Майчинството счетоводно - 40

• 34 572
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • София-Младост
Какво означава това, че нямаш 18 месеца?!? Необходими са ти 12 месеца осигурителен стаж, за да получаваш обезщетение. Обезщетението се изчислява на база 18 месеца назад. Това, че работодателя не е внесъл осигуровки не означава, че ти не си работила и не са ти удържани нали така?

# 466
Здравейте!Искам да попитам,моя приятелка ще ражда агуст месец.Работи в момента,но няма стаж 1 година.Въпросът ми е-трябва ли стажът да е непрекъснат 1 година назад?Тя е работила на едно място 6 месеца след това има прекъсване и като разбра че е бременна почна пак работа.Как трябва да процедира сега?Има ли право на майчинство?Ако направи още 6 месеца на тази работа,на която е в момента, ще взима ли майчинство и какви документи да подаде?

# 467
Какво означава това, че нямаш 18 месеца?!? Необходими са ти 12 месеца осигурителен стаж, за да получаваш обезщетение. Обезщетението се изчислява на база 18 месеца назад. Това, че работодателя не е внесъл осигуровки не означава, че ти не си работила и не са ти удържани нали така?
А той може ли да внесе само на мен поне за 1 година назад или трябва и на другите работници?

# 468
  • София-Младост
А той може ли да внесе само на мен поне за 1 година назад или трябва и на другите работници?
Може да внесе частично, но много по-важно е да се подаде декл.обр.1 за теб поне за тази година назад.

# 469
Може да внесе частично, но много по-важно е да се подаде декл.обр.1 за теб поне за тази година назад.
ами аз като си проверявам здравните ми излизат непрекъснати,а миналата седмица ходих да проверя в нои -имам д-р от 2008,но нямало други данни,затова не разбирам как здравните излиза 4е вървят

# 470
  • Пловдив
Здравейте!Искам да попитам,моя приятелка ще ражда агуст месец.Работи в момента,но няма стаж 1 година.Въпросът ми е-трябва ли стажът да е непрекъснат 1 година назад? не,не трябва да е непрекъснат стажа-трябват й 12 м осиг стаж през целия й живот я е работила на едно място 6 месеца след това има прекъсване и като разбра че е бременна почна пак работа.Как трябва да процедира сега?Има ли право на майчинство?Ако направи още 6 месеца на тази работа,на която е в момента, ще взима ли майчинство и какви документи да подаде?-ако има общо 12 м осиг стаж и работи в момента на издаване на 45 дневния,да има право на 2 г майчинство.знаеш къде са документите-на първа страница

# 471
Здравейте!Искам да попитам,моя приятелка ще ражда агуст месец.Работи в момента,но няма стаж 1 година.Въпросът ми е-трябва ли стажът да е непрекъснат 1 година назад? не,не трябва да е непрекъснат стажа-трябват й 12 м осиг стаж през целия й живот я е работила на едно място 6 месеца след това има прекъсване и като разбра че е бременна почна пак работа.Как трябва да процедира сега?Има ли право на майчинство?Ако направи още 6 месеца на тази работа,на която е в момента, ще взима ли майчинство и какви документи да подаде?-ако има общо 12 м осиг стаж и работи в момента на издаване на 45 дневния,да има право на 2 г майчинство.знаеш къде са документите-на първа страница

Току що говорих с нея.Няма да и стигнат 1-2 месеца за да направи общо 12.В такъв случай какво да прави?

# 472
  • Пловдив

Току що говорих с нея.Няма да и стигнат 1-2 месеца за да направи общо 12.В такъв случай какво да прави?

взима си болничните както й се полагата /45 дни,42 дни,от педиатъра/ ,предава ги в срок.по време на болничните трупа стаж.като направи 12 те м ще започнат  да й превеждат от нои
т.е нищо не прави по различно от това,ако има стаж
само до момента на придобиване на стаж може да пробва за социално майчинство-да пита в социалните

# 473
Като направи стаж с болничните(парвия и втория болничен и ще направи)-след третия болничен  се подават документите при работодателя за майчинство нали така?По време на болничен при социалните за какво да пита?Има ли нужда като след 3-тия подава за майчинство(щом болничния трупа стаж).И трябва ли да има някаква бележка и каква за стажа и от предното място?Ако да-тя каде се дава-пак при сегашния работодател?

# 474
  • Бургас
Здравейте преди Ала - Бала ме беше консултирала дано пак ми помогне, от 9 май си ползвам платения отпуск който се е натрупал след 2 год. майчинство осигуряваха ме на мин. работна заплата а реално получавах 460лв. сега ме уведомиха че платения отпуск ще ми го плащат всеки месец по 240лв. това реално ли е мога ли да изисквам да е на това което съм получавали.

# 475
  • София-Младост
Здравейте преди Ала - Бала ме беше консултирала дано пак ми помогне, от 9 май си ползвам платения отпуск който се е натрупал след 2 год. майчинство осигуряваха ме на мин. работна заплата а реално получавах 460лв. сега ме уведомиха че платения отпуск ще ми го плащат всеки месец по 240лв. това реално ли е мога ли да изисквам да е на това което съм получавали.
За съжаление няма как да го изискаш, явно това над 240лв. си го получавала чисто без да се внасят и удържат данъци  осигуровки?

# 476
  • Бургас
Да може би е така щом счетоводителката ми каза че в офиса така ще решат да ми плащат на 240 лева.  Когато работих там и предни години ни плащаха отпуските  ги плащаха на 460лв.  затова сега се зачудих. Явно не им е изгодно да имат майка в платен отпуск. Благодаря ти Ала Бала     bouquet

# 477
  • Пловдив
Като направи стаж с болничните(парвия и втория болничен и ще направи)-след третия болничен  се подават документите при работодателя за майчинство нали така? даПо време на болничен при социалните за какво да пита?както ти писах пита за социално майчинство Има ли нужда като след 3-тия подава за майчинство(щом болничния трупа стаж).ако иска да взима оциално майчинсто докато натрупа стажа,има нужда,да И трябва ли да има някаква бележка и каква за стажа и от предното място?бележка за доход на нея и съпруга й и бележка за стажа от нои.има също и помощ за бременнос 150 лв.за двете неща ще я одобрят,ако дохода на човек е по-малък от 350 лв бруто.да отиде в социалните и да се интересува за подробности Ако да-тя каде се дава-пак при сегашния работодател?

# 478
  • Варна
Здравейте и мноого се извинявам, ако вече е коментиран този въпрос.
Аз ползвам първата си година майчинство до 30,10,2011год. Мога ли втората година да прехвърля на баба ми, НО от Януари-Февруари, 2012 год т.е по-късно?
Благодаря ви предварително!

# 479
  • София-Младост
Здравейте и мноого се извинявам, ако вече е коментиран този въпрос.
Аз ползвам първата си година майчинство до 30,10,2011год. Мога ли втората година да прехвърля на баба ми, НО от Януари-Февруари, 2012 год т.е по-късно?
Благодаря ви предварително!
Може, но не и на баба ти, може на баща, баба или дядо на детето.

Общи условия

Активация на акаунт