Майчинството счетоводно - 40

• 34 573
  • 739
  •   2
Отговори
# 525
  • Русе
zdrveite,interesuvame ,ako izliaza v bolni4ni po rano ot 45 dnevniq zadaljitelewn bolni4en,tova shte mi se otrazili na mai4instvoto sled rajdane?

Няма да се отрази, защото в базата за изчисляване на 45те дни болничен бременност и раждане за времето, през което си била болничен общо заболяване, се взема доходът, от който е изчислено обезщетението, а не самото обезщетение.

# 526
  • светлата страна на Луната
Здравейте, класирахме се в ОДЗ за детска ясла от септември. Записахме се на 11.05. Кога трябва да си прекратя майчинството? Детето ми навършва 2години през ноември.  Благодаря предварително

# 527
  • Пловдив
Здравейте, класирахме се в ОДЗ за детска ясла от септември. Записахме се на 11.05. Кога трябва да си прекратя майчинството? Детето ми навършва 2години през ноември.  Благодаря предварително

когато започне детето реално да посещава ясла,ти се връщаш на работа/отпуск и подаваш декларация за 120 те лв майчинство

# 528
Благодаря за бързия отговор! Hug
Притесних се по повод една статия http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=48301 и затова се чудя какво да правя? Писах и до НОИ, сега чакам отговор. От всякъде се говорят и пишат различни неща и незнем кой е прав? А НОИ си иска парите обратно от майките!

# 529
  • Пловдив
Притесних се по повод една статия http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=48301 и затова се чудя какво да правя? Писах и до НОИ, сега чакам отговор. От всякъде се говорят и пишат различни неща и незнем кой е прав? А НОИ си иска парите обратно от майките!

какво общо има тази статия с твоя случай ???

майката има право на 120 лв майинство щом работи.а за да го даде на ясла трябва да се върне на работа/отпуск.така стоят нещата

"нарушителите" са дали децата си на ясла,но не са се върнали на работа

# 530

какво общо има тази статия с твоя случай ???

майката има право на 120 лв майинство щом работи.а за да го даде на ясла трябва да се върне на работа/отпуск.така стоят нещата

"нарушителите" са дали децата си на ясла,но не са се върнали на работа

Може би Мама Люси е имала предвид изречението: "Николова обяви също, че отпускът трябва да се прекъсне при записването на детето в детската ясла, защото тази дата се водела за приемането му. "

# 531
  • Пловдив

Може би Мама Люси е имала предвид изречението: "Николова обяви също, че отпускът трябва да се прекъсне при записването на детето в детската ясла, защото тази дата се водела за приемането му. "

може би това е имала предвид,да

но детето влиза в дневните списъци на присъстващите от момента,в който започне да посещава яслата,а не когато го записват,че искат да посещава от еди кога си .записванията стават 1 г по-рано минимум.поне в Пловдив е така

със започването на яслата се прекратява отпуска по чл 53 /240 те лв/ ,но се получават 120 те лв по чл 54

# 532
Здравейте пак мами,
може би не формулирах правилно въпросите си по рано, самоосигуряващо се лице съм, бременна съм с второто си дете, майчинството(240 лв.) ми изтича на 29.07.2011. А ще изляза в болничен 45 дена преди раждане на 25.10.2011 г. Та въпросите ми:
* Ако изляза в непрекъснат болничен от 29.07.2011 до раждането, ще получавам ли същото обезщетение както за първата си бременност?
* Да прекратя ли майчинството си и да започна се осигурявам върху максимума с цел да увелича обезщетението за първата година?
* Какъв би бил най-удачния вариант за мен?
Мнооого благодаря предварително  bouquet

# 533
"Според юристката на НОИ Галина Николова отпускът трябва да се прекъсне при записването на детето в детската ясла, защото тази дата се водела за приемането му."
Точно това ме притеснява,защото детето е записано на 11.05.2011.,а ще постъпи от септември!

# 534
Имам два въпроса, на които моля да ми отговорите: служителка е била в болничен за общо заболяване, който изтича в петък и според болничния е трябвало да се яви на работа в събота. Следва нов болничен от понеделник, който е за гледане на дете, издаден от личния лекар на детето (с неговото си забояване).
В този случай болничните за първичен и продължение ли се считат?(според мен не би трябвало и за всеки болничен първите три дни трябва да са за сметка на работодателя). Когато между два различни болнични листа, издадени на различно основание, прекъсването съвпада с почивните дни, това се води прекъсване нали? Позволени ли са два различни болнични листа, (личен и за гледане на дете), които са над 14 дни общо, но са прекъснати от събота и неделя, има ли някакъв проблем?
Малко сложно го обясних, не знам дали стана ясно какво ми е питането Thinking Благодаря Hug

# 535
  • Русе
Здравейте пак мами,
може би не формулирах правилно въпросите си по рано, самоосигуряващо се лице съм, бременна съм с второто си дете, майчинството(240 лв.) ми изтича на 29.07.2011. А ще изляза в болничен 45 дена преди раждане на 25.10.2011 г. Та въпросите ми:
* Ако изляза в непрекъснат болничен от 29.07.2011 до раждането, ще получавам ли същото обезщетение както за първата си бременност?- не, ще ти се изчисли на база 18 месеца назад от 45 дневния болничен
* Да прекратя ли майчинството си и да започна се осигурявам върху максимума с цел да увелича обезщетението за първата година? в този случай ще си се осигурявала  около 2 месеца на максимума.
* Какъв би бил най-удачния вариант за мен?- въведи си вариантите на калкулатора на първа страница, за да видиш каква ще е разликата, ако се осигуряваш тези месеци на максимума.
Мнооого благодаря предварително  bouquet

"Според юристката на НОИ Галина Николова отпускът трябва да се прекъсне при записването на детето в детската ясла, защото тази дата се водела за приемането му."
Точно това ме притеснява,защото детето е записано на 11.05.2011.,а ще постъпи от септември!
- Когато се изикваха списъците на децата от яслите, за да се направят актовете на майките, директорките даваха присъствените форми от първия ден, в който децата са посетили яслата. И моето дете миналия ден го записах в яслата(подадох документи) и директорката ми каза, че ще тръгне септември месец 2012г. Това не означава, че от сега ще ми се прекрати майчинството.

Имам два въпроса, на които моля да ми отговорите: служителка е била в болничен за общо заболяване, който изтича в петък и според болничния е трябвало да се яви на работа в събота. Следва нов болничен от понеделник, който е за гледане на дете, издаден от личния лекар на детето (с неговото си забояване).
В този случай болничните за първичен и продължение ли се считат?- и двата болнични се издават от лекаря като първични, защото диагнозите са различни(според мен не би трябвало и за всеки болничен първите три дни трябва да са за сметка на работодателя)- те се издават като първични, но тъй като почивните, празничните дни и отпуските не прекъсват временната неработоспособност, при втория болничен не се смъкват дни за работодателя. Когато между два различни болнични листа, издадени на различно основание, прекъсването съвпада с почивните дни, това се води прекъсване нали? Позволени ли са два различни болнични листа, (личен и за гледане на дете), които са над 14 дни общо, но са прекъснати от събота и неделя, има ли някакъв проблем?- Има проблем. Лекарят няма право да издава болничен еднолично за повече от 14 дни без прекъсване.
Малко сложно го обясних, не знам дали стана ясно какво ми е питането Thinking Благодаря Hug

# 536
Благодаря на silvia1980, моля засамо за едно уточнение: личните лекари на детето и майката са различни, това променя ли хипотезата на издаване на два различни вида болнични, прекъснати от почивни дни, вески от които е за по-малко от 14 дни, но двата заедно са над такава продължителност?

# 537
  • Русе
Благодаря на silvia1980, моля засамо за едно уточнение: личните лекари на детето и майката са различни, това променя ли хипотезата на издаване на два различни вида болнични, прекъснати от почивни дни, вески от които е за по-малко от 14 дни, но двата заедно са над такава продължителност?
Налице е нарушение на чл. 13, ал. 1 от НМЕР, когато са издадени два болнични листа за временна неработоспособност, по единия от които отпускът изтича непосредствено преди почивните или празничните дни или другия законоустановен отпуск, а по другия болничен лист, макар и първичен, започва непосредствено след тях, и сборът от дните в отпуск е повече от 14 дни.

Има писмо на НОИ, сега го намерих и си го  прочетох пак, та според него : Временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който започва непосредствено след почивните или празничните дни или след другия законоустановен отпуск, се приема за новонастъпила, когато той е правомерно издаден като “първичен” и с друга причина или диагноза без връзка със заболяването по предходния болничен лист, отпускът по който изтича непосредствено преди почивните или празнични дни или другия законоустановен отпуск. Значи всъщност работодателят трябва да смъкне нови 3 дни. Ако диагнозата е една и съща, тогава не се смъкваха дни.

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 21:38 от silvia1980

# 538
silvia1980 Благодаря от сърце за отговора    bouquet  !
Само още един въпрос, ако от началото на юни (преди да ми е свършило майчинството)се "върна" на работа и започна да се осигурявам, ще получавам ли 1/2 майчинство, както е при тр.договори?

# 539
Добър вечер, момичета   bouquet
Аз имам въпрос, свързан със срока за изплащане на болничните от НОИ. Ще се опитам да формулирам нещата, че е доста объркано. Значи, 45 дневният започна да тече от 16.01, с първият болничен нямах проблеми, изплатиха ми парите за декември и януари, и това бяха първите, и последни пари, които получих от НОИ  #2gunfire Тъй като родих на 01.02, а болничният ми беше до 30.01, трябваше да взема един допълнителен ден заради преносването, но за съжаление се оказа, че в него е допусната грешка, за което разбрах чак в средата на април  #Cussing out Оправихме го и счетоводителят го е подал в последния работен ден преди великденските празници. Най- изненадващо миналият четвъртък вместо парите за февруари, март и април получих само 30 лв на картата, които (предполагам) са за въпросния болничен, който е за преносване и е за един ден. Логично си мислех, че днес ще ми преведат поне за някой от трите месеца парите при положение, че днес е 15-тият работен ден, откакто е подаден болничния. В тази връзка, искам да попитам някой дали е имал подобен проблем, след колко дни ги получавате парите, трябва ли да минат 15 и да ги пускат по картите примерно на 16-тия   newsm78 Защото ме притеснява, че пак може да има някакъв проблем  Sad
ПИК- код не си изкарах преди, а с детето няма как да ида, затова само гадая какво точно може да се случва и ще съм много благодарна, ако някой има идея  Hug Благодаря предварително!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт