За подаръците и братята и сестрите.

• 8 118
  • 135
  •   1
Отговори
# 15
На деца на близки и приятели винаги взимам по нещо и за другото, което няма рожден ден. За приятелчета на децата ми обаче нямам този навик, там поканения избира подаръка, а и чисто технически (и финансово) бих била леко затруднена, повечето им приятелчета са от много(ама разбирайте наистина много!) детни семейства, а и понякога, ако не са на сходна възраст, не присъстват на празника, родителите ги разпращат по комшии и роднини, рождения ден си е за рожденика. При раждането на бебе обаче задължително носим нещо и на голямото дете.
Моите деца не правят драма от подобно делене, почти никой не се сети за каката, когато малката се роди, не се е травмирала от това, за рд пък абсолютно никога не се е случило да получат и двете подарък.

В случая и на мен би ми направило лошо впечатление, ако родителите тръгнат директно да поставят условия "или голям подарък, или и за двете, пък и двете заедно ще поканите...", не понасям подобно циганене, ами ако нямам пари за голям подарък, ами ако другото дете ми лази по нервите?

Но правилно някой забеляза по-напред, типичен синдром на децата с малка разлика, които се отглеждат като скачени съдове. А това и начинаещ психолог би могъл да им каже, че не е особено възпитателно. Фрустрацията също е важна!

# 16
  • София
Да, факт, че е нетактично и невъзпитано  Peace  Явно е имало големи драми с подобни ситуации  Laughing

На мен ми се е случвало да видя как някой води и двете си деца на РД на дете, което има брат/сестра и носят само едно подаръче. Но това си е въпрос на възпитание, не на финансова възможност  Peace

La Pintade ,  за породени деца ли говориш или по принцип?  Защото те са си скачени съдове. Спят по едно и също време, ядат едно и също, играят с едни и същи играчки и са почти на един акъл. С тази разлика, че растат заедно и се нагаждат едно към друго от бебета (последното е много, много важно).
Но идеята ти за "Породените деца- още една причина за фрустрация" я бива  Laughing

Дори и братчето/сестричето да го няма- ще му го дадат. Аз му купувам, пък то дали ще е там, дали на село или ще дойде след малко- това си е неговото подаръче от мен и децата.

Това ми е малко, като "той няма да празнува РД, тогава защо да му купувам подарък.." Wink  Grinning

# 17
Ох, Даши, верно съм се изразила като некадърен психолог и аз, но исках да кажа, че било важно да се използва всяка възможност да се покаже на породените деца, че са различни хора, а не две в едно. Тук около мен не само са с многобройни семейства, но и децата с 11 месеца разлика са огромен процент (гледат да се застъпват отпуските по майчинство, които иначе са кратки), та приятелките ми ме просвещават.
Иначе си знаем как е, имам породени братовчеди, които почти всички мислеха за близнаци.

# 18
  • София
Разбрахме се  Hug Да, мисля, че е много важно да са отделни личности и моите вече се оформят...къде сами, къде малко с мое побутване. Но вече са по-големички и разбират. Сами се осъзнават не като едно цяло и с различни нужди. В случаят децата са много малки и още не разбират. Нека не ги нараняват без повод...има време да ги разглеждат като отделни хора със самостоятелни събития  Hug 

# 19
  • София
Според възрастта, взимам нещо и на другото детенце. Нещо дребничко - лакомство, или дребна играчка, символично, колкото да не е едностранчиво проявеното внимание. Wink

# 20
  • София
Купуваме по - малък подарък и на детето, което няма РД, защото не искам да си представя как ще се почувства то, когато братчето му или сестричето му е затрупано с подаръци, а то седи от страни и гледа как другото се радва и се забавлява с подараците си.
Никога не съм изисквала от родителите на поканените деца да купуват и за другото ми дете, но за щастие винаги и то е получавало дребни подаръчета и е било доволно.

# 21
На близките ми приятелки винаги купувам по нещо и за другото дете. Особено, когато бяха по-малки беше важно.
За моите деца никого не съм задължавала за купува нещо и за другото дете.
Аз също не каня братята и сестрите, но ми се е случвало да придружат поканеното дете без предизвестие. Пак са били добре дошли.

# 22
Добре ,обаче по тази логика на детските рождени дни има доста дечица,на всички ли носите по нещо или само на братчето/сестричето Thinking ?
чудя се ,защото и другите малки гости по тази логика биха очаквали по нещичко,сладичко,малко подаръче или нещо подобно /между другото,случвало ни се е/ предполагам затова са измислени парти багс ,за да няма сърдити.
Моят син който вече е на 5 понякога още се сърди ,защо съм купила подарък на някое дете ,а на него не Laughing ,и всеки път обяснявам ,че и той ще получи на рожденият си ден.

По въпроса -аз нося подарък само на рожденика ,ако ме помолят изрично обаче сигурно бих се съобразила предполагам.

# 23
Добре ,обаче по тази логика на детските рождени дни има доста дечица,на всички ли носите по нещо или само на братчето/сестричето Thinking ?
чудя се ,защото и другите малки гости по тази логика биха очаквали по нещичко,сладичко,малко подаръче или нещо подобно /между другото,случвало ни се е/ предполагам затова са измислени парти багс ,за да няма сърдити.
Моят син който вече е на 5 понякога още се сърди ,защо съм купила подарък на някое дете ,а на него не Laughing ,и всеки път обяснявам ,че и той ще получи на рожденият си ден.

По въпроса -аз нося подарък само на рожденика ,ако ме помолят изрично обаче сигурно бих се съобразила предполагам.

Не е много по същата логика Wink Защото гостите са се подготвили, дошли, опднесли подарък и пр. А братчето/сестричката са от страната на домакините, посрещали са гости и накрай са останали отстрани на купчината с подаръци, но с празни ръчички (съвсем образно казано, разбира се). Имам едно дете, да не си помислите, че нещо лично влагам! Съвсем безпристрастно го казвам - просто като човек, който обича децата, способен вкл. да прояви чувствителност към "чуждите".

# 24

Не е много по същата логика Wink Защото гостите са се подготвили, дошли, опднесли подарък и пр. А братчето/сестричката са от страната на домакините, посрещали са гости и накрай са останали отстрани на купчината с подаръци, но с празни ръчички (съвсем образно казано, разбира се). Имам едно дете, да не си помислите, че нещо лично влагам! Съвсем безпристрастно го казвам - просто като човек, който обича децата, способен вкл. да прояви чувствителност към "чуждите".

Да разбирам логиката,мисълта ми е ,че децата като видят че има лакомства са братчето/сестричето и те искат.Освен ако не го видят де Wink

# 25
  • София
Кики, тези парти багс са много добър метод за възпитание на децата в толерантност и мисъл за другарчето. Много ги одобрявам, особено при по-малки дечица, когато те наистина не разбират защо трябва да дадат шареното, лъскавко пакетче на детето  Crazy
Тези парти багс са един вид подарък от рожденика за гостите, за спомен, от благодарност, че са му уважили празника. Малко, символично нещо за спомен (топче, моливче, тефтерче и т.н.)
Хубаво е. Много ми харесва.
Сега стана модерно и на сватбите да се раздават такива малки, символични подаръчета на гостите Simple Smile Хубаво е Simple Smile

Иначе, ситуациите са съвсем различни- гости и брат/сестра Simple Smile
Представи си после при отварянето на подаръците какво става...това е мое, онова е мое, я и тук да видя, я ти виж сега какво са ми подарили, ти не пипай това е мое...бррр. 

Аааа...възпитаните домакини никога не разопаковат подаръците пред гостите Wink

# 26
  • София
Иначе, ситуациите са съвсем различни- гости и брат/сестра Simple Smile
Представи си после при отварянето на подаръците какво става...това е мое, онова е мое, я и тук да видя, я ти виж сега какво са ми подарили, ти не пипай това е мое...бррр. ...

Сещам се как мъжът ми ми разказа за неговото детство и рождените дни на него и сестра му. Когато тя получи подаръци майка му и баща му казват: "Дай ги на брат си да ги види! Не бъди егоист - той ти е брат!", когато той получва съответно е обратното... Така от някакво криворазбрано желание децата да поделят с братя/сестри се получава ситуация твоите подаръци да са всъщност чужди...  ooooh!

За мен това е тотално непонятно и неприемливо.

Аааа...възпитаните домакини никога не разопаковат подаръците пред гостите Wink

За това имаше цяла тема преди време и не мисля, че горното мнение надделя, а тъкмо обратното.  Mr. Green

Малките подаръчета за гостите са съвсем друго нещо. Те са благодарност към гостите, че са дошли и са се забавлявали.

# 27
  • София
Иса, За мен тези моменти бяха ужасяващи. Вече се научиха да разменят играчки, но в началото...голяма драма. Сега нерожденика изчаква рожденика да му разреши да види. И понеже ги научих, че за тях е по-добре да са отзивчиви за да не се карат и другото бързо дава. Но не всички са така.
Аз съм самО дете и опитът ми е единствено от моите деца  Blush
Тази ситуация с мъжа ти е много странна, защото са разнополови деца...и обикновено във възрастта, в която вече помнят те имат различни интереси  newsm78  Явно винаги са имали нещо за делене   Grinning
Сега ще поровя за отварянето на подаръците Simple Smile имаше ли за аргумент филма "черна котка бял котак"?   Mr. Green

# 28
Винаги купувам подарък и за сестричката(братчето) на рожденника Но ми прави впечетление че повечето родители не правят така.

# 29
  • София
Сега ще поровя за отварянето на подаръците Simple Smile имаше ли за аргумент филма "черна котка бял котак"?   Mr. Green

Хахаха - не нямаше. Това е малко краен вариант на "отваряне" пред гостите: "Яне Змияневец дава вентилатор..." Joy
Въпреки горното съм застъпник на тезата за отварянето и благодаренето на момента!

Общи условия

Активация на акаунт