Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 449
  • 508
  •   1
Отговори
# 120

Ох ето започнаха философиите, кандърмите и вайкането. Никой не се интересува, че има хора, които се боят от кучета, не ги понасят в близост, имат алергии, пътува се в затворено пространство и т.н. За тях, разбира се, грижа няма.
На мен в крайна сметка ми е все едно какво ще се реши, защото рядко пътувам с градски транспорт а и без кучета ми е достатъчно противен (с изключение на метрото). С кучета или без, достатъчно клошари, луди, вресливи юноши, трошащи квартални гамени, цигани и вмисираси тъмни субекти има, за да е положението и без това зле. Сега обаче вече с кучетата ше цъфнем право у Европата  Grinning

# 121
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Стига сте се гъбаркали с градския транспорт. "Градски" идва от гражданин от човек, и е за хора.

Всъщност "гражданин" идва от град, ама нейсе.
Ако пуснат в едно голямо село автобус между махалите как ли ще се казва? Сигурно "Селски транспорт" Joy

# 122

Аз пък съм си мислела, че какъвто е стопанинът, такова е кучето (питомеца). Може и да съм невежа. За сметка на това пък съм била на посещение в клиника, пълна от горе до долу с пациенти с тения, които пият на ден по цяла паница хапчета и цял живот ще ходят по болници да им режат ехинококозните мехури.

Чела съм достатъчно за стреса на кучето от шумните сборища. Не само на кучето, на всяко животинче. И наистина нямам нищо против да се возят в градския транспорт, а имам против българските стопани на кучета да се возят в градския транспорт с питомците си, понеже съм сигурна, че мнозинството нямат да спазват изрядно изискванията и да се съобразяват с околните пътници. И на всеки, който им направи забележка, ако не го обявят на момента за грозна муцуна, с черна душа, която не обича животните и не го сиктердосат, то със сигурност ще правят това по форумите, жалвайки се, че "не сме европейци", без грам съзнание къде всъщност е проблемът.   

Проблема е точно в кучето.
Всъщност си нямаш на идея какво може да направи едно 20кг куче, като изпадне в амок от прекомерния шум и огромния брой нови миризми в автобус.
Дори 90% от стопаните на кучета не подозират на какво е способен любимеца им в напълно обикновени ситуации, а камо ли в претъпкан автобус.

Вълкът с дълъг ник, знам какво е градски транспорт и затова съм сложил кавички.

# 123
Стига сте се гъбаркали с градския транспорт. "Градски" идва от гражданин от човек, и е за хора.

Всъщност "гражданин" идва от град, ама нейсе.
Ако пуснат в едно голямо село автобус между махалите как ли ще се казва? Сигурно "Селски транспорт" Joy
То доскоро имаше областен град без градски транспорт, ти пък - транспорт на село.
Ако беше за граждани, щеше да е граждански ( виж гражданска авиация, граждански флот).

# 124
  • Costa Rica

По темата - съгласна съм, ако това не пречи на околните.

Но пък последното ми възражение е в сила и за разлигавени кресливи дечица.

Когато се сравняват кучета с деца, ми иде ...
Та какво, викаш, ти иде? Mr. Green

Нали не си въобразявате, че хората ще тръгнат да се друсат из ГТ с кучета и котки ей така, за кеф? Аз лично бих причинила подобно нещо само по една причина - посещение на вет. Нямам кола, остава варианта друс-друс с коте в чанта...

Но пък с това, че огромна част от Бг "кучелюбители" нямат необходимата за такива култура, съм съгласна Crazy

# 125
Аз пък съм си мислела, че какъвто е стопанинът, такова е кучето (питомеца). Може и да съм невежа. ...
Чела съм достатъчно за стреса на кучето от шумните сборища. Не само на кучето, на всяко животинче.
"Мислела" и "чела" помага, но не е достатъчно. Виждал съм на живо в подобна ситуация (е нямам предвид да качиш куче в автобус, за да видиш и участваш), когато послушен домашен любимец пощурява, при незначителен повод. Виждал съм и котка и куче като превъртят какво става, та:
Домашни любимци в градски транспорт — не! Хич не ми говорете за клетки, намордници и спиращи нашийници...... живея в Бг и знам как е тук.
Който си взема животно за гледане да си осигури транспорт. Има си лични коли, съседи с коли, има таксита..... ще си платиш. То и едно време всички таксита бяха или "за гараж" или "за Златните"(по варненско), ама за една петолевка сменяха посоката.

# 126
Не знам дали така категорично да бъде...
От друга страна има бедни хора (нямат пари за таксита), сами, на които животинката им е единствената компания. Мисля, че ако животното свикне с врявата в общия транспорт, няма да буйства толкова. Но само с намордник. И примерно кучетата да имат нещо като паспорт за превоз, в който да се вписват нарушения - толкова пъти не е водено с намордник и... да речем като станат 5, да се забрани на стопанина да качва кучето в автобуса. Естествено срещу заплащане.
Да има някакъв баланс.
 Simple Smile

"Мислела" и "чела" помага, но не е достатъчно. Виждал съм на живо в подобна ситуация (е нямам предвид да качиш куче в автобус, за да видиш и участваш), когато послушен домашен любимец пощурява, при незначителен повод. Виждал съм и котка и куче като превъртят какво става, та:
Домашни любимци в градски транспорт — не! Хич не ми говорете за клетки, намордници и спиращи нашийници...... живея в Бг и знам как е тук.
Който си взема животно за гледане да си осигури транспорт. Има си лични коли, съседи с коли, има таксита..... ще си платиш. То и едно време всички таксита бяха или "за гараж" или "за Златните"(по варненско), ама за една петолевка сменяха посоката.

# 127
Между другото в България все още не се обучават кучета за глухонеми. Едвам се обучават и тези за незрящите. А има 18 000 такива.
От 2000 година има обучено куче, ако не и по-рано. През 2001 дъщерята на това куче бе ученичка за водач на глухи. В Плевен щяха да правят училище, не знам какво стана.
Връщам назад, но вие много сте изписали. Имах предвид, че няма училище като това за водачите на незрящи. Wink

# 128

За сметка на това пък съм била на посещение в клиника, пълна от горе до долу с пациенти с тения, които пият на ден по цяла паница хапчета и цял живот ще ходят по болници да им режат ехинококозните мехури.

Така е, за съжаление броят на заразените нараства, в това число и на деца, което е още по-лошо. Но не мисля, че домашните кучета са причина, живеят вътре, не ги хранят (не гарантирам все пак за всички) с вътрешности на болни животни, слагат им се ваксини, вътрешни и външни обезпаразитяващи, лекуват ги. Не се знае какво разнасят хилядите кучета на улицата, с екземите и другите болести, дето се ровят в детските пясъчници, вършат разни работи навсякъде и т.н., вятърът добре разнася пепеляците, които гълтаме, ходейки по улиците. Както се казва от един прост магданоз може човек да се зарази с тения. С това не оправдавам домашните кучета, поне засега повечето също ги водят по градинките да си свършат работите, но, ако изобщо е успокоение, поне не изкарват заразено ако. Не кучетата са виновни, а хората. Като са мислещи същества, да вземем да си организираме живота така, че и на нас да е добре, и на кучетата. Затова съм за категорични закони и разпореждания, съпроводени със съответните санкции, но достатъчно строги, за да си позволи някой да върши каквото му скимне. Мисля, че на много хора им хареса тълкуването: " демокрация е, ще правя квот си искам, глей си работата"! Резултатите са налице и жабетата ги ручаме всички. Peace

# 129
Котаракът съм си го качвала В КЛЕТКА. Кучето ми е ваксинирано редовно и много културно, така че с удоволствие бих го возила извън час пик в ГТ.

# 130
Котаракът съм си го качвала В КЛЕТКА. Кучето ми е ваксинирано редовно и много културно, така че с удоволствие бих го возила извън час пик в ГТ.
Колата ми е минала преглед редовно, а аз не съм пил. С удоволствие ще я засиля срещу вашето семейство и ще ударя спирачките в последния момент. 
Ще ми се зарадвате ли? А ако откажат спирачките (или две от четири), защото и това се случва (рядко, но се случва), дали ще приемете оправданието " Ама тя досега така не е правила." ?

От друга страна има бедни хора (нямат пари за таксита), Ако нямат пари за таксита как си плащат ваксините и обезпаразитяването ? А дали въобще правят ваксините и дали наистина дават хапчетата срещу тения и глисти?
 Мисля, че ако животното свикне с врявата в общия транспорт А докато свиква, колко човека ще трябва да го отнесът?
 Но само с намордник. И примерно кучетата да имат нещо като паспорт за превоз, в който да се вписват нарушения - толкова пъти не е водено с намордник и... да речем като станат 5, Пет какво? Пет ухапани, пет в шок от алергия, пет разревани от страх деца, пет ..... ? Уточнявайте като пишете де. И кой точно ще вписва нарушенията: шофьора на автобуса, някой от пътниците ли, може би КАТ, ДАИ? 
Моля, да не забравяте в коя държава живеем. Ние сме в Европа само географски.....

# 131
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Като си живееш тука живей си с тези остарели разбирания. Пообиколи малко света и виж как са го решили този проблем в другите страни. Има си регламент по какъв начин могат да се транспортират домашни любимци в автобус, влак или самолет. Навсякъде е разрешено да се качват домашни любимци стига да се спазват правилата. 

# 132
Ама както сама казваш-това е по света. А не и при нас.
Манталитетите на хората и нациите са много различни. Аз не съм оптимист, че всички собственици в БГ ще спазват правилата.

# 133

С това съм абсолютно съгласна и ми изчерпва мнението по темата.

Не кучетата са виновни, а хората. Като са мислещи същества, да вземем да си организираме живота така, че и на нас да е добре, и на кучетата. Затова съм за категорични закони и разпореждания, съпроводени със съответните санкции, но достатъчно строги, за да си позволи някой да върши каквото му скимне. Мисля, че на много хора им хареса тълкуването: "демокрация е, ще правя квот си искам, глей си работата"! Резултатите са налице и жабетата ги ручаме всички. Peace

# 134

Бориславе, да, за намордника имах предвид. Смятам, че ако стриктно се спазва големи кучета, които не могат да се държат в скут да са с намордник, няма да има инциденти с травми.
Прав си, че има много други рискове. Но населението масово вече гледа кучета (котките не ги включвам, защото са безобидни) и те са част от семействата, почти пълноправни членове. Не може решението да е радикално против. Трябва да се измисли вариант, при който всички да са поне в някаква степен доволни. Примерно някакъв часови диапазон, в който превозът да се допуска, винаги с намордник и с "пътна книжка" за отбелязване на нарушения, без показване на която стопаните да не могат да се качват в транспорта. Нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт