Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 432
  • 508
  •   1
Отговори
# 135

Оооо, това съвсем пък изобщо не е вярно. Далеч, далеч не навсякъде! Хайде да не се използват нечестни аргументи в такъв спор, защото никакво решение не може да се вземе така. Ясно е, че има и държави, в които можеш да се качиш в рейса и с букет живи пуйки в ръка, които да серат на джилабата на съседа по седалка и това да се приема съвсем свойски, но не е там въпросът.

Навсякъде е разрешено да се качват домашни любимци стига да се спазват правилата. 

# 136
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou

Оооо, това съвсем пък изобщо не е вярно. Далеч, далеч не навсякъде! Хайде да не се използват нечестни аргументи в такъв спор, защото никакво решение не може да се вземе така. Ясно е, че има и държави, в които можеш да се качиш в рейса и с букет живи пуйки в ръка, които да серат на джилабата на съседа по седалка и това да се приема съвсем свойски, но не е там въпросът.

Навсякъде е разрешено да се качват домашни любимци стига да се спазват правилата. 
Хайде без такива аргументи Twisted Evil. В момента говорим за кучета и котки. Явно не прочете втората част на поста ми - "стига да се спазват правилата". Какво решение да се вземе тук във форума, след като със радиа които си знаят тяхното не се спори. Малко заприличахте на приказката за "Орела, рака и щуката" - всеки тегли към себе си и решение няма. Само изхабени нерви и изтъркани клавиатури.

# 137
  • в моя гьол
Категорично против.
Трябва да съм ега ти пердето, за да намъкна кучето си в градския транспорт. Извинете, но е пълен дебилизъм да бъдат принудени примерно 30-40 човека в автобуса да пътуват заедно с моето куче, защото закона разрешава ooooh!. Сред тях може да има хора с алергии, хора с фобии, хора, които просто не харесват кучета /и това е тяхно право/. И изобщо не отварям дума за спазване на правила при превоз на куче, а за елементарното човешко съобразяване с хората около нас. Щото може кучето да е част от моето, повтарям моето семейство, и аз да си го третирам у дома като пълноправен член, но не мога да си представя, че заради собствено удобство да си спестя пари от такси или да не вървя пеш, бих притеснила дори един човек със страх или непоносимост към кучета в автобуса. От къде на къде моите права на "кучепревозчик" ще бъдат по-големи от правата на останалите хора?

# 138
Като си живееш тука живей си с тези остарели разбирания. Пообиколи малко света и виж как са го решили този проблем в другите страни. Има си регламент по какъв начин могат да се транспортират домашни любимци в автобус, влак или самолет. Навсякъде е разрешено да се качват домашни любимци стига да се спазват правилата.  
Видял съм малко и от другите страни, ама там те глобяват и си събират глобите, а тук минаваш с една две по двадесет лева и си правиш каквото искаш..... ако въобще някой тръгне да те глобява де. Бабата си носи болонката под мишница до кучешкия пясъчник, да не вземе да оака улицата, защото знае, че задължително ще я глобят и ще си вземат глобата независимо от минималната пенсия. При белите страни правата вървят заедно с глобите, а тук глобите изостават, та по-добре да не даваме права, ако не можем да наложим контрол върху тях.

# 139
  • София
....по-добре да не даваме права, ако не можем да наложим контрол върху тях.

Ако не се осъществява контрол - самото понятие "давам права" се изпразва от съдържание. Всеки започва да си прави, каквото му хареса - един ще си намърда кучето без повод и намордник в автобуса, друг ще изгони оттам слепеца с кучето му-водач ( имаше такъв случай).

Цитат
И изобщо не отварям дума за спазване на правила при превоз на куче, а за елементарното човешко съобразяване с хората около нас. Щото може кучето да е част от моето, повтарям моето семейство, и аз да си го третирам у дома като пълноправен член, но не мога да си представя, че заради собствено удобство да си спестя пари от такси или да не вървя пеш, бих притеснила дори един човек със страх или непоносимост към кучета в автобуса.
Въпроси от типа "как може някой да не се съобразява с това, че не харесвам кучета?" сами си просят отговор "А защо да се съобразявам ТИ какво харесваш, след като ти пък не се съобразяваш АЗ какво харесвам?"
Въпросът не е в харесването - а кой кому реално пречи. Личните фобии и нетърпимости са си личен проблем.

По темата - не бих качила кучето си в градски транспорт без крайна необходимост, но бих била по-спокойна, ако знам че това е принципно разрешено за екстрени случаи - например ако се наложи да го нося на ръце до ветеринарния кабинет, след като е погълнало подхвърлената в парка отрова ( дано не се случва на никого, но в нашия парк неотдавна отровиха домашно куче - дакел, едвам го спасиха докторите след три дни на системи и то благодарение на това, че бързо са успели да го заведат на лекар).

# 140

Въпросът не е в харесването - а кой кому реално пречи. Личните фобии и нетърпимости са си личен проблем.

А! Че то и от гледна точка на хората, които се страхуват от кучето ти, меракът ти за куче си е твой, личен проблем, прищявка, гевезелък. Гледай си го, купи си кола, транспортирай си го където си искаш.

