Кога да тръгне детето на ясла?

• 8 413
  • 86
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,майчета!Бихте ли ме посъветвали как мога да постъпя,така че хем да не нарушавам правилата,хем да си ползвам максимално правата?
Става въпрос за следното:детето ми е прието в ясла от септември 2011.Той е роден октомври 2010 и ми се струва рано да го пусна преди годинка.Какво ще ме посъветвате?

# 1
Аз бебе на година не давам на ясла.
Гледай го у дома поне до 2 години, а най-добре и до три.

# 2
  • София
При мен ситуацията е подобна - малкия е роден септември.
Питах в счетоводната тема - няма нужа да се подават документи към НОИ докато текат 410-те дни - това в случай че пуснеш детето на ясла преди да са изтекли. След изтичането им обаче, когато си в отпуска за гледане на дете до 2г., в 3-дневен срок от тръгването на ясла трябва да се подаде декларация.

При записването на малкия последната възможна дата беше 20.09 - там си бяха направили график как да приемат децата. Посочих тази дата.
Сестрата, която преглеждаше здравните документи, ми каза, че на място ще преценим - ако все още не е достатъчно стабилен в ходенето, ще го отложим още малко. Нямали условия за пълзящи деца.
А сестрата от групата на каката коментираше, че миналата година имало записани доста дечица, родени през ноември/декември 2009, които са тръгнали реално чак януари.

Моя съвет - отиди на място и говори с директорката. Няма да сте 1-вия случай на записано мъничко дете. Предполагам, че няма да е проблем да се отложи известно време предвид неговата възраст.

# 3
И на мен ми казаха да се обадим като проходи детето, но най-късно до края на септември. После си било мой проблем.. Но съм чувала, че в други ясли ги взимат и на 8 месеца и си ги оставят да си пълзят сред другите деца и да си играят. Явно си зависи от порядките на заведението.

Ох и аз много се тревожа за това, дано детенцето ми да си проходи до наесен, за да не дразним лелките и да не се държат гадно с него заради това.. ама то гаранция как и дали ще се адаптира няма. Така че.. каквото-такова. Какъвто му е късмета.

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 15:57 от bast

# 4
  • София
v_spasova много благодаря за информацията!Да разбирам,че НОИ се уведомява след изтичане на 410 дни майчинство,независимо от това,че детето може да е тръгнало на ясла?

# 5
Здравейте,бихте ли ме упътили  Laughing към счетоводната тема  Praynig

# 6
  • София
v_spasova много благодаря за информацията!Да разбирам,че НОИ се уведомява след изтичане на 410 дни майчинство,независимо от това,че детето може да е тръгнало на ясла?

Ето отговора:
В заявление-декларация, приложение № 2, за отпускане на парично обезщетение
при бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни, са посочени
условията, които лицето декларира, за да му бъде изплатено паричното
обезщетение. В т. 6 лицето декларира, че “детето не е настанено в детско
заведение на пълна държавна издръжка”, което е различно от настаняването в
детско заведение т. е. детска ясла. Няма проблем да получавате парично
обезщетение по чл. 50 от КСО и детето Ви да посещава ОДЗ. Не е необходимо да
подавате декларация за промяна на обстоятелствата.

Когато обаче Ви бъде разрешен отпуск по чл. 164 от КТ и подадете заявление
декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2 год.
възраст, приложение № 3, Вие задължително декларирате в т. 5 , че “детето не
е настанено в детско заведение, включително детска ясла”. В случая, не може
да получавате обезщетение за отглеждане на дете до 2-год. възраст и детето
Ви да посещава детска градина.

С 2 думи - ако са изтекли 410-те дни и детето ходи на ясла - тогава се подава декларация към НОИ. Ако случайно има засечка между 410-те и яслата - тогава не се подава нищо. Wink
При нас може би ще се получи засечка - датата ни на тръгване е 20.09, но 410-те дни ми изтичат на 25.09.

# 7
  • София

Ето отговора:
В заявление-декларация, приложение № 2, за отпускане на парично обезщетение
при бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни, са посочени
условията, които лицето декларира, за да му бъде изплатено паричното
обезщетение. В т. 6 лицето декларира, че “детето не е настанено в детско
заведение на пълна държавна издръжка”, което е различно от настаняването в
детско заведение т. е. детска ясла. Няма проблем да получавате парично
обезщетение по чл. 50 от КСО и детето Ви да посещава ОДЗ. Не е необходимо да
подавате декларация за промяна на обстоятелствата.

Когато обаче Ви бъде разрешен отпуск по чл. 164 от КТ и подадете заявление
декларация за получаване на обезщетение за гледане на дете до 2 год.
възраст, приложение № 3, Вие задължително декларирате в т. 5 , че “детето не
е настанено в детско заведение, включително детска ясла”. В случая, не може
да получавате обезщетение за отглеждане на дете до 2-год. възраст и детето
Ви да посещава детска градина.

ОК.Добре,че има такива като теб да четат подробно....Приятен ден!
С 2 думи - ако са изтекли 410-те дни и детето ходи на ясла - тогава се подава декларация към НОИ. Ако случайно има засечка между 410-те и яслата - тогава не се подава нищо. Wink
При нас може би ще се получи засечка - датата ни на тръгване е 20.09, но 410-те дни ми изтичат на 25.09.
ОК!Страшно много ми помогна с това!Приятен ден!  bouquet

# 8
  • София
Здравейте,бихте ли ме упътили  Laughing към счетоводната тема  Praynig

Ето я - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578758.0

# 9
Благодаря ви!Лек ден!  bouquet

# 10
На времето майчинството беше 3 години. Майчицата спокойно си гледаше чедото как расте. Следеше всяка дума, всяка стъпка, а сега....нямате избор. Аз бих посъветвала-гледайте си съкровищата колкото може по-дълго! Това ще ви се върне.

# 11
  • София
v_spasova, а това официален отговор от НОИ ли е? Защото аз губя един месец от 410 си дни и би било супер наистина да е така.

# 12
  • София
v_spasova, а това официален отговор от НОИ ли е? Защото аз губя един месец от 410 си дни и би било супер наистина да е така.
Първо писах до НОИ мейл и това е отговорът им .
А после се сетих, че има и счетоводна тема и питах и там. Момичетата ми отговориха по-бързо и отговорът пак беше, че при 410-те дни и ясла не се подава нищо.

Ако се притесняваш, напиши писмо до НОИ с обратна разписка - така ще си имаш отговор черно на бяло. Една мама в съседната 'страстна' тема предложи това, понеже и други момичета се притесняваха да не стане проблем.

# 13
  • София
Много ти благодаря!  Май така ще направя.  Hug

# 14
  • София
При мен евентуално ще се получат 5 дни засичане. Не съм се притеснила много понеже при записването ми казаха, че ако не ходи стабилно, ще отложим малко.

Аз лично вярвам на момичетата от счетоводната тема и то даже май-повече отколкото на лицата от НОИ - не се знае на колко компетентен човек ще попаднеш  Mr. Green

Но ти казваш, че имаш цял месец, което е доста. Така че - нищо не губиш, ако им пуснеш запитване с писмо и така ще си по-спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт