Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 470
  • 508
  •   1
Отговори
# 180
истината е, че стопаните у нас са под всякаква критика.
така и не се научиха да почистват след кучетата, да не ги пускат в детските пясъчници, да не ги пускат да търчат из парковете и ей такива простички неща, подразбиращи се като добро възпитание. Няма как да получат добро отношение скоро.

# 181
Макар че е офтопик, Дидитка, написаното от теб ми е странно. Никога не съм разбирала мотивите да се гледа точно питбул, но не съм на ти с породите.
За протокола, за една година в Австрия съм виждала питбул или поне приличащ на такъв само веднъж,  а собственикът беше сърбин.
Преобладават кучета с малки размери, от по големите- немска овчарка. Дог- не аржентино също съм виждала само веднъж. Говоря за навсякъде- улици, паркове, не само за градски транспорт.
Аз лично съм категорично против куче без намордник в автобус, защото евентуални последващи санкции не са достатъчно ефикасна защита.

# 182
В Италия почти не съм виждала породисти кучета ( да не говорим за моето) има сигурно, но максимума в порода е някой и друг бийгъл, или тези набръчканите.
Всички са с чип, плс кастрирани в огромен процент.
Тук таме някоя голяма пенсионирана от надбягвания ( и осиновена) английска хрътка или голден.
Но тия добермани, питбули, страшни териеери... няма ги просто.

# 183

Дидитка, тук като цъкнеш на всеки отделен щат показва коя порода е забранена или подлежи на "breed specific legislation". Питбулът е забранен в доста щати и по всички международни дефиниции се счита за опасна порода.
"These actions range from outright bans on the possession of pit bull-type dogs to restrictions and conditions on pit bull ownership, and often establish a legal presumption that a pit bull-type dog is prima facie a legally "dangerous" or "vicious" dog."

Ти в кой щат си?

# 184

Дидитка, тук като цъкнеш на всеки отделен щат показва коя порода е забранена или подлежи на "breed specific legislation". Питбулът е забранен в доста щати и по всички международни дефиниции се счита за опасна порода.
"These actions range from outright bans on the possession of pit bull-type dogs to restrictions and conditions on pit bull ownership, and often establish a legal presumption that a pit bull-type dog is prima facie a legally "dangerous" or "vicious" dog."

Ти в кой щат си?

Ами да, някои от щатите са задръстени и параноични  Wink Аз съм в Бостън, Масачузетс. Тъкмо разглеждах правилата на града - за регистрация на питбул се изисква животното да е кастрирано, и таксата е доста по-висока от тази за други породи, това е. Голяма врява настава когато някой щат реши да наложи забрана на породата, наскоро май за Охайо се биха, не помня какво решиха. Общо взето тези забрани се считат за несправедливи и крайни от организациите за защита на животните и повечето хора, но естествено си имат и защитници.

Макар че е офтопик, Дидитка, написаното от теб ми е странно. Никога не съм разбирала мотивите да се гледа точно питбул, но не съм на ти с породите.
Точно който не познава породата обикновено бива изненадан като теб. Това е заради създадената лоша репутация - хората приемат за даденост че тези кучета са чудовища, и се водят от това мнение без да знаят реални факти за породата. А всъщност това са изключително предани и умни кучета, които живота си дават за семейството, много добри с деца, и т.н. Просто в ръцете на безотговорен стопанин могат да станат агресивни, но това важи и за овчарките, ротвайлерите и т.н. Най-сладката гледка е питбул и малко дете - няма такава нежност. В кучешката тема във форума има собственици на питбули които качват разтапящи снимки на кучетата и децата си. Чела съм и в pitbull-bg.org. Ако опознаеш породата, нещата започват да изглеждат съвсем иначе.

# 185

Не мога да преценя кои щати са по-задръстени  Grinning но на мен ми харесва как са уредили въпроса с опасните кучета във Франция. Между другото, в обществения транспорт на Париж се допускат само кучета максимум до 45 см.  Wink

Законът разграничава две категории опасни кучета - (1) нечистокръвни и (2) чистокръвни.
Забранено е да се купуват, продават и внасят (1) кучета, а (2) може с разрешително. За нарушение наказанието е до 6 месеца затвор и глоба от 15 000 евро.
Малолетни и осъждани лица нямат право да притежават куче от нито една от двете категории. Наказанието е до 3 месеца затвор и глоба 3 500 евро.
Трябва задължително да се декларират в общината - иначе глобата е 750 евро;
Задължително маркирани - глобата е 450 евро;
Задължителна ваксина срещу бяс - глоба 450 евро;
="= Застраховка "гражданска отговорност" - глоба 450 евро;
Задължително представяне на документите на кучето при всяко поискване от органите на реда - глоба 450 евро; 
Задължително водене с каишка и намордник - глоба 150 евро; 
Достъп до обществени места, обществени заведения на открито или закрито, масов транспорт - за категория (1) е забранено - глоба 150 евро; за категория (2) се разрешава само с каишка и намордник - глоба 150 евро;
Общи части на жилищни сгради - (1) нямат право да бъдат оставяни там - глоба 150 евро, (2) се разрешава само с каишка и намордник - глоба 150 евро;
Стерилизация - за (1) задължителна - глоба до 6 месеца затвор, 15000 евро глоба.

Ами да, някои от щатите са задръстени и параноични  Wink Аз съм в Бостън, Масачузетс. Тъкмо разглеждах правилата на града - за регистрация на питбул се изисква животното да е кастрирано, и таксата е доста по-висока от тази за други породи, това е.

# 186
Много са грозни, ама който си ги харесва...А както е привързано към семейството и малките деца, дали няма да ме гризне, ако посегна да погаля детето. В Щатите ясно какво ще му се случи, но в България най-много стопанинът да каже - Аааа, ма то много доброкученце, защо така.   

# 187
ми против съм... изчистили вече лайната по улиците и детските площадки, та се захванали с превоза на гръбначни в градския транспорт... тия в общината не живеят в тоя град, честно...

# 188
Просто от години не ползват услугите на СГТ.

# 189
Мисля, че е време да се обсъди въпроса дали е разрешено шофьорите в градския транспорт да пушат в превозното средство. Защото докато това е разрешено, всичко останало също ми се струва в реда на нещата. 12 години съм си отглеждала куче и никога не съм го качвала в градския транспорт. Кучето иска разходка, а не да го возиш като багаж. В градския транспорт в Германия съм виждала дами с кученца- най-често Йоркширски териери с кукуригу с панделка, накипрени в скута им. Нямаха намордник и се държаха благопристойно,...кученцата де. Mr. Green

# 190
  • София

Питбулите са много добри кучета, перфектни пазачи и обожават деца. Освен това се дресират много лесно. По-лесно от много от по-малките ловни породи, които умират да тичат без цел и посока и да се правят на глухи Simple Smile

По стечение на обстоятелствата имах доста вземане-даване с питбули в един период от живота си - имах гадже, който гледаше питбули (не за бой, разбира се), и с един негов приятел - ветеринар към "кучешки/конния отдел" на МВР, който тренираше полицейските овчарки, си бяха поставили за цел да докажат, че питбулът може да е по-ценно куче от овчарката, включително за полицейски цели. По цял ден тренираха кучетата и се изумявах колко интелигентно и спокойно куче е питбулът всъщност. Добре обученият питбул не напада, не се дърпа от каишката, върви спокойно до стопанина си и при комадна сяда и стои на място, докато не му кажеш да тръгне. А личната питбулка на приятелят ми - тогава тригодишна женска, не само че обожаваше деца, но търпеше цяла детска градина на главата си - дребосъците я яздеха, дърпаха я за ушите, водеха я на каишка и веднъж не й се случи да прояви недоволство, камо ли агресия. 

Лошото е, че за много хора питбулът е клуче за бой и показване на мускули и ги насъскват от дребни да са зли. А всяко куче може да е зло - питбулът не е по-зъл от останалите, просто неговата злоба е по-опасна, защото захапката му е страшна (прехапва, горните и долните му зъби се захващат като ловен капан и не може да пусне, дори да иска). Затова и се използват за бой. Аз съм виждала питбул, отглеждан за бой, едногодишен - още ми се доревава, като си спомня. Страшна гледка, целият в рани, с огромна глава, а тялото му като на концлагерист - държат ги гладни, за да са по-зли. Горкото куче дори не беше толкова зло, по-скоро невероятно изплашено, което пак е опасно. Оправиха го. Даже взе награда за някакво изложение след година, че беше породист и много красив.

# 191
Не знам, мен например ме е страх от птици и веднъж щеше да ми излезе душата, когато във автобуса се качи един фен на Берое с петел на рамото. Като знам колко хора ги е страх от кучета, не мисля, че е много разумно да се подлагат на подобно изпитание. Аз лично съм голям кучелюб, но от питбулите също изпитвам страх и не би ми било спокойно да се возя на една ръка разстояние от куче от тази порода, колкото и да вярвам, че някои от тях са попаднали на свестни стопани, които не ги възпитават в агресия...

# 192
Мисля, че е време да се обсъди въпроса дали е разрешено шофьорите в градския транспорт да пушат в превозното средство. Защото докато това е разрешено, всичко останало също ми се струва в реда на нещата.

Аз мисля, че отдавна е забранено.

# 193
Ами не спазват забраната, в такъв случай. Най-редовно ме опушват, допусна ли грешката да ползвам градския транспорт.

# 194
Мисля, че е време да се обсъди въпроса дали е разрешено шофьорите в градския транспорт да пушат в превозното средство. Защото докато това е разрешено, всичко останало също ми се струва в реда на нещата.

Аз мисля, че отдавна е забранено.

Принципно, наистина е забранено. Но продължават да си пушат.
Т.е. има много неща за решаване преди правото за возене на животни в градския транспорт.
Относно животните, на първо място собствениците трябва да се съобразяват с останалите пътници и на второ място с животните си. И за двете страни ми се струва неудобно да са заедно.
Пак казвам, че в основата е моят опит със собствените ми животни - от 4 животни само 1 бих качила при крайна необходимост в градски транспорт. Другите ще пречат на хората и хората ще им пречат.
Надявам се останалите собственици да се съобразяват и с двете неща, защото е най-лесно да се качиш с огромно куче в метрото и да си спокоен, че тези, на които им пречи животното, ще слязат. На първо място трябва да са хората.

Общи условия

Активация на акаунт