Майчинството счетоводно - 40

• 34 662
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • Горна Оряховица
Да имам общ стаж около 3 години и нещо. В момента не работя - ще ме назначат фиктиво в една фирма, но незнам точно от коя дата. Се до края на юни предполагам ще стане.

щом ще те назначат на работа и имаш повече от 12 м стаж нямаш право на тази помощ

имаш право на помощта за раждане-250 лв за първо дете
и детски,ако доходът на човек ви е под 350 лв бруто
Аха разбрах. Благодаря

# 616
Здравейте,
искам да попитам какъв е срока за корекция на грешен болничен? От НОИ на 12.05 твърдят че са ми върнали болничен, който според работодателя ми все още не е пристигнал при тях ooooh!

# 617
  • Sofia
Аз пак с малко объркан въпрос: Счупих си ръката, от Пирогов ми дават 30-дневен болничен. Което означава, че той ще се застъпи с 45-дневния болничен за раждане, в който трябва да излеза на 20 юни. Сега се чудя обаче над следните опции:
1. Дали да ползвам целия болничен. Причината да се чудя е, че от януари ми увеличиха заплатата заради повишени осигурителни прагове и ако излеза този месец болничен ще загубя един месец на по-добра заплата при изчисляване на майчинството (то едва ли ще е кой знае каква разликата де  newsm78 ). Права ли съм, че в този случай за майчинството няма да се смята месец май?

2. Дали да ползвам само 10 дни болничен, за да избегна негатива на точка 1? Не съм сигурна обаче, че правилно разсъждавам, май имаше повече негативи, ако ползваш болничен, след това се върнеш на работа и после пак излезеш в болничен Rolling Eyes

3. Дали изобщо да не ползвам болничен. И пак във връзка с моите две работни места се чудя имам ли право да ползвам болничен само на едното (там съм доста ограничена с работата със счупена ръка), а на второто -не? Втората ми работа е свързана със срещи, за което ръката няма да ми пречи.

# 618
Аз пак с малко объркан въпрос: Счупих си ръката, от Пирогов ми дават 30-дневен болничен. Което означава, че той ще се застъпи с 45-дневния болничен за раждане, в който трябва да излеза на 20 юни. Сега се чудя обаче над следните опции:
1. Дали да ползвам целия болничен. Причината да се чудя е, че от януари ми увеличиха заплатата заради повишени осигурителни прагове и ако излеза този месец болничен ще загубя един месец на по-добра заплата при изчисляване на майчинството (то едва ли ще е кой знае каква разликата де  newsm78 ). Права ли съм, че в този случай за майчинството няма да се смята месец май?

2. Дали да ползвам само 10 дни болничен, за да избегна негатива на точка 1? Не съм сигурна обаче, че правилно разсъждавам, май имаше повече негативи, ако ползваш болничен, след това се върнеш на работа и после пак излезеш в болничен Rolling Eyes

3. Дали изобщо да не ползвам болничен. И пак във връзка с моите две работни места се чудя имам ли право да ползвам болничен само на едното (там съм доста ограничена с работата със счупена ръка), а на второто -не? Втората ми работа е свързана със срещи, за което ръката няма да ми пречи.

Въпросът ви има много лесно решение - съгласно Напедбата за медицинска експертиза на работоспособността, болничния се ползва изцяло или не се ползва изобщо. Не можете сама да решите да ползвате само 10 дни от 30-дневен боничен. Само лекарят, издал болничния лист, може даго прекрати предсрочно, като аргументира по-ранното ви възстановяване.

Колкото до застъпването - това не е проблем. Всеки следващ болничен, прекратява предходния (пак същата наредба). Така че, когато ви издадат болничен за бременност и раждане, вие автоматично ще преминете в този вид отпуск.

По отношение на дохода - всяка консултация би била спекулативна, без да се знаят точните доходи и от двете места.

# 619
  • Русе

Когато си осигурен на две места, когато се ползва болничен, се вземат болнични за всички работни места. Иначе обезщетение не се изплаща. Все пак когато си болен, си болен навсякъде, не само на едното работно място.   Simple Smile

# 620
Здравейте,
искам да попитам какъв е срока за корекция на грешен болничен? От НОИ на 12.05 твърдят че са ми върнали болничен, който според работодателя ми все още не е пристигнал при тях ooooh!
Аз имах такъв проблем. Когато пристигне болничния ви при работодателя обратно, веднаго го коригирате (отивате при лекаря да издаде нов или да го поправи, ако може) и най-добре работодателят веднага пак да го внесе. Ака  всичко е наред с коригирания болничен, ще ви изплатят обещетението следващия месец или след 15 число на текущия месец. За съжаление това значи да остането по-дълго без пари, както се получи при мен - грешно изчислен болничен, даден в началото на месец май 2010 г., върнат края на май 2010 г., подаден наново в началото на юни 2010 г., парите получени в края на юни 2010 г. Бях останала буквално 2 месеца без пари - и това за 45 дневния болничен преди раждането. Ужас.

# 621
  • софия
Здравейте, може ли да ми помогнете  bouquet
Болничните който получавах до момента, бяха въз основа на заплатата ми/ минимална/ и бонусите който съм вземала в работата около 700 лева общо. От другия месец живот и здраве трябва да получавам майчинство, то каква сума ще бъде, ще включва ли тези бонуси или ще е върху минималната ми заплата.
Благодаря ви.

# 622
  • София-Младост
Здравейте, може ли да ми помогнете  bouquet
Болничните който получавах до момента, бяха въз основа на заплатата ми/ минимална/ и бонусите който съм вземала в работата около 700 лева общо. От другия месец живот и здраве трябва да получавам майчинство, то каква сума ще бъде, ще включва ли тези бонуси или ще е върху минималната ми заплата.
Благодаря ви.
Няма да е точно майчинство, а обезщетение за бременост и раждане...изчислява се на база 18 месеца назад в/у заплата+бонуси, в/у които са внесени осигуровки.

# 623
  • софия
Ала бала благодаря ти за бързия отговор, аз съм от началото на бременността в болнични и не съм получавала бонуси, ако съм разбрала правилно  обезщетение за бременност и раждане ще е по малка сума от получавания от ме досега болничен. newsm78

# 624
Здравейте!
Имам един вапрос,ще се радвам ако успеете да ми помогнете. Дъщеря ми е на 10 месеца, приета е в ясла. Но не ми се иска още на 1 годинка да я записваме, а да си я погледам още малко. В същото време трябва да я запиша в яслата, за да не си изгубим мястото.
Та питането ми е ще ми спрат ли майчинството ако я запишем на ясла, но тя не я посещава?

Благодаря предварително

# 625
Здравейте момичета!Онзи ден проверих в сайта на НОЙ за майчинството си-всичко уж наред,документите подадени.В графата в която пише кога ще е превода пише 24.05.Въпросът  ми е-понеже до момента нямам превод-има ли повод за притеснение?Вчера неработен ден,но днес се надявах да има пари,а няма.Трябва ли да се притеснявам или да изчакам малко.За 2 години досега не е имало разминаване на датата за плащане която е обявена.

# 626
  • Пловдив
Здравейте!
Имам един вапрос,ще се радвам ако успеете да ми помогнете. Дъщеря ми е на 10 месеца, приета е в ясла. Но не ми се иска още на 1 годинка да я записваме, а да си я погледам още малко. В същото време трябва да я запиша в яслата, за да не си изгубим мястото.
Та питането ми е ще ми спрат ли майчинството ако я запишем на ясла, но тя не я посещава?

Благодаря предварително

какво разбираш под записване-ще симулирате посещение+плащане на месечна такса,за да ви пазят мястото ли?
ако е така,може да стане и няма да ти се отрази на обезщетението докрая на 410 те дни.но като ти приключат 410 те дни,трябва да се върнеш на работа,отпуск,болничен.ще получаваш и 120 лв майчинство

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 17:44 от Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥

# 627
  • Русе
Здравейте момичета!Онзи ден проверих в сайта на НОЙ за майчинството си-всичко уж наред,документите подадени.В графата в която пише кога ще е превода пише 24.05.Въпросът  ми е-понеже до момента нямам превод-има ли повод за притеснение?Вчера неработен ден,но днес се надявах да има пари,а няма.Трябва ли да се притеснявам или да изчакам малко.За 2 години досега не е имало разминаване на датата за плащане която е обявена.
Според мен няма място за притеснение. Тъй като ведомостта е направена в петък-20.05.2011, нормално е парите да са в банковата сметка на 24.05.2011г., но тъй като 23.05.2011 и 24.05.2011 бяха почивни дни, банката не е осчетоводила все още сумите. Така че, най вероятно до утре парите трябва да се преведат.

# 628
Здравейте, момичета!

От време на време се допитвам до вас и темата ми е страшно полезна, за което благодаря  bouquet

Имам следното питане:
От края на април съм регистрирана в бюрото по труда поради безработицата и ще ми дават обезщетение в рамките на 4 месеца.
Интересувам се дали след това при бъдеща бременност, тези месеци ще се смятат като че съм била осигурена ( макар и на минимална заплата) или не?

# 629
  • Пловдив
Здравейте, момичета!

От време на време се допитвам до вас и темата ми е страшно полезна, за което благодаря  bouquet

Имам следното питане:
От края на април съм регистрирана в бюрото по труда поради безработицата и ще ми дават обезщетение в рамките на 4 месеца.
Интересувам се дали след това при бъдеща бременност, тези месеци ще се смятат като че съм била осигурена ( макар и на минимална заплата) или не?

да,тези месеци ще ти ги смятат на 240 лв,ако ти влизат в базата

Общи условия

Активация на акаунт