# 141
Като си живееш тука живей си с тези остарели разбирания. Пообиколи малко света и виж как са го решили този проблем в другите страни. Има си регламент по какъв начин могат да се транспортират домашни любимци в автобус, влак или самолет. Навсякъде е разрешено да се качват домашни любимци стига да се спазват правилата.  
Видял съм малко и от другите страни, ама там те глобяват и си събират глобите, а тук минаваш с една две по двадесет лева и си правиш каквото искаш..... ако въобще някой тръгне да те глобява де. Бабата си носи болонката под мишница до кучешкия пясъчник, да не вземе да оака улицата, защото знае, че задължително ще я глобят и ще си вземат глобата независимо от минималната пенсия. При белите страни правата вървят заедно с глобите, а тук глобите изостават, та по-добре да не даваме права, ако не можем да наложим контрол върху тях.

Глупости...
          Хайде, малко от "белият свят" - разхождат си домашните кучета, и по главната улица, и по крайбрежната алея...и палмите си ухаят на кучешка урина /и като ги почнете тези глоби...да има глоби, ама май не знаете точно за какво са тези глоби в "белите страни"/.

# 142
  • София
А! Че то и от гледна точка на хората, които се страхуват от кучето ти, меракът ти за куче си е твой, личен проблем, прищявка, гевезелък. Гледай си го, купи си кола, транспортирай си го където си искаш.

Ами точно за това има общество и се приемат закони - за да балансират личните права с интересите на другите. Реалните интереси - дали реално с нещо ти пречи или просто не ти харесва. Законите определят границите и когато са разумни и се спазват - има баланс.
Така че с девизи от типа "И да е позволено - щом на мен ми харесва, значи не може!" няма как да има баланс и разбирателство.
Домашни кучета има във всички градове, по цял свят - така че проблема е не в това дали да ги има или не, а как се отглеждат, какви са правилата и как се спазват. 

Впрочем в последния вариант на наредбата разрешението за превозване на домашни любимци май тихомълком е отпаднало, поне аз не го видях там, така че - споко, граждани! Grinning

# 143
  • В една Дупка.
аз съм ЗА, най-вече заради хората с увреден слух или зрение, възрастните хора, изобщо хората с увреждания това е незаменим приятел
За пръв път чувам, че човек с увреден слух има нужда от куче водач...

Не се учудвам, че за пръв път чуваш, но има. Обучението им е малко по различно от това за слепи, но темпераментът и възпитанието са същите.
Ама защо на човек с глухота му е нужно кучето? Все пак зрението е основно...за разходка и пазар. Изхождайки и от факта, че кучето не говори ... Thinking Пусто любопитство..стана ми интересно.
Извинете за спама.. 

# 144
След като му плащам данък,има паспорт и му дупча билет,ще го качвам без да ме смущават останалите пътници, които няма да видят бременна или майка с дете за да направят място ,но веднага ще забележат кучето нали!?

# 145
... Явно не прочете втората част на поста ми - "стига да се спазват правилата"...

Именно в това е проблемът.
Кое от нашата действителност те кара да мислиш, че ще се спазват?
Има за почистване след тях - спазва ли се? Не.
Да са винаги на повод - спазва ли се? Не.
Да не се разхождат на територията на училища и детски площадки - спазва ли се? Не.
Да не се малтретират животни - спазва ли се? Не.
И т.н.

Затова питах и по-напред в темата, защо не се дадат още права, след като се овладее положението с настоящите и собствениците покажат, че са отговорни и може да им се има доверие?

А за чужбината - като ще гледаме от тях, да хванат първо да забранят опасните породи, пък после другото. Нямам нищо против котка или булонка е трамвая.

inna-bubulina, и мои познати казват, че има кучешки лайна и при тях, но поне по детските площадки няма такива смелчаци.

# 146
  • на брега на морето

А! Някои хора смятат, че животните не са създадени  за клане и употреба на нивата.

# 147
Котьо, в момента балансът се измества, избутва леекичко. Създава се дискомфорт на едни, и комфорт на други. То е се едно съседът ти да събори оградата и да я построи два метра към твоя двор. Не е ли редно да го босъдите поне?
Не ми казвай за какво са създадени животните - едва ли Котьо да си ги гледа в апартамент. Какво ти прави кучето там? пази ти стадото, ловуваш за да се нахраниш ли? Каква потребност задоволяваш?

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 12:07 от Вълкът с дълъг ник

# 148
  • в моя гьол
NumLock, ти четеш ли въобще?
Имам куче. Харесвам кучета. Но не мога да задължа целия свят да ги харесва и да се съобразява с мен. Щом аз съм решила, че мога да отлеждам домашен любимец, ще се съобразявам и не бих го бухнала насред тълпата в градския транспорт. Утре ще поискате кучето да има право в да влиза с вас в магазина, в заведението за хранене, в институциите и т.н. По удобно е, нали? И въобще в случая не визирам кучетата водачи - те са съвсем отделна категория и за тях не става дума в темата.
Цитат
Създава се дискомфорт на едни, и комфорт на други.
Вълк ме е изпреварил, но се е изразил много точно.

# 149
А! Някои хора смятат, че животните не са създадени  за клане и употреба на нивата.

То и кучетата не са създадени, за да живеят м/у 4 стени, но...

Общи условия

Активация на акаунт