Този квартал защо се казва така?

• 38 785
  • 171
  •   1
Отговори
Имаше една тема из форума Защо кв. Хладилника се казва така- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=574009.0

Изчетох я с интерес и се запитах откъде идват имената на кварталите.

Нарочно никъде не питам само за софийските квартали.

Та...
Кв. Орландовци на Орландо Блум ли е кръстен?  Mr. Green
Млади ли са хората от Младост?  Mr. Green
Какво е парижкото на Кючук Париж?  Mr. Green В Пловдив е, нали?

# 1
В Пловдив е Simple Smile

Цитат
Първите му жители го наричат така заради приликите с бунтовния характер на френската столица Париж.

от кака Уики

# 2
На мен пък ми е интересно от къде идва името на кв. Дървеница?
Винаги съм мислила, че сигурно някога е било бъкано с дървеници  Crazy

# 3
  • на плажа
 По тази логика Овча купел какво трябва да е било? hahaha

# 4
Кючук Париж означава Малък Париж

# 5
http://www.knyajevo.com/imeto-na-kvartal-knyajevo-e-s-blagoroden-proizhod

На овощния принцип са се появили и имената на "Дървеница" и "Обеля". В селския си период "Дървеница" е била известна още като Дървеничище или Дървениче, което означава село от дърво и си е съвсем буквално следствие от това, че всичко в селището било сковано изцяло от дърво. За "Обеля" се предполага, че произлиза от думите обел (гора, обградена с обелени колове) и забел (бранище, дребна гора).

# 6
  • на плажа
Кючук Париж означава Малък Париж
Да де, ама защо?  WinkИмам бегли спомени, че е наречен така заради кулата на оловнолеярския завод, но не знам дали е така.

# 7
За "Обеля" се предполага, че произлиза от думите обел (гора, обградена с обелени колове) и забел (бранище, дребна гора).
Жените от Обеля обелки ли са? Mr. Green

Цитат
За произхода на името на квартала се разказва легенда. Едно време зелените площи на този район били предпочитани от много овчари. Почвата била много мека и на много места имало блата - затова, когато овцете пасели, оставяли куполи в земята. В тези куполи се събирала вода,за която се смятало че е била лечебна. Оттук идва и името Овча купел.

Има и друга легенда за произхода на името. В миналото през тази местност е текла река (сега ако се погледне по от високо квартала, може да се проследи от къде точно е минавала по ниско построените блокове). На един овчар, който бил беден и нямал нищо друго освен няколко овце ,които му стигали колкото да се изхрани, му се разболели овцете и той бил обречен на глад. Правил всичко възможно да ги излекува но не успявал докато един ден не ги завел да ги изкъпе в гьолчета ,които се били образували около реката. След няколко дни овцете оздравели и тази местност била кръстена на "къпаните овце" - Овча Купел.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0_%D0%BA%D1% … D0%BF%D0%B5%D0%BB

# 8
Ковалска, не четеш  Laughing

В Пловдив е Simple Smile

Цитат
Първите му жители го наричат така заради приликите с бунтовния характер на френската столица Париж.

от кака Уики

# 9
Ето тук софийските. Сега видях за Стрелбище, никога не съм се замисляла за имената.

# 10

Така де, овча купел си е било, според това, което ми е казвала баба ми  Wink Там, където са къпели овцете. Имало някаква река и така се говорело, че се къпели овцете там. После името си останало на местността, а после - на квартала, който построили отгоре.

За Враждебна ми е интересно на мен  Mr. Green

# 11
Ето тук софийските. Сега видях за Стрелбище, никога не съм се замисляла за имената.
Има квартали, за които не е даден произход на името.

И аз чакам за Дървеница.

# 12

Така де, овча купел си е било, според това, което ми е казвала баба ми  Wink Там, където са къпели овцете. Имало някаква река и така се говорело, че се къпели овцете там. После името си останало на местността, а после - на квартала, който построили отгоре.

Аз също съм чувала това от дядото на мъжа ми. Там при старата минерална баня, са се поили животните в реката. Реката е владайската - тя няма коя друга да бъде

В линка  има и за Дървеница

http://www.knyajevo.com/imeto-na-kvartal-knyajevo-e-s-blagoroden-proizhod

# 13
  • София
Аз пък не знам защо се кзава Факултета така - какъв фак. има там?

# 14
"Оловната кула на Сачмената фабрика,тя е построена през 1927 г. от Иван Нейков и е най-високото съоръжение в покрайнините на Пловдив през онези времена. Кулата наподобявала по формата си парижката Айфелова кула и била единствената на Балканския полуостров, в която се получават оловни сачми по естествен капков път. Разрушена е през 2002 година."

Научих нещо ново за собствения си квартал. Тази кула не съм я виждала май никога  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт