Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 430
  • 508
  •   1
Отговори
# 150
  • на брега на морето
Ех, Вълчо, дискомфортът на мен не ми го създават животните. И то не защото ги обичам, а защото хората ми пречат с повече неща. Както и да е.
И аз смятам, че животните не са за апартамент. Но като нямам възможност да си ги гледам на село? А искам животинка! Искам да го гушкам, да му говоря, да го милвам, да го наблюдавам колко сладко спи!
За оградата удари в десятката. Имаме къща в едно село; съседът измести оградата с 1 метър в нашето място. На свекъра му беше много гадно, но никога никой не му каза нищо. За обсъждане и дума не можеше да става! На другия съсед клоните на дивата джанка му събаряли керемидите от сушилнята за сливи - влезе в наше отсъствие и ги отряза. Пак си замълчахме. Кучето и котката му като дойдат при нас си играят. Кой ми създава проблеми? И то неприятни. Ако аз му отрежа от мястото той ще ми отреже главата.

А! Някои хора смятат, че животните не са създадени  за клане и употреба на нивата.

Всеки се радва на живота по различен начин и различни живи същества пресичат пътищата му.

То и кучетата не са създадени, за да живеят м/у 4 стени, но...

# 151
  • София
Повечето хора, гледащи куче, са наясно какъв дискомфорт би причинило такова пътуване (и за хората, и за кучето). Да не говорим, че "куче" не е равнозначно на "полудиво същество, изпитващо неистово желание да ръфа всичко пред погледа му". При кучето водещият фактор е собственика, а не породата. Ако животното е правилно възпитано, дори няма да разберете, че го има.
Учудвам се от цялата полемика, защото дори и да се приеме наредбата, кучетата из ГТ ще са редки изключения, отколкото правило.

# 152
милинка, в ситуация на стрес, нищо не се знае.
Иначе дано си права за това, че ще са изключения.

# 153
  • София
Ами точно тук опира човешкият фактор - дали човек знае как да се справи и да неутрализира състоянието на стрес.
Имах колега с огромна немска овчарка. Като студенти сме я водили по разходки в планината и сме се връщали с градския транспорт. Беше научена да стои неотлъчно до него или да се свива под седалката, ако той е седнал. Прекрасно животно беше и тежеше 55 кг. Идваха му гости с малки деца, катереха й се, яхваха я, дърпаха я за ушите и опашката, беше научена да не реагира.

# 154
Ами точно тук опира човешкият фактор ...

Това ме притеснява, милинка Confused
Съдя по бездомните кучета, не мисля, че народ, който изритва животинката си на улицата е способен на подобни резултати или има съвест и се съобразява с характера на кучето.

Знам, че има и добри стопани, познавам такива, но те са малко, общата картинка е др.

# 155
  • София
Да, има все още много да работим в посока на съобразяване се с околните. Аз самата гледам две кучета и понякога ме е страх от чужди. Преди около 2 месеца в парка едно голямо куче захапа пинчера ни, едвам го отървахме. Идеше ми да убия собственика, защото очевидно не можеше да се справя с животното си и нямаше и намордник.
Други разхождат грамаден немски дог, казаха, че е 95 кг. Разкошна душичка, много мила, послушна.
Много е субективно, както виждаш. Трябва да се поработи върху мисленето на стопаните, правилната преценка за животните, уменията да ги контролират.
Същото е като с боклуците - никой не го кефи да живеем сред тази мизерия, но въпреки това хората продължават да си изхвърлят отпадъците, където им падне.
В нормалните общества това не, че не се случва, а просто е регулирано от зверски глоби при нарушения.

# 156
Не говорим само за глоби при нарушения, а за цялостният режим за гледане на животно. От цената, на която си го купил, през всички прегледи, такси, регистрации, грижи, каишки и т.н.
И по този начин се отсяват онези, които просто ей така им е скимнало да си начешат крастата за месец- два, или тези, които не са способни на адекватна грижа.

# 157
милинка, да, част от собствениците на кучета, страдат от нарушителите даже повече от другите без кучета...
Иначе съм съгласна, има още много да се работи, затова не мисля, че сега е времето на още права.

# 158
  • София
Не говорим само за глоби при нарушения, а за цялостният режим за гледане на животно. От цената, на която си го купил, през всички прегледи, такси, регистрации, грижи, каишки и т.н.
И по този начин се отсяват онези, които просто ей така им е скимнало да си начешат крастата за месец- два, или тези, които не са способни на адекватна грижа.

Болна тема... Ние се сдобихме с второто куче, защото го намерихме. Нямаше нито чип, нито каишка, нито някъде регистрирано, нищичко. Наводних целия нет с обяви, че е намерен кокер и нищо. Два уикенда висях и разпитвах всеки срещнат дали го познава животното. Щеше да се превърне в поредния бездомник. Трябва да се задължат собствениците да ги чипизират, да имат паспорти, ваксини, да бъдат регистрирани в обща база данни. Истината е, че да гледаш животно е лукс. Свързано е с присъщи разходи, които на много хора им се иска да спестят.

# 159
  • София
Хайде и аз да се включа. Ние сме миниатюрно куче, но задължително се возим в специална чанта. Предпочитам маршрутките (возим се след изричното съгласие на шофьора да ни качи), макар че се е случвало да се качим и в ГТ. Но моето куче дори не се обажда, много рядко хората забелязват, че изобщо возя куче. И да - дупча билет за него. И да - събирам акото на кучето от полянката Wink

Що се отнася до големите кучета в ГТ - не съм против, ако кучето е с каишка и намордник. Агресията и изнервеността, които може да прояви, ще са не толкова от миризмите и стреса, колкото от това, че постоянно ще го пипат и галят (виждала съм го, а не всички животни обичат непознати хора). Така че на първо място самите ние трябва да се научим на елементарна култура при общуване с животните!

Просто не разбирам какви, различни от спешните причини-ветеринар и  т.н. може да накара собствениците на домашни любимци, да ги возят в градския транспорт.

Както се канят да определят отделни полянки и места за разходка (чух го по вчерашните новини), а полянката се намира на три спирки от вашия блок, няма да имаш избор - ще го качиш и ще го закараш там, за да не отнесеш глоба. Ето от тук ще дойдат проблемите с по-големия брой кучета в ГТ. И ако го направят - съгласна съм, в ГТ ще се появи огромен брой агресивни кучета на неотговорни стопани  Peace

Сега не ми се връща назад да видя кой точно писа за огромните клетки - тази клетка тежи повече от самото куче, едва ли някой собственик на голямо куче ще носи и тази клетка с него само заради идеята да вдигне 100 кг. и да ги качи в ГТ  Wink

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 13:31 от -=Деси=-

# 160
  • На земята, която е всъщност звезда.
...
 Агресията и изнервеността, които може да прояви, ще са не толкова от миризмите и стреса, колкото от това, че постоянно ще го пипат и галят (виждала съм го, а не всички животни обичат непознати хора).
...

Съгласна съм с теб, но не забравяй, че според тази тема, по презумция с ГТ пътуват само хора, които имат фобия, не харесват или имат алергия към кучета.  Laughing

# 161
  • в моя гьол

Съгласна съм с теб, но не забравяй, че според тази тема, по презумция с ГТ пътуват само хора, които имат фобия, не харесват или имат алергия към кучета.  Laughing
Не, Вселена. Това подчертаното никой никъде не го твърди. Сарказма ти е неуместен. Но в ГТ пътуват И такива хора. И за мен е по-важно пътуването да е съобразено с техния комфорт, отколкото с моя и на моето куче.
Деси, не ставай за смях  Laughing Ще кача кучето в автобус, за да го водя на разходка newsm78 Ами то за това се нарича разходка - слагаш повода и ги извървяваш тия трите спирки, а на полянката го пускаш на воля да потича. Хем звера доволен и разходен, хем движение за стопанина.

# 162
  • На земята, която е всъщност звезда.

Не, Вселена. Това подчертаното никой никъде не го твърди. Сарказма ти е неуместен. Но в ГТ пътуват И такива хора. И за мен е по-важно пътуването да е съобразено с техния комфорт, отколкото с моя и на моето куче.
Деси, не ставай за смях  Laughing Ще кача кучето в автобус, за да го водя на разходка newsm78 Ами то за това се нарича разходка - слагаш повода и ги извървяваш тия трите спирки, а на полянката го пускаш на воля да потича. Хем звера доволен и разходен, хем движение за стопанина.

Това си е лично твое мнение. Според мен трябва да е комфортно както за тези, без дом. любимци, така И за тези с такива. С повод и намордник намирам, че и двете страни са удовлетворени. Още повече, че автобусите са достатъчно големи и имат по две врати. 

Деси не става за смях, ако допуснеш, че има хора възрастни и инвалиди, които гледат кучета. Имам такъв съсед, придвижва се по- бавно и трудно и тъй като е вдовец, има един малък пухчо за утеха. Малък, но сигурно над 10 кг. И тъй като той също е гражданин, който има права, вече има пълното право да се качи в автобуса, а не да върви три/четири/пет преки отиване и връщане, защото чуждият комфорт е по- важен.

# 163
  • София

Съгласна съм с теб, но не забравяй, че според тази тема, по презумция с ГТ пътуват само хора, които имат фобия, не харесват или имат алергия към кучета.  Laughing
Деси, не ставай за смях  Laughing Ще кача кучето в автобус, за да го водя на разходка newsm78 Ами то за това се нарича разходка - слагаш повода и ги извървяваш тия трите спирки, а на полянката го пускаш на воля да потича. Хем звера доволен и разходен, хем движение за стопанина.

Не, не ставам за смях. Целта на този закон ще бъде (дано не го приемат, де) ограничаване на движението на кучетата по улиците и в междублоковите пространства, както и в местата, където има деца. Те ще бъдат обозначени със съответните табели. Така че ще си принудена да го качиш в ГТ или да се предвижиш до въпросното място с кола Peace

Сега за алергиите. Като човек, имащ алергия към птици, мога да кажа следното: ако в ГТ се качи някой с птица, просто ще се преместя, не ми е трудно, човекът не е длъжен да знае, че имам алергия. Това е първо. Второ - внезапните и задушаващи пристъпи са голяма рядкост, повечето алергии се проявяват при по-продължителен пряк контакт с животното. И трето - всички ние, като стопани на котки и кучета, неизбежно имаме техни косми по дрехите си. По тази логика, стопаните на космати "гръбначни" изобщо не трябва да се возят в ГТ, не дай Бог някой да получи алергия!

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 16:21 от -=Деси=-

# 164
  • в моя гьол
Абсолютно си права - лично мое мнение си е. Обаче аз като собственик на куче не развявам байряци по форумите за повече права от останалите представители на човешкия вид. Защото отглеждането на домашен любимец е личен избор и никой не е длъжен да се съобразява с моя избор. Моя избор предполага мое задължение да осигуря личния си и на животинката комфорт при транспортиране и разходка, без да нарушавам избора на останалите хора в обществото.

Общи условия

Активация на акаунт