Майчинството счетоводно - 40

• 34 479
  • 739
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте! В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до две години, а след 20 дни ще ми бъде издадем 45 дневен болничен преди термин. Разбрах, че в края на година фирмата, в която работех прекратява дейност. Какви документи трябва да се представят в НОИ, за да не си загубя майчинството след като фирмата вече няма дейност?

Благодаря предварително за отговорите.

# 736
Момичета, моля ви за консултация!!!

За изчисляване на среднодневното брутно възнаграждение сега нали се връщат 12 месеца назад.
Историята е такава:
Мъжа ми отсъства 1 цял месец за гледане на болно дете, през април 2010, после също имаше някакви дни болнични (не много).
Сега отново боледува целия м. март 2011 и получи много ниско обезщетение от НОИ.

В този период от 12 месеца си е на постоянен трудов договор и няма промяна в заплащането, а базата върху която са изчислили обезщетението в НОИ излиза с 15% по-ниска от базата през 2010 г.

Въпросът ми е: Дали онзи месец отсъствие от работа през 2010 г. и още няколко дни болнични се изключват от формирането на брутно възнаграждение? Това ли е причина за намалената база и дали така е правилно?

Ще съм ви много благодарна за някакво обяснение  Hug  Hug  Hug

# 737
Здравейте дами,
Здрави и весели да са ви децата!
От година и половина съм в отпуск за отглеждане малко дете. Ако сега се върна на работа, но впоследствие ми се наложи отново да се върна за гледане в къщи  как стои въпроса:
1. Възстановяват ли се майчинските до навършване на 2 год.
2. Имам ли право и колко време на неплатена отпуска за отглеждане ?
Благодаря!

# 738
  • Русе
Здравейте! В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до две години, а след 20 дни ще ми бъде издадем 45 дневен болничен преди термин. Разбрах, че в края на година фирмата, в която работех прекратява дейност. Какви документи трябва да се представят в НОИ, за да не си загубя майчинството след като фирмата вече няма дейност?

Благодаря предварително за отговорите.
Дори и да прекрати фирмата дейност, ако си осигурена към 45 дневния болничен, ще си получаваш обезщетението до 410 дни(тоест първата година на детето). После, за да имаш право на обезщетение, трябва да си осигурена за общо заболяване и майчинство. Няма какви документи да се подават в НОИ, тъй като до тогава ще ти бъде подадена декларацията за първата годинка на детето. Трябва да се подаде декларация за промяна на обсоятелствата, ако в този период (от 135 до 410 дни на детето) бъдеш назначена в друга фирма, тъй като в този случай не би имала право на обезщетението от старата(закрита) фирма.

Здравейте дами,
Здрави и весели да са ви децата!
От година и половина съм в отпуск за отглеждане малко дете. Ако сега се върна на работа, но впоследствие ми се наложи отново да се върна за гледане в къщи  как стои въпроса:
1. Възстановяват ли се майчинските до навършване на 2 год. - да, когато се върнеш в отглеждане, имаш право на цялото  обезщетение.
2. Имам ли право и колко време на неплатена отпуска за отглеждане ?- отпуската за отглеждане на дете до 8 годишна възраст може да се вземе след втората година на детето- 6 месеца е, освен ако не си самотен родител.
Благодаря!

# 739

Общи условия

Активация на акаунт