Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 647
  • 240
  •   1
Отговори
# 45
За мен Бог е навсякъде. Природата и свят дух, който витае.
Онзи ден си бях на село и дядо ми започна темата отдалеч. За това, че хората са необразовани напоследък /според него, има си някакви месни наблюдения/ и как това е много лошо, но всъщност след многото приказки заключи - умните хора не е задължително да са ходили в университет. Те са природно интелигентни, природата е Бог, който им дава мъдрост.
Разказа как навремето баба му ги пратила да берат рожковци /охлюви/, че да им свари, за да не им "щракат кокалите". После ги питала от къде са ги събрали толкоз бързо и те и казали - от върбите, на високо. Тогава им рекла на другия ден да не ходят там за охлюви.... И него ден Искъра преляла.
Виж, вика - това е Бог, баба беше най-простата жена в село, а какви работи знаеше. Природата я учи. Ами охлювите .... Качили се по дърветата, кой ги учи Simple Smile

Аз и се сега се смея като пиша, мило ми е, ама ми беше интересно как дядо споделя за Бог, сега има тема и реших да ви споделя.

За мен Бог е и тайнство, спокойствие.

# 46
  • на брега на морето
...- умните хора не е задължително да са ходили в университет. Те са природно интелигентни, природата е Бог, който им дава мъдрост.

Напълно прав е този мил дядо Grinning.

# 47
  • Варна
Ох, хайде стига с този бог. Много религиозни станаха всички напоследък Thinking

# 48
Не вярвам в Бог, вярвам единствено в духа и разума на човека.  Обичам обаче празници, като Коледа и Великден, заради това, че се събираме цялото семейство.

# 49
Наистина ли вярваш, че НЯМА могъща сила, от която зависим?

# 50
  • Варна
Наистина ли вярваш, че НЯМА могъща сила, от която зависим?
Да. Не мисля, че има някаква сила, която ни управлява, напътства и карае. Човек сам твори съдбата си.
Омръзна ми от това навиране на религията навсякъде, непрекъснато и постоянно. И то в 21в., а не в дълбокото, тъмно и необразовано Средновековие.

# 51
Всяка година на Цветница тълпи атакуват църквите за върбови клони - защо? Ходят ли тези хора редовно на църква? Вярващи ли са наистина? Същото ще се случи и на Великден. И после сядат на маса - да хапнем и да пийнем...

Българите колкото и да се бием в гърдите, че сме православни християни си оставаме в сърцата си езичници. Вярваме много повече в талисмани, врачки, езотерика, отколкото да потърсим Бога. Много е по-лесно да си вземеш клонче и да вярваш, че ще ти помогне отколкото да вземеш и да се замислиш дали пък не трябва да си промениш живота.

Миналата година кръстихме дъщеря ми, не го направих с вътрешното убеждение на православен християнин, макар да съм възпитана в тази религия. А и ни взеха 50лв - това ли е цената на православието, не трябва ли да е безплатно?

Има православни църкви където не се плаща, но там пък разчитат на дарения (старостилната). Всъщност става парадокс единия път не искаме църквата като институция да е на държавна издръжка, а после се ядосваме, защо събират такса. Вярно е, че състоянието на институцията църква в момента е плачевно, но защо? Дълги години хората които бяха истински вярващи бяха хвърляни в лагерите в Белене, а в църквата "служеха" поставени лица. Много от тях още са там.

Без кръщелно свидетелство не пускат ли в рая, къде е Бог, щом само в църквата мога да се запозная с Него - сигурно е там.

Кръщелното свидетелство на хартия не те ползва с нищо. Кръщението (не на бебета) е израз на това, че слагаш край на своя досегашен живот и започваш да живееш за Бога, т.е. според Неговите стандарти. Всъщност потапянето във водата и изваждането от нея символизира точно смъртта и възкресението на Христос. Смисъл от церемонии няма ако ти нямаш вярата в това което Христос е направил на кръста.

Това донякъде обяснява защо пък навън е тоталната Му липса - изнасилени деца, разруха и безпътие, други пък се чудят как да спасят живота на детето си - струва хиляди евро, изчистихме боклука за един ден - след още един пак ще има.
Има ли логично обяснение всичко, къде е Бог за вас, аз как да го намеря? Как да вярвам?

Това което ти виждаш като тоталната Му липса е всъщност тоталното нежелание на хората да Го следват. Бог не е натрапник. Той зачита свободната воля на хората. Все едно детето ти да избяга от къщи, да му се случат куп нещастия, да се върне и да започне да ти се сърди "Какъв родител си, защо те нямаше, защо не ми помогна...!"
Много хора сме свикнали да гледаме на Бога, като на автомат за кафе, пускаме монетата и си чакаме кафето. Та отиваме в църквата и чакаме да се случат неща ама точно както ние сме искали.
Ако се разглежда живота само тук на земята е кошмарно да умират деца, но ако това не е края, ако при Бога е най-доброто място... тези деца отиват при Него.
Къде е Бог? Той беше тук, живя живот като на всеки един от нас. Сега отново е тук и чука на сърцата на хората. Къде да го намериш? Кой е, какъв е, защо дойде на земята, какво направи за хората, какво продължава да прави е написано в Библията.

# 52
Специално за Бгиня да уточня, че не съм религиозна.
Мерси!

Вярваща - да.

# 53
NinoTino , аз му викам природа. на село хората са много по-близо до природата и знаят много такива неща. И аз съм се шашвала от баби, които са учили да 4ти клас, но знаят много за тези неща. Имам близки, които се занимават със земеделие, редовно се съветват с бабите. Гледат и прогнозата по тв, но не пропускат и селяните.

# 54
  • Варна
Специално за Бгиня да уточня, че не съм религиозна.
Мерси!

Вярваща - да.
Горе-долу е същото Simple Smile За мен.

# 55
Омръзна ми от това навиране на религията навсякъде, непрекъснато и постоянно. И то в 21в., а не в дълбокото, тъмно и необразовано Средновековие.
На мен също. Но аз питах за ВЯРА, не за РЕЛИГИЯ...

# 56
  • Варна
NinoTino , аз му викам природа. на село хората са много по-близо до природата и знаят много такива неща. И аз съм се шашвала от баби, които са учили да 4ти клас, но знаят много за тези неща. Имам близки, които се занимават със земеделие, редовно се съветват с бабите. Гледат и прогнозата по тв, но не пропускат и селяните.
Така е. Въпрос на наблюдение на природата. Опит му викат на други места Simple Smile

# 57
  • Варна

Не ВЯРВАМ, че има нещо/някой, което да е над човеците и живота им.

# 58

Не ВЯРВАМ, че има нещо/някой, което да е над човеците и живота им.
Прекалено високо мнение имаш за човеците. Laughing
Ние сме слаби, глупави и страшно несъвършени същества.

# 59
  • Варна
Досега абсолютното съвършенство не е доказано.

Освен моето съществуване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт