За подаръците и братята и сестрите.

• 8 113
  • 135
  •   1
Отговори
# 30
Сега ще поровя за отварянето на подаръците Simple Smile имаше ли за аргумент филма "черна котка бял котак"?   Mr. Green

Хахаха - не нямаше. Това е малко краен вариант на "отваряне" пред гостите: "Яне Змияневец дава вентилатор..." Joy
Въпреки горното съм застъпник на тезата за отварянето и благодаренето на момента!

Аз също! Поне в дом.условия. И всичко веднага влиза в игра Simple Smile

В детски клуб по-често всичко се трупа на камарка и после в къщииии... лелеееее Simple Smile
Но тази година щерката - вече поотраснала, май надникна в повечето торбенца и благодари конкретно на всеки.

# 31
На моите деца купувам, напоследък не следя толкова стриктно, но като бяха по-малки - задължително. От най-близките ни съм очаквала същото. Няма как до една определена възраст да се обясни на детето що е то рожден ден, подарък и т.н. и защо само другото дете ги получава, нито може да се очаква, че ще схване достатъчно ясно, че и то ще получи същото внимание, но след n месеца. Съответно аз съм постъпвала по същия начин, отивайки при близки с повече от едно малко дете. При не толкова близки - познанства от ДГ и т.н. - носим подарък само за рожденика. Също така с порастването на децата (съответно на приятелчетата им) все по-рядко преценявам, че е необходимо закупуването на два подаръка. Всяко нещо с времето си.

За специалното изискване: не ми се е случвало да ме предупредят да взема два подаръка, нито пък аз бих го направила с по-далечни познати. Пред най-близките съм си позволявала да обясня тактично какви са предпочитанията ми в тази насока, разбира се не като условие и не успоредно с поканата за събитието.

Ако ми се случи да бъда помолена да взема два подаръка, бих проявила разбиране и бих го направила, или бих пропуснала празника, ако нямам възможност. Все пак родителите най-добре си познават децата и може да си имат техните съображения и доводи  Peace

# 32
Моята е малка и отваря веднага пакетите,
добре поне, че оставя децата да играят с подаръците.

Много харесвам парти торбичките, но последния път една майка доста ни обиди.
Каза на сина си, докато си тръгваха "Уф, пак ли тези боклучета."
Не знам дали следващата година ще раздадем пак.
Не бяха кой знае колко евтини неща, а още по-малко боклучета.

Цитат
Това ми е малко, като "той няма да празнува РД, тогава защо да му купувам подарък.."
По повод на това се сетих:

Вие подарявате ли подаръци, ако не се празнува рожден ден?
Имам предвид приятелските дечица.

# 33
Моята е малка и отваря веднага пакетите,
добре поне, че оставя децата да играят с подаръците.

Много харесвам парти торбичките, но последния път една майка доста ни обиди.
Каза на сина си, докато си тръгваха "Уф, пак ли тези боклучета."
Не знам дали следващата година ще раздадем пак.
Не бяха кой знае колко евтини неща, а още по-малко боклучета
.

Цитат
Това ми е малко, като "той няма да празнува РД, тогава защо да му купувам подарък.."
По повод на това се сетих:

Вие подарявате ли подаръци, ако не се празнува рожден ден?
Имам предвид приятелските дечица.

Казаното няма нищо общо с цената, а с... хм... *** на въпросната... хм... "дама" Wink
Просто ги пропуснете догодина!

На въпроса - за децата на близки: да! Както и на близки, които не са деца Simple Smile
Колкото до цитата от кавичките... ох, имам колега, който, като събираме по 2-3 лева за някого, не дава, ако няма да остане за почерпка Simple Smile

# 34
  • София
О, аз лично подарявам подаръци за да видя реакцията при отварянето, процесът на отварянето, физиономията, излъчването. Няма нужда да ми благодарят ") Аз сама си виждам Simple Smile
Но при дечицата...някак ми е жестоко...защото почти винаги има по-бедни семейства и напр. една ходеща, говоряща кукла би нанесла поражения в/у някое от по-бедните дечица. Ама аз съм си една такава мнителна по принцип. Не се случва често, но за всеки случай.  Crazy

Таша, това наистина са боклучета, но за нас...и не бива да говорим така пред децата. А пък пред подаряващият  ooooh! Аман от буквалисти, значи! На мен ми се сви, а си представям на теб.

По въпросчето:
Да, аз купувам само за най-близките- и деца, и роднини. Обикновено не се престаравам с подаръка за да не ги карам да се чустват неудобно, но купувам по нещо.

Днес си наваксах с участие във форума поне за месец  Mr. Green

# 35
Аман от буквалисти, значи! На мен ми се сви, а си представям на теб.

Ми криво ми стана, да.
Обикалях цял ден да купя нещо подходящо и то в един силен дъжд.
Влизах поне в десет магазина.

Както и да е, съседи са и децата се разбират добре.
Не мога да не ги поканя. Просто се правя на глуха, нали не сме много близки...

# 36
  • Sofia
Ние нямаме проблем с рождения ден, по обясними причини.  Mr. Green На именните дни обаче, винаги съм в тази дилема. До сега венаги сме купували еднакво на двамата, че иначе настава драма. Не ми е хрумвало да го изисквам от поканените гости, звучи ми безумно.  ooooh! Искаше ми се от тази година да купуваме вече само на именника, но май е рано още. Вчела купих само едно колело с идеята да видя дали ще могат да го карат и тогава да купя второ и в такова приключение се вкарах, че не е истина...  ooooh! Ревове, писъци, скандали... та търчахме да купуваме второ.  Laughing Но за чужди деца (особено на различна възраст) според мен най-удачно е подарък за рожденника и лакомство за другото дете.

# 37
  • София
Савина, моите ги научих, че ако не се споразумеят за дадена играчка им я взимам с думите, че когато могат да се разберат мирно, тогава ще им я дам. В началото беше малко странно, докато се научим точно как (и аз с тях) става- кой, кога, как, колко да отстъпва, но се получи  Hug  Сега си играят мирно и кротко. Успех, успех  Hug

# 38
  • Sofia
Мдааа... и аз така си мислех. Вчера по целия път от яслата, 30 мин обяснявах защо колелото е едно и те 30 мин обещаваха и се клеха как няма да се карат и ще се редуват... И точно 15 сек след като им го дадох избухна грандиозен скандал последван от кански 20 минутен рев на два гласа...  ooooh! За по-дребни неща действа и при нас, ама тук изкушението беше прекалено голямо.
извинявам се за спама.

# 39
  • София / Пловдив
На деца на близки и приятели винаги взимам по нещо и за другото, което няма рожден ден. За приятелчета на децата ми обаче нямам този навик, там поканения избира подаръка, а и чисто технически (и финансово) бих била леко затруднена, ....

На същия принцип съм.

Имам обаче друго питане - как действате, когато каните деца на РД - с братчетата и сестричетата им или без тях?
На два рождени дни вече присъстваме, където по - малките дечица също идват, без обаче да са предвидени предварително в менютата. И настана такава драма за едни сандвичи  Crazy Определено не искам да се повтори на нашия РД. Но ако трябва и братчетата и сестричките да включваме в списъка, тогава ще се наложи значително да намалим бройката на децата, които дъщеря ми си избира. И съм в чуденка.

# 40
  • Sofia
Ако поканата е за клуб е редно това да е уточнено в поканата (без значение устна или писмена) - просто кажи на родителите за кого се отнася поканата. Не си длъжна да каниш цялата рода на приятелчето.

# 41
  • София / Пловдив
Боя се, че и в предишните случаи, които описах, също е имало поименни покани.
Просто родителите идват и с двете деца. Малките са около 2-2,5 годишни и кашата стана пълна. Няма как да кажеш "Каня само голямото"... Същите деца ще бъдат поканени и на нашия РД следващия месец /от една група са/ и наистина не знам как да планираме бройката.

# 42
Bim_bam, това ми е малко по-сложна ситуация, казвам го като човек бил и от двете страни. Случвало ми се е да няма на кого да оставя едното дете и да се наложи да го взема. Винаги обяснявам, че ще трябва да стои с мен при възрастните и винаги се чувствам като натрапник, защото често хората в крайна сметка го канят да влезе (моите деца обаче са породени, така че поне няма проблем с голяма разлика във възрастта). В същото време са ми пределно ясни всички произтичащи от това проблеми. Така че много съвети не мога да дам, единствено ако става въпрос за конкретни 2-2.5-годишни деца, да изберете клубче за по-големи дечица и да помолите персонала да обясни на родителите, че за по-малките няма да е безопасно и/или интересно вътре. Може също така деликатно да го споменете в поканите.

savina_33, раничко ви е още според мен за такива обяснения, може би след няколко години.  Не пречи да пробваш да прибираш играчка, която не могат да поделят, но залагам, че в крайна сметка ще си остава прибрана, докато не се появи втора, поне в близките 2-3 години Wink

# 43
Понеже вече няколко пъти се споменаха лакомствата, викам, да взема да си кажа Simple Smile Аз пък точно т.нар. лакомства избягвам и виждам, че и повечето ми познати, приятели, роднини взеха да ги избягват. Вече не се знае какви са хранителните принципи, алергии. Теории разни, разбирания - още по-много, алергиите - напаст... А и понятието "лакомство" вече е малко отживелица сякаш. Беше то, кога бяхме ние деца и шоколадът беше лукс. Сега взимам шоколад наистина само за отбиване на номера, ако съвсем не съм смогнала за друго Simple Smile
Предпочитам една книжка или малка плюшка, мини-пъзелче или джобна количка, примерно. Съвесем не е равно на подаръка на рожденика, но е много по-лично и трайно от пакет бисквити Simple Smile

# 44
Ааа, недей така с лакомствата, лакомствата са си лакомства, точно защото за много деца са забранени или най-малкото силно ограничени по един или друг начин Wink Но за подарък и аз ги избягвам, както и мразя да подаряват на моите деца Peace

Общи условия

Активация на акаунт