Длъжна ли съм да ползвам 45 дни болничен преди раждане?

• 2 642
  • 9
  •   1
Отговори
Длъжна ли съм да ползвам 45 дни болничен преди раждане?Моля ако  някой знае нещо да ми пише.

# 1
Не, не си длъжна. Ако работиш се взима служебна бележка от работодателя, че по време на тези 45 дни си била на работа  Peace

# 2
Не си длъжна. С първата бременност не ползвах 45 дни. Родих 3 дни след термин. Часове преди раждането бях на работа. Абсолютна глупост, разбира се, но бях на изпитателен срок и се налагаше, после ми направиха договора постоянен. А при теб какво налага това геройство? Моят съвет е да почиваш, казвам ти го като препатила, сега с втората бременност лежа от 20 - та седмица, няма такива тревоги....

# 3
Не си длъжна, разбира се. С първото си дете аз си работих до последния ден /буквално/.

# 4
  • София
Може да се ползват само част от 45те дни.
В служебната бележка от работодателя си пише до кой ден си работила,с нея ти издават болничен за по-малко дни.

Има лекари, които не го знаят, защото малко жени искат по-малко дни.

# 5
Много благодаря за отговорите. Налага се докато ми намерят заместник. Просто в моята работа няма такава друга длъжност, а тя е специфична.разбира се ако се чувствам добре, иначе не ми пука за това как шефката ще намери кой да ме замества.

# 6
  • София
Не си длъжна да ги ползваш, но и работодателят ти има достатъчно време да намери заместник...

# 7
не е нужно да се ползват всичките 45, както са писали момичетата. Аз мисля да си ги ползвам, а пък имам и цялата отпуска за 2011, която също не съм ползвала и си мисля да си я взема преди тези 45 дни - надявам се няма да е проблем. Мислех си първоначално да не я взимам понеже си харесвам работата и ако всичко е наред да позлвам само тези 45 дни преди раждането, но размислих поради некоректното отношение на работодателя откакто разбра, че съм бременна  Thinking

# 8
И аз мисля да си съкратя 45-дневния болничен и то защото мисля, че не ми изчисляват термина правилно. Но става дума за 4-5 дни само (работни 3, но заради празниците се увеличават). На мен АГ-то ми каза просто да отида, когато реша да пуснем болничния и от тогава ще го пусне - и ще е за толкова дни, колкото остават до термин - в моя случай - 40, а не за 45. Не е споменавала служебни бележки.

Само се надявам после (живот и здраве всичко да е наред) ако се забавя след набедената дата за термин закъснението да го сумират с тези реално взети 40 дни, а не с 45-те. Става дума за когато преизчисляват 135-те дни болничен.

# 9
  • На морето!
Аз също възнамерявам да ползвам по-малък болничен с около 6 дни. Би трябвало да изляза в болничен на 24ти, но ще си изкарам пълен месец. Още не съм решила дали ще работя официално или ще ходя за по няколко часа, за да си довърша работата.
Само се надявам после (живот и здраве всичко да е наред) ако се забавя след набедената дата за термин закъснението да го сумират с тези реално взети 40 дни, а не с 45-те. Става дума за когато преизчисляват 135-те дни болничен.
Аз си мисля, че съкращавайки доброволно 45те дни ще съкратиш и 135те. с толкова дни. Няма да те компенсират заради това, че ще продължиш да работиш, след като това е доброволно решение и сама се отазваш от по-дълъг болничен.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт