Този квартал защо се казва така?

• 38 822
  • 171
  •   1
Отговори
# 15
  • на плажа
Ковалска, не четеш  Laughing

В Пловдив е Simple Smile

Цитат
Първите му жители го наричат така заради приликите с бунтовния характер на френската столица Париж.

от кака Уики
  Joy Писател съм, не съм читател.   Heart Eyes
То било сачмена фабрика, а не оловен завод дори  Joy. Срааам! Чистокръвна майна като мен да не знае  Crossing Arms.

# 16
За Враждебна ми е интересно на мен  Mr. Green

За произхода на името "Враждебна" има няколко версии. Едната е, че в тази местност се е организирала отбраната на града срещу нашественици. Според друга, има връзка с неприветливия климат. Когато първоначално немците построяват на това място военно летище, изборът не е бил случаен - районът е бил изключително подходящ за излитане и кацане под прикритието на мъглите, които там са обичайно явление.

Аз пък не знам защо се кзава Факултета така - какъв фак. има там?
През 30-те г. на ХХ в., на запад от "Красна поляна" започнал да се формира квартал "Факултета". Той бил наречен така заради близката птицевъдна станция ("Фермата") на Агрономическия факултет, построена около 1922 г.

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 14:33 от Cacao et chocolat

# 17

Кв. Орландовци на Орландо Блум ли е кръстен?  Mr. Green
Според някаква теория - на някакъв пич от Кръстоносните походи. За Кондофрей и Вакарел май пак има такива теории.

# 18
Кодофрей - от френското конт Дьо Фрей Simple Smile

# 19
  • София
Както се шегуваше един таксиджия:

В София има квартали Левски, Левски В и Левски Г, но не и А, Б. Ако решат да строят, вика, още един Левски, ще трябва да е под буквата З и така ще стане Левски В Г З...

# 20
  • София

В София има квартали Левски, Левски В и Левски Г, но не и А, Б. Ако решат да строят, вика, още един Левски, ще трябва да е под буквата З и така ще стане Левски В Г З...
  Laughing завистлив

# 21
Ако решат да строят, вика, още един Левски, ще трябва да е под буквата З и така ще стане Левски В Г З...

hahaha hahaha

# 22
  • с/у ОколоМръсТното
Най-любопитния квартал не сте нищили... Подуяне    Joy

# 23
Най-любопитния квартал не сте нищили... Подуяне    Joy

За него даже има научно обяснение за произхода на името. Според проф. Йордан Заимов името произлизало от славянската дума "под", което означавало обор. До 15 век селището се е наричало Подуй, т.е. оборите, а жителите му подуяне или подуянци.

Което някак обяснява и футболния жаргон, свързан с отбора, чийто стадион се намира в квартала.  Wink

# 24
За Подуяне съм чувала че "като подуйне ветаро од планината и дига на бабите фустите" и от там дошло името на квартала. Crazy

# 25
  • София
Аз от 10 години вече се старая да съм много дружелюбна, откакто заживях в Дружба  Grinning

# 26
  • София
А Надежда и Свобода?
Един приятел се шегува, че там, където свършва надеждата, започва свободата...  Laughing

# 27
Надежда е дъщеря на Фердинанд и Мария Луиза , било е село , кръстено на нея , после е станало квартал :
http://www.kingsimeon.bg/pages/show/id/117

за Подуене знам , че господ като стъпил с единия крак на Витоша , с другия - в Искъра ( май ) и това което останало под чатала му се нарекло Подуене

# 28
# 29
  • София

В грешка е таксиджията, има Левски А и Б, това е квартала с къщите от двете страни на Ботевградско шосе.  Peace
Хич не ми е чудно, че не е знаел, един таксиджия наскоро ме пита кое е пл. Славейков...

Аз пък се чудя кое му е модерното на Модерно предградие ?

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 15:11 от жгмъц

Общи условия

Активация на акаунт