За подаръците и братята и сестрите.

• 8 113
  • 135
  •   1
Отговори
# 45
Ааа, недей така с лакомствата, лакомствата са си лакомства, точно защото за много деца са забранени или най-малкото силно ограничени по един или друг начин Wink Но за подарък и аз ги избягвам, както и мразя да подаряват на моите деца Peace

Ето това имам предвид - мразиш за своите Simple Smile Не е ли по-зле детето да го получи, а мама да рече "Няма да го ядеш!"?

# 46
Задължително нося подарък и за другото дете, също така, ако детето ми има празник, винаги има малки подаръчета за всички деца. Не си представям ситуация едното дете да има подаръци, а другите само да гледат.
Но децата около мен все още са малки и е трудно да разберат.
Не изисквам подобно нещо от приятелите ми, но забелязвам, че всички го правят.
Може и съвсем дребна играчка или малка книжка да е , важното е детето да усети вниманието и да не се почувства пренебрегнато.

# 47
Мда, интересен въпрос  newsm78 Мисля, че е различно според ситуацията. Но да изискват от гостите не ми се вижда правилно. И ние сме ходили и при нас са ходили.Малкият е още малък, но мисля че трябва да се разграничават нещата. Трябва да се знае кой е рожденникът. Ако второто дете е малко, най-много някоя дреболия да купя, но това няма да е подарък. Ако е голямо, мисля че разбира че не той е рожденникът и не виждам защо трябва да се разстройва  Peace
За каненето на 2 деца, пак според ситуацията. Ние сме няколко семейства и като се каним, то е ясно, че сме с другите, но пък и те са приятелчета така че Peace

# 48
Ето това имам предвид - мразиш за своите Simple Smile Не е ли по-зле детето да го получи, а мама да рече "Няма да го ядеш!"?

Е аз точно с тази част се съгласих - мразя за своите и НЕ купувам за чуждите (освен в много краен случай). Единствено не съм съгласна с констатацията, че лакомствата не са това, което бяха. За много деца все още са - по едни или други причини.

# 49
  • София
Имам обаче друго питане - как действате, когато каните деца на РД - с братчетата и сестричетата им или без тях?

Когато сина ми си кани деца от ДГ предвиждам, че някое от дечицата ще дойде с братчето или със сестричето си и менюто така е направено, че да няма гладни или жадни Mr. Green. Когато пък той е поканен от дете от неговата група и поканата е отправена само към него, тогава отива само той, а сестра му е заведена или в Мак Доналдс или пък в друг детски клуб за да не се чувства пренебрегната.

# 50

Е аз точно с тази част се съгласих - мразя за своите и НЕ купувам за чуждите (освен в много краен случай). Единствено не съм съгласна с констатацията, че лакомствата не са това, което бяха. За много деца все още са - по едни или други причини.

А, да, разбрах те  Peace
Но въпреки всичко, има разлика. В миналото шоколадът си беше лукс за (почти) всички и получаването си беше съществена част от празника. Сега има много и навсякъде. По-трудно е да не дадеш, отколкото да дадеш на детето си разни пакетирани сладости Simple Smile
И в тази връзка, едно дете, което по някаква (нефинансова) причина е ограничавано, ще бъде спряно да си хапне подаръка, което е по-лошо, според мен.
Ако става дума за хора, за които знам, че са финансово притеснени и това е единствената причина децата им да се лишават от сладичко, то я ясно, че по един хубав шоколад (примерно) ще има за всяко дете от семейството    Peace
(а понякога е имало дори и за майката вместо цветя)

# 51
Нямам две деца, аз също съм единствено дете, затова тази драма с подаръците ми е малко теоретична.
Като се замисля, така се е случвало досега, че сме ходили на рожден ден само на единствени деца в семейството, освен рожден ден на близначета, където е ясно, че ще има два подаръка, защото празнуващите са двама.

От тази позиция/ на човек, пред когото реално не е стояла дилемата/ разсъждавам.мисля, че е по-правилно да няма подарък за другото дете, нито нещо "дребничко", "мъничко".Първо, защото ако има , се създава култ към трупане на вещи, всяко внимание в съзнанието на детето се отъждествява задължително с предмет.А освен това, мисля, че за другото дете ще е по-ценно да му се създаде усещането, че то е част от тези, които създават празника за някого, да умее да се радва на празника на другиго, в случая на изключително близък човек- брат или сестра.

# 52
Е, то по същата логика и на майката няма нужда да се занес едно цвете... Хора с това мислене са ми казвали, че на РД на детето не ме поздравяват, защото не е мой празник, а и аз не съм важната в случая Wink

# 53
Ааа, за майката винаги цветя   bouquet Как да няма майката празник? Задължително има  Hug Peace

# 54
Е, и аз викам, че има, ама... хора разни...

# 55
Ааа, за майката винаги цветя   bouquet Как да няма майката празник? Задължително има  Hug Peace

Е той и таткото има - за него също трябва подарък тогава (или еквивалентът на букета за майката - бутилка вино/уиски).

А сериозно по темата, на мен второто дете ми предстои и си мисля, че раждането му би бил основателен повод да подготвя малки подаръчета и за голямата, за да се чувства част от събитието (както и някой по-назад беше писал). Бих помолила и близките ни да й подарят нещо, за да го възприеме и като свой празник. Но определено не бих очаквала, още по-малко изисквала същото от приятелите ни.

А за рождените дни - дъщеря ми наскоро се разстрои, че купуваме подаръци за други деца, а само за нея няма (така се случи, че се събраха няколко детски повода накуп). Обясних й, че когато тя има рожден ден, ще получи много подаръци, но сега не е нейният празник - и това беше достатъчно, сега се е заела да мисли и да си представя какви подаръци иска, кого ще покани и къде ще празнува (остават 2 месеца до събитието  Crazy).

Каквото и да мислим по въпроса обаче, странно ми е да се поставят изисквания на гостите какво и на кого да подаряват. Но аз по принцип имам малко по-романтично, не толкова прагматично отношение към подаръците Flutter

# 56
Е, то по същата логика и на майката няма нужда да се занес едно цвете... Хора с това мислене са ми казвали, че на РД на детето не ме поздравяват, защото не е мой празник, а и аз не съм важната в случая Wink

На майките задължително нося цветя, разбира се.Но това е различно от това, братята и сестрите да имат празник

# 57
  • София
О, повярвайте, хората, които носят цветя на майката са много малко  Peace

Бим бам,  когато приятелите ни са семейни каним и двете деца. Тези от ДГ каним поименно. По същият начин е и към моите деца- приятелите от ДГ канят само едното. На приятелски семейства са и двамата...няма как. Так аили иначе са от една банда Simple Smile

Не съм водила непоканеното ми дете и няма да го направя. Ще пусна голямото с приятелка, ще заведа голямото и ще го оставя (последният път бяхме в градинка наблизо с малкото) или няма да отиде, като ще предупредя за това. Защото също е ужасно да са предвидени бройки и гостите да не предупредят за отсъствие  Crazy

ПП. Лакомствата бяха моят кошмар, защото голямото ми дете беше алергично към всичко.

# 58
  • Пловдив
Аз съм с породени деца. На всичко отгоре са родени през седмица горе-долу. Докато бяха малки празнувах РД заедно, защото не ми се правеха по 100 партита в рамките на 5-7 дни, защото децата бяха малки и не успяваха да разберат какво става и за що иде реч и нямаше пренебрегнати откъм дарове разплакани дечица. Тогава, естествено, гостите идваха с по 2 подаръка или един общ или каквото там си искат. Никога не съм имала претенции за подаръците, никога не съм имала и очаквания определени, изисквания ясно формулирани и безапелационно поставени - още по малко. Децата се радват на всяка джунджурия, независимо малка или голяма е, скъпа или не толкова. Моите деца имат всичко, разглезени  са и въпреки това по онова време се радваха на всяка безумна играчка от магазините за левче дори. Не ми се струва редно да поканя гост и да поставям условия за подаръците.

От около 3 години празнуваме вече отделно. Децата разбират, всеки има вече своите приятели и аз държа всеки да има и своя празник. Не получават и двамата подаръци. Всеки си ги получава на деня.

Когато водя моите на РД, на който са поканени, никога не натрисам и другото дете. Аз когато оставям едното винаги съм с другото просто защото няма кой да ги гледа и хората обикновено ми предлагат да оставя и другия. Къде от куртоазия, къде съвсем искрено и мило. Никога не го правя. Не обичам или и аз не знам, но не го правя. Ако изрично не са поканени и двамата - остава само поканеният.

Иначе аз пък нямам познати с по две деца толкова и досега никога не съм се сблъсквала с подобна драма. Имам едни, но техните са близнаци и там е разбираемо какво се случва. Предполагам, бих носила и втори подарък за второто дете, но нещо по-дребно наистина. И то ако говорим за малки деца. След една определена възраст не го намирам за необходимо.

# 59
Когато отивам на рожден ден на близко дете с братче или сестриче, нося малко подаръче за нерожденика, за да не се чувства изолирано. С рожденните дни на моите деца е лесно-винаги гостите са идвали с 2 подаръка. Просто и двамата са родени на 13.01  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт