Преди Великден или къде е Бог сега?

• 9 663
  • 240
  •   1
Отговори
# 30
  • В една Дупка.
Знаеш ли, защо ти е да го търсиш?
Имаш ли нужда от него? Ще го намериш, само ако ти се налага да вярваш в него. Аз имах нужда от него преди време, не го открих. Не вярвам в него. Не ми е и нужен вече. Беше някаква заблуда..надежда някаква.
Или просто те дразни това, че там всичко е платено?

А празниците са си хубаво нещо..почивни дни.))))))

# 31
Бог е Любов!
Не твърдя, че съм добра вярваща. Постя от дванадесет години (имам си причина) тогава се зарекох, че това ще е моята  благодарност. образована съм, имам добра професия, но се обърнах и се молих по мой си начин. Рядко ходя на служба, на  Цветница отидох следобед, когато нямаше много хора в църквата . Взех си едно малко клонче върба,отецът ме видя (познаваме се, след толкова години) и ме подкани да си взема още. За какво ми е, това ми стига, символ на посрещането на Христос като цар и само след няколко дни....  това сме ние - и преди и сега и винаги.
Не твърда нищо, не споря, не търся, аз за себе си го намерих. 
Великден е смирение, повод да се усмихнеш на ближния и да кажеш с отворено сърце "Христос воскресе" с цялата символика на момента.

# 32
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
И аз всеки път се разочаровам от цялото безбожие и лицемерие по тези празници ...

# 33
Ще преразкажа един разказ за деца от български писател.

Няколко часа преди Великденската празнична служба, в църквата било чисто и подредено, свещеникът се разпоредил за всяка подробост и сега храмът, потънал в тишина и очакване, бил празен - не се разрешава на миряните да влизат преди започването на литургията.
Една стара просякиня, дрипава, мръсна и боса връхлетяла в храма и паднала пред олтара на колене. Тя силно притискала нещо до гърдите си - болното си и умиращо дете. Молила се плачейки, Бог да спаси едничкото и чедо. Ридаела и не мислела за правилата и обичаите.
Отецът се ядосал като видял калните стъпки от босите й крака по пода на храма. Хайде, казал й, излизай веднага от тук....Преди да стане на крака и да си тръгне, бедната жена извадила от парцалите си една мака топлийка със синьо топченце на края. Забола с трепереща ръка топлийката на олтарното чисто ново перденце и казала: Ето Богородичке, само това имам.....
Когато жената излязла от църквата, свещеникът ядосано извадил карфичката от перденцето и я захвърлил на пода.
Настъпил моментът да ударят камбаните, но от тях не се чул никакъв звук. Хората потръпнали от уплаха, а свещеникът не знаел какво да стори. Голям грях бил сторен и затова камбаните мълчали...Отецът влязъл в храма и започнал да се моли горещо, да му подскаже Бог каква е причината за това страшно явление. Докато нашепвал тихо словата на молитвата, погледът му попаднал на захвърлената на пода топлийка. Той скочил и я върнал на перденцето. Тогава камбаните зазвъняли сам-сами, без да ги докосва човешка ръка.

Няма много връзка с темата, но е невероятен разказ.

Това баба ми го е разказваше като дете. Като пораснах го осмислих. Наистина е прекрасно

Къде е Бог? Ще разбереш, ако спреш да питаш...
Поне така мисля, защото другото много често е търсене насила и отклонение от важното и смисленото.
Отговор на всяка цена не можеш да получиш, особено на такъв въпрос  Peace

# 34
# 35
Е, това със снимката вече е грозно... Познавам човек с такъв вид и съвсем не е от разгулен живот и преяждане.

# 36
Всяка година на Цветница тълпи атакуват църквите за върбови клони - защо? - За да си вземем върба.

Ходят ли тези хора редовно на църква? - Не

Вярващи ли са наистина? - Да, но в Бог, не в църквата.

И после сядат на маса - да хапнем и да пийнем... - Абсолютно вярно. Грях ли е да ядеш и пиеш?

Миналата година кръстихме дъщеря ми, не го направих с вътрешното убеждение на православен християнин, макар да съм възпитана в тази религия. А и ни взеха 50лв - това ли е цената на православието, не трябва ли да е безплатно? - Поповете са търговци, а църквата е много богата институция, откъде ще и дойдат парите иначе.

Без кръщелно свидетелство не пускат ли в рая, къде е Бог, щом само в църквата мога да се запозная с Него - сигурно е там. - Не мисля, че Бог има нещо общо с някоя църква. Десетки религии и религиозни деятели претендират да са единствените оторизирани да общуват с Него. Но Той няма нужда от посредници.

Това донякъде обяснява защо пък навън е тоталната Му липса - изнасилени деца, разруха и безпътие, други пък се чудят как да спасят живота на детето си - струва хиляди евро, изчистихме боклука за един ден - след още един пак ще има. - Каквото човек сам си причини и цяло село не може - народът ни си има поговорка, която отговаря на твоя въпрос.

Има ли логично обяснение всичко, къде е Бог за вас, аз как да го намеря? Как да вярвам? - това са моите отговори на твоите въпроси.
Лесно е да вярваш, че има по-висша сила от нас. Та ние сме толкова несъвършени и глупави същества. Нима е възможно да няма по-могъща сила от нашата? Нима не ти се е случвало някакво чудо - да избегнеш на косъм голяма беда, да преодолееш голяма трудност, да ти се сбъдне съкровено желание...Неща, които са извън твоя контрол...

Абсолютно подкрепям този пост!!!

# 37
И аз всеки път се разочаровам от цялото безбожие и лицемерие по тези празници ...

Защо, аз като нерелигиозна нямам ли право да празнувам.  Правя го заради традицията.

# 38
Винаги съм ходила на църква,когато имам нужда.Но последно време и аз си задавам същият въпрос като авторката?

# 39
Европа е имала своята Реформация и Магна Харта още преди 800 години! Една от главните причини за западането на Православните народи е западането на духовното във вижданията на личноста,потъпквана от власта на Цезаря,докато в Западният свят/върховенство на Папата/,духовноста,морала са били в единение с християнските ценности. Посочете една просперираща православна държава? Още повече съчетано с комунизъм най-вече!  Буржоазната демокрация се е започнала в Европа и Западният свят почти едновременно с Реформацията на Църквата. Протестантските водачи вече проповядвали, че не е срамно да се печелят пари - срамно е да се печелят с измама, да се демонстрира богатството и да си глух за нуждите на бедните и обществото. Така че "западните" капиталисти "правят" първите си милиони в една изключителна атмосфера на доминиране на религиозни ценности и вяра в Бога.Пак ви питам,кажете ми за една просперирала православна държава? Русия е само суровинен придатък на развитите Западни общества/ако я смятате за "прогресираща"!

# 40
Бог няма. Приемането на този факт ми носи много повече облекчение и разбиране на света отколкото да се пъна да си обяснявам защо бог си затваря очите пред изнасилвани деца. Само липсата на бог носи отговорите на такива въпроси.

# 41
  • Paradise
Трещерица, какво имаш предвид "нерелигиозна", "правя го заради традицията".
За коя традиция иде реч?

# 42
Трещерица, какво имаш предвид "нерелигиозна", "правя го заради традицията".
За коя традиция иде реч?

Kulinarnata.  Wink

# 43
  • на брега на морето
За да почувстваш Бога, да видиш  съвършенството и хармонията във Вселената, е нужно да имаш вътрешен мир и здрави душевни опори. Да очакваш и търсиш ВИНАГИ ИЗВЪН СЕБЕ СИ източника на събитията е голяма заблуда.

# 44
Посочете една просперираща православна държава?

Иво Инджев ли те насочи към тези размисли? А колко е християнско, проспериралите /каквото и да значи това/ чрез  "доминиране на религиозни ценности и вяра в Бога" неправославни, да пердашат както намерят за добре тези, които са различни? Вероятно е нов прочит в следствие на реформацията на "Който не е с Мене, той е против Мене..."  Дали след всичките човешки успехи и постижения, реформи и тълкувания не сме поизгубили Бог или Бог ни е поизгубил, разочарован от собственото си творение!?

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 09:08 от Mama_Nana

Общи условия

Активация на акаунт