Този квартал защо се казва така?

• 38 801
  • 171
  •   1
Отговори
# 60
Кой е кварталът, в който се съчетават гора, планина, гледка, въздух, високи цени и най-много скъпи къщи в едно? Кой е кварталът, в който е така от много десетилетия? Кой е кварталът на елита? Има само един възможен отговор.

Смешно ми стана!
Въздухът в Бояна е всичко друго, но не и чист въздух.

Кварталът на елита Laughing, нещо като Ориндж Каунти?
 Joy Joy Joy.

# 61
  • София
А Надежда и Свобода?
Един приятел се шегува, че там, където свършва надеждата, започва свободата...  Laughing

Аз пък друг лаф знам:
Ако пред теб виждаш Надежда ... значи си в Обеля  Joy

За Подуяне аз знам друга легенда.
Преди много години, когато живял Крали Марко,
който бил голям, колкото великан, та той много
обичал да почива точно на това място - сегашното Подуяне.
Там имало дебела сянка и лягал той, а мястото което се падало
под интимните му части, така да се каже, го кръстили Подуяне  Mr. Green

Родния ми квартал в София, където живях до преди 2 години
се казва "Крива река" / между Пирогов и Военна болница/,
защото от там е минавала голяма и криволичеща
река и то точно през мястото, където сега е моето училище.
През 2 улици е и любимата ми улица "Баница", която има само
един, единствен номер /както и Абоба, също в квартала/,
а на този един, единствен номер е родена и живяла Силви Вартан.

Относно смешни имена на населени места,
ето една хубава статия:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=832773

# 62
А кв.Триъгълника откъде идва? Joy Joy  Embarassed

# 63
  • на плажа
Съседният на моя квартал се е казвал преди години Гъзурници, понеже всички къщи са на високо и на баир, така са наричали квартала, новото му име е особено подходящо - Любово.  Laughing Laughing Laughing

Joy Joy Joy това в Пловдив ли е?
Със сигурност не е Пловдив. В Пловдив са Мараша, Кършияка, Кючук Париж, Тракия....

# 64
А кв.Триъгълника откъде идва? Joy Joy  Embarassed

oт уикипедията:
Името му идва от това, че е бил с триъгълна форма през Първата световна война и поради тази причина го нарекли „Триъгълника“.

# 65
  • София
А Мусагеница какво ли е било и от къде ли идва?
Лозенец ми е ясен - населен с преселници от Македония с много лозя около къщите.
Погребите - на мястото на сегашната болница Токуда.
Имало е складове с барут за войските

# 66
а ето това ме озадачи най- много:
""Изгрев" пък бил създаден от последователи на Бялото братство през 20-те години на миналия век, в чиито вярвания слънцето и светлината са важни духовни символи."  Mr. Green Laughing Mr. Green

# 67
  • Плевен
беше ми интересно да прочета.обаче има едно село...намира се на прохода хаинбоаз ..вонеща вода,защо ли се казва така
във Вонеща вода има минерални извори. Водата е силно наситена със сяра и от това мирише. Та оттам и името.

# 68
""Изгрев" пък бил създаден от последователи на Бялото братство през 20-те години на миналия век, в чиито вярвания слънцето и светлината са важни духовни символи."  Mr. Green Laughing Mr. Green

Да, това е вярно, в този квартал са живели доста дъновисти, нали и гробът на Дънов беше там?

# 69
  • София
От многото легенди за Подуяне разбрах само, че е кръстен на чатал  Rolling Eyes - я на Господ, я на Крали Марко, я на овчар

# 70

Да, това е вярно, в този квартал са живели доста дъновисти, нали и гробът на Дънов беше там?

Хм, за квартал Изгрев в София ли става дума?
Щото и в Пловдив има "Изгрев" - ромски квартал

# 71
Съседният на моя квартал се е казвал преди години Гъзурници, понеже всички къщи са на високо и на баир, така са наричали квартала, новото му име е особено подходящо - Любово.  Laughing Laughing Laughing

Joy Joy Joy това в Пловдив ли е?

Тц
"Aко обикаляте габровските села, със сигурност ще се шашнете от имената на някои - Торбалъжи, Сърбогъзи, Гъзурниците, Пръдлевци, Къртипъня, Пържиграх, Бърборци, Глутниците, Врабците....

Знайно е, че по-голямата част от селата и махалите носят името на първите си заселници. А балканджиите - хора със силно развито чувство за хумор, не цепели басма никому, когато трябвало да лепнат в прякор за нечии странности или пороци." цитат от ето тук   
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=832773

# 72
...
Кварталът на елита Laughing, нещо като Ориндж Каунти?
 Joy Joy Joy.[/b]

Ориндж каунти не е ли Овча купел?

Да, гробът е там, още се поддържа от последователите. Разположен е в центъра на много красива градина, аз понякога сядам там да погледам цветята.

# 73
  • на брега на морето
София , нали си е бивше село , има много аграрни имена на кварталите .

То и Сите е било кръстовище на римските войски с няколко кръчми, ама от него израсна Париж.

# 74
София , нали си е бивше село , има много аграрни имена на кварталите .

То и Сите е било кръстовище на римските войски с няколко кръчми, ама от него израсна Париж.
Да не говорим, че и София възниква като нещо подобно и то горе-долу по същото време.  Simple Smile Grinning

Общи условия

Активация на акаунт