Домашни любимци в градския транспорт в София?

• 25 426
  • 508
  •   1
Отговори
# 195
  • София
...но от питбулите също изпитвам страх и не би ми било спокойно да се возя на една ръка разстояние от куче от тази порода, колкото и да вярвам, че някои от тях са попаднали на свестни стопани, които не ги възпитават в агресия...

О, и мен ме е страх, макар че самите питбули ги обожавам, чудесни кучета са. Но ми е известно какви хора обикновено отглеждат питбул. Квартални/селски ергени с недоизбити комплекси "кой е по-по-най-мъж, а". Стопанинът е по-опасен от кучето. Учи го да е агресивно, после се подхилва, докато питбулът ръмжи и хората умират от страх, голям купон. И най-свястното куче да е, ако от другата страна на повода стои човек с умствения капацитет на амеба, то си е за страх.

# 196
  • На земята, която е всъщност звезда.
Съгласна съм да има правила, това е начина да се цивилизоваме, но докато не се глобяват нарушителите няма да мръднем напред!

Е, у нас не искат правила - само забрани.
Щото нашенецът си знае - Шаро на село, на двора на верига, да пази, а Маца в хамбара - да лови мишки!
Нямат работа в града, а ако някой иска да си отглежда там такива - това е прищявка и 99,9% сигурно е, че човекът е "ненедежден" и "мръсен".
 Shocked

При "белите хора" - в метрото

в автобуса

в хотела

в магазина

в ресторанта

Не във всички, разбира се - само ако са Dog Friendly.
Ама при нас - няма френдли-мрендли! "Марш навън с тоя помияр!"  #Cussing out

Какво да ги правиш - нашенци! Каквито кучкарите - такива и некучкарите ...
Ех, село наше, село!
 Mr. Green

Я, тези кучета, както и онези от предните снимки защо са без намордници?  newsm78 Ама иначе българите най- много не спазваме правилата. Wink

# 197
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ех, тази Австрия все я забравям Laughing да, тя е от изключенията.

вселена
Англия

Германия

Дания

Португалия

Франция

Ето за конкретна порода, надолу за изброени държавите, в които са забранени.

Норвегия

И т.н., трябва да ставам, нета е пълен, четете, ако ви е интересно.

Иначе има и вариант в някои държави за отглеждане на опасните породи - с изпит, оценка на собственика, кастриране, депозит от стотици хиляди долара и др. усповия, т.е. така е направено, че да се ограничат до минимум. И не е направено, за да им е гадно на хората, а забраните са въведени след смъртни случаи.

П.П. Нямам против дог-френдли местата, трябва да има Peace

Именно! Това е много важно уточнение, посочено и в някои от линковете по- горе. Нека не обобщавате "ама те навсякъде са забранени", т.е. никъде няма да ги видиш из Европата. Има режим и правила за тяхното нотглеждане и развъждане, и това е много правилно. Аз не видях някой тук да твърди, че не трябва да се спазват никакви правила и кучетата трябва свободно да се развяват насам-натам. Обаче на страха очите са големи и вие преувеличавате както ви хрумне.  ooooh!

# 198
Макар че е офтопик, Дидитка, написаното от теб ми е странно. Никога не съм разбирала мотивите да се гледа точно питбул, но не съм на ти с породите.

Питбулите са много добри кучета, перфектни пазачи и обожават деца. Освен това се дресират много лесно. По-лесно от много от по-малките ловни породи, които умират да тичат без цел и посока и да се правят на глухи Simple Smile

Само аз ли съм присъствал на организиран бой между питбули? Със всичките му салтанати там - клетка, подсигурени двама ветеринали да кърпят после, залагания. Господи, това куче не усеща болка, не може да си отвори устата, отварят му е с дървен клин, за да извадят кожите на другото. Във Варан едно бе нахапало жена, стопанката му го биеше с алматурно желязо, но то само преместваше захапката си по.нагоре, отиваше към кръста.
Помисляла ли си какви са били мотивите на хората, взели решения да се забрани в техните страни? Все са имали нещо наум, не е било ей тъй, защото е грозно.

# 199
  • София
Ами самият факт, че говориш за организиран бой между питбули, отговаря на въпроса ти. Питбулите самоорганизират ли боевете, или двукраки "стопани", които се кефят на кръв, ги организират? Питбулите са забранени в някои държави, защото няма как да се забрани съществуването на изроди сред хората. Питбулът е опасен, защото има специфична захапка, която нанася тежки поражения. Но не е по-агресивен или по-зъл от нахъсана немска овчарка, дог или кокер, ако щеш. С нищо не е по-различен в характера си от много други породи, дори, както казах, се обучава по-лесно и има завидно спокойствие и дисциплина. Ако е научен. Ако не е - страшен е.

Преди тъжния случай с момиченцето, убито от непородистата глутница на онази, Банкова ли беше, единственият случай на загинал човек от куче в последните години в България беше младата жена, разкъсана от немски овчарки. Кучетата, които са известни като най-умни, най-дисциплинирани, първите помощници на човека. Това говори ли ти нещо?

# 200
Боли ме оная работа, дали ще бъда нахапан от куче, което ако го ритам, усеща ударите ми като погалване, защото то е такова, или защото е обучено така. От гледна точка на нахапания е без значение.
Нищо не каза за мотивите на законодателите в съответните щатове.
Сърфирай с питбул нахапа
30 страници СВ.

# 201
Питбулите са много добри кучета, перфектни пазачи и обожават деца. Освен това се дресират много лесно. По-лесно от много от по-малките ловни породи, които умират да тичат без цел и посока и да се правят на глухи Simple Smile

..... Господи, това куче не усеща болка, не може да си отвори устата, отварят му е с дървен клин, за да извадят кожите на другото. Във Варан едно бе нахапало жена, стопанката му го биеше с алматурно желязо, но то само преместваше захапката си по.нагоре, отиваше към кръста.

Ох, настръхнах направо............моят дружелюбен и любопитен лабрадор  (може да се каже, че умира да тича без цел или с някаква си негова цел, но никога не се преви на глух) беше захапан от питбул. Нямаше бой, просто среща, лабчо на повод, питбулчето пуснато, а двете момчета с него някъде назад, не се виждаха. Докато съобразя какво да правя, захапката щракна. Ей, така стояха двете, моят беше захапан за врата, аз започнах да викам, никой не се показва отникъде, пълна тишина. Докато лабчето не започна да вие, никога няма да забравя тоя звук. Избеснях тогава и започнах да ритам .другото куче, виках, резултат нулев. В това време се появиха двамата младежи, започна се едно блъскане, мушкане в устата на питбула на пръчки, телове, каквото имаше под ръка на поляната, пак нищо. Аз крещя, те се извиняват, идваше ми да ги убия. На кучето не ме беше яд, колкото на тях. Беше кошмар, не помня как му разхлабиха захапката и измъкнах моя дребчо, нямаше и годинка тогава. Последвалият скандал мога дълго да описвам, след време се чудех отде съм имала тая смелост да им крещя и какво ли не наговорих, те само се извиняваха. Нямаше хора, можеше и да ме набият, ако искат. Както и да е, разминахме се с операцията, наблюдаваха го само да не забере, тече някакъв секрет известно време, оправи се чернушчето, не знам дали помни, но аз няма да забравя тоя ужас. Сега обаче, вече е на 6 години, лае и се хвърля към една женска питбулка, която също го ръмжи. Обикновено с женските сме галантни....... newsm78Добре че и тя е на повод. А в същото време наши познати имат питбул вкъщи от доста години, е няма по-голям глезан от него, не е хапал досега. Така че, не е еднозначно и толкова просто. За мен стопаните са отговорните, но на много липсва култура на отглеждане на домашни любимци. Карат го на:”ама то моето не хапе”. То и моето не хапе, но не съм сигурна, че при определени обстоятелства няма да захапе, колкото и да е добричко, дружелюбно и търпеливо. А дали са грозни или красиви, това е субективно усещане. Peace

# 202
Попаднах на един списък на асоциация на отговорните стопани на кучета. Та в този списък са 75 породи кучета, които са забранени или за които има специални изисквания за отглеждане. В този списък са кучета като голдън ретривър и лабрадор, което ми су струва безумно. От друга страна, гледах по Анимъл планет, примерно, че по брой нахапвания и нападения срещу хора, класацията в Щатите водят чау-чау, немска овчарка и голдън ретривър. Много ми е странно за някои от породите. Може би се дължи на популярността им и това, че са доста голям брой.
А по идея някои от породите кучета, визирам питбул, бултериер, булмастиф и от този род, по принцип, ако не са с намордник, трябва да се разхождат с клин в устата.

# 203
  • София
Казах, Вълк. Ама ти четеш през ред - твоя работа. Още веднъж: законодателят не може и няма как да забрани съществуването на малоумни представители на Хомо Сапиенс. Затова ограничава средстата, с които Хомо Сапиенс може да нарани себеподобен. Затова не можеш да си купиш пушка от супермаркета, например, а трябва да имаш разрешително за нея и да си минал тест, който да гарантира поне привидната ти нормалност. Не защото самата пушка е опасна и така както си седи в килера, изведнъж пощръклява и тръгва да стреля по хората.

Хайде недей да спориш заради едната чест. И мен ме боли оная работа дали ще ме нахапе грозен  питбул или мил териер.

# 204
Казах, Вълк. Ама ти четеш през ред - твоя работа. Още веднъж: законодателят не може и няма как да забрани съществуването на малоумни представители на Хомо Сапиенс. Затова ограничава средстата, с които Хомо Сапиенс може да нарани себеподобен. Затова не можеш да си купиш пушка от супермаркета, например, а трябва да имаш разрешително за нея и да си минал тест, който да гарантира поне привидната ти нормалност. Не защото самата пушка е опасна и така както си седи в килера, изведнъж пощръклява и тръгва да стреля по хората.

Хайде недей да спориш заради едната чест. И мен ме боли оная работа дали ще ме нахапе грозен  питбул или мил териер.

Неа си права, разбиреа се. След като законодателят не може да накара комплексара да стане добър стопанин на питбул или ротвайлер, може да му забрани да има питбул или ротвайлер, което би било еднакво безопасно за останалите.
Може и гъсок да те ухапе, говорим за вероятности и евентуални последствия от ухапването.

За териери на български има два случая, а не тридесет страници.

# 205
  • София
Не се мъчи да ми докажеш нещо с брой страници от гугъл. Първо, защото в гугъл ти излизат 25 резултата за един и същ случай, и второ - защото питбулът е модерно куче за медиите и е ясно, че за един нахапан от питбул ще пишат цяла седмица, но за нахапан от териер няма да драснат и един ред. Но пък ако не се хванеш за думичката териер, а например за "немнска овчарка", сърфирай на воля и брой страниците, щом си нямаш друга работа.

Неа си права, разбиреа се. След като законодателят не може да накара комплексара да стане добър стопанин на питбул или ротвайлер, може да му забрани да има питбул или ротвайлер, което би било еднакво безопасно за останалите.

На мен ми е все едно как ще постъпи законодателят, не се боря за правата на питбулите. Обяснявам, в качеството си на човек, който е прекарал много време в блиост до породата, и то не до един-единствен неин представител, че питбулът не е по-агресивен или по-зъл от останалите породи. При това дори не отричам, че агресивният питбул с много опасен, поради специфичната си захапка (3-ти път), и щеше да го прочетеш, ако ти изнасяше. Кой разбрал - разбрал. Аз не разбрах единствено за какво точно ми спориш.

# 206
Ами твърдиш, че питбула е мило и добро кученце, и на мен би трябвало да ми е все едно дали ше срещна пойнтера на съседката си от четвъртия етаж пуснат, или питбула на мацката от А вход пуснат.
Да, но не ми е все едно. Споря ти, че това е куче като куче, с нищо по-опасно от другите - ти твърдиш това.
Като не си разбрала за какво споря, за какво спориш?

# 207
  • София
Споря ти, че това е куче като куче, с нищо по-опасно от другите - ти твърдиш това.

Не твърдя това. Твърдя друго. Първо чети внимателно, после спами.

А всяко куче може да е зло - питбулът не е по-зъл от останалите, просто неговата злоба е по-опасна, защото захапката му е страшна...

Питбулът е опасен, защото има специфична захапка, която нанася тежки поражения. Но не е по-агресивен или по-зъл от нахъсана немска овчарка, дог или кокер, ако щеш...

...питбулът не е по-агресивен или по-зъл от останалите породи. При това дори не отричам, че агресивният питбул с много опасен, поради специфичната си захапка (3-ти път), и щеше да го прочетеш, ако ти изнасяше.

Точно 3 пъти съм написала безкрайно ясно какво твърдя. Просто на теб ти е кеф да се включваш за спорта и да си развяваш философиите.

# 208
Абсолютно за съм!
В повечето случаи кучетата и котетата са много по-чисти и далеч по-добре изглеждащи от 90% от пътуващите в градския транспорт. За миризмата даже няма да споменавам.
По отношение на социализацията на домашните любимци - би трябвало да има служби, които да санкционират собствениците на кучета с агресивно поведение. И това трябва да бъде насочено не към кучетата, а към техните собственици, защото кучетата не са лоши и агресивни, те се възпитават като такива. И ако срещу данъка "куче", който теоретично стопаните би трябвало да плащат се получаваше поне нещо - примерно подходящи места за разходка и/или поне възможност за придвижване по друг начин освен със собствен автомобил може би нещата щяха да са по-различни. Защото дълги години превозването на животни в градския транспорт беше забранено. В същото време вътре е пълно с цигани, пенсионери, клошари, дрогирани, както и със 150-килограмови пътници, заемащи достатъчно място, за да запълнят и без това мизерните места за тези, които си и плащат за пътуването. Но това е друга тема.

# 209
  • Страната на приказките
Нямам против, ако е вързано, с намордник и не ми се отърква от дрехите, лепейки ги с косми и болести!

Общи условия

Активация на акаунт