато започнахме да ходим по детски рождени дни, винаги носехме по два подаръка, когато рожденика имаше братче или сестриче. Скоро установих, че това не е много разпространена практика и престанахме. Наистина всички изглеждаха странно учудени защо носим подарък и на непразнуващото дете.

Не съм в БГ  и тук не е прието . В началото изпадах в нелепи ситуации.РД тук е само с подаръци за рожденника.Независимо колко братя или сестри има и колко годишни са.Няма сладкишче за др. брат/сестра,нама цветя за майката.Никой на изпада в отчаяние от този факт,дори и малките деца.

Общи условия

Активация на акаунт