Майчинството счетоводно - 40

• 34 657
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте!
Имам един вапрос,ще се радвам ако успеете да ми помогнете. Дъщеря ми е на 10 месеца, приета е в ясла. Но не ми се иска още на 1 годинка да я записваме, а да си я погледам още малко. В същото време трябва да я запиша в яслата, за да не си изгубим мястото.
Та питането ми е ще ми спрат ли майчинството ако я запишем на ясла, но тя не я посещава?

Благодаря предварително

какво разбираш под записване-ще симулирате посещение+плащане на месечна такса,за да ви пазят мястото ли?
ако е така,може да стане и няма да ти се отрази на обезщетението докрая на 410 те дни.но като ти приключат 410 те дни,трябва да се върнеш на работа,отпуск,болничен.ще получаваш и 12 лв майчинство
Да,точно това имах предвид - само да запазим мястото.
Благодаря много за бързия отговор

# 631
Здравейте, момичета!Въпросът ми е - мога ли да прекъсна втората година от майчинството си и да изляза в болничен директно или трябва да се върна на работа за някой ден и тогава мога да ползвам болничен?Благодаря!

# 632
  • Пловдив
Здравейте, момичета!Въпросът ми е - мога ли да прекъсна втората година от майчинството си и да изляза в болничен директно или трябва да се върна на работа за някой ден и тогава мога да ползвам болничен?Благодаря!

няма нужда да отработваш дни,за да излезнеш в болничен
директно ти издавата болничен.като попълваш и предаваш в работата прил 12 и прил 4
като приключи отново излизаш в майчинство като подаваш нужните документи

# 633
Елфита, благодаря. За сега не смятам да влизат, но да съм подготвена все пак, сега нали връщат 18 м назад  newsm78

# 634
  • Пловдив
сега нали връщат 18 м назад  newsm78

да

# 635
Здравейте!Искам да попитам някой знаещ,че моята счетоводителка много ме обърка.Значи синът ми навършва 2 години на 20 октомври.Аз ще изляза в 45 дневен преди раждане около 10 декември.Съответно според мен няма как да се застъпят двете майчинства и исках сега да си ползвам полагащия ми се платен отпуск и в последствие болнични и когато ми смятат базата 18 месеца назад да се получи що годе по-приемлива сума.Мисля ,че съм права,а счетоводителката смята ,че трябва да си взема болничен малко преди 20 октомври и 45 дневния да го застъпи или пък след 20 да изляза в неплатен отпуск за 2 месеца.Така щяло да се води пак застъпено майчинство.Звучи добре и ми е много по-изгодно,но мисля,че не е права.Моля ви ,кажете къде е истината.

# 636
  • София-Младост
Здравейте!Искам да попитам някой знаещ,че моята счетоводителка много ме обърка.Значи синът ми навършва 2 години на 20 октомври.Аз ще изляза в 45 дневен преди раждане около 10 декември.Съответно според мен няма как да се застъпят двете майчинства и исках сега да си ползвам полагащия ми се платен отпуск и в последствие болнични и когато ми смятат базата 18 месеца назад да се получи що годе по-приемлива сума.Мисля ,че съм права,а счетоводителката смята ,че трябва да си взема болничен малко преди 20 октомври и 45 дневния да го застъпи или пък след 20 да изляза в неплатен отпуск за 2 месеца.Така щяло да се води пак застъпено майчинство.Звучи добре и ми е много по-изгодно,но мисля,че не е права.Моля ви ,кажете къде е истината.
За мен с болничен застъпване няма, тъй като по време на болничен ти не си в отпуск за отглеждане на малко дете. Така че вземи си отпуск след 20 откомври, но за месец и няколко дни няма да има съществена разлика в обезщетението. В базовият период от 18 месеца ти имаш 12 месеца, които ще се смятат на 240лв.

# 637
Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8г. трябва ли да се разреши от работодателя или само се заявява? И какви удостоверителни документи се издават, когато се използва част от него?
Благодаря на отзивчивите и много компетентни момичета!!!

# 638
  • София-Младост
Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8г. трябва ли да се разреши от работодателя или само се заявява? И какви удостоверителни документи се издават, когато се използва част от него?
Благодаря на отзивчивите и много компетентни момичета!!!
И двете, веднъж се иска в срок не по-малко от 10 дни преди самото ползване, после работодателя принципно не може да го откаже. Удостоверителни документи...при напускане би следвало да ви се издаде документ колко отпуск е ползван.

# 639
Здравейте.Имам следния въпрос.Излизам от майчинство и ще бъда съкратена.Ще ми платят 57дни неползвана отпуска.Осигуряват ме на 255лв, а договорната ми заплата е била 240лв.Въпроса ми е облага ли се тази отпуска и ако последно във ведомостта пише че съм взела 240лв как ще ми изчислят отпуската и каква сума ще взема.Благодаря предварително.

# 640
обезщетението за неползван платен годишен отпуск е на база последното получено брутно трудово възнаграждение, а не осигурителният доход (когато той е по-висок от него)

това обезщетение е облагаемо с 10% данък доход, но върху него не се дължат осигуровки

# 641
Здравейте , имам следния проблем - за Април месец не са ми изплатили все още 240 те лева майчинство . Виждам в Интернет ,че работодателят ми е подал декларация1 преди десетина дни вече . След като ми изтече обезщетението, което получавах до 1 годишна възраст на бебето /до 11 Март/, сключих втори трудов договор по чл.111 със друг работодател /работя на 4 часа и договора ми е за 4 часа /. Само час та от Март месец ми е платена до сега ...Може ли заради вторият ми трудов договор да бавят майчинството ми ? Смятам днес да отида да попитам проблем ли има някакъв.

# 642
  • Русе
Здравейте , имам следния проблем - за Април месец не са ми изплатили все още 240 те лева майчинство . Виждам в Интернет ,че работодателят ми е подал декларация1 преди десетина дни вече . След като ми изтече обезщетението, което получавах до 1 годишна възраст на бебето /до 11 Март/, сключих втори трудов договор по чл.111 със друг работодател /работя на 4 часа и договора ми е за 4 часа /. Само час та от Март месец ми е платена до сега ...Може ли заради вторият ми трудов договор да бавят майчинството ми ? Смятам днес да отида да попитам проблем ли има някакъв.
Да се надяваме, че работодателят ти е подал и декларацията по чл. 53 за втората година на детето. Ако тя е подадена, а крайният срок за това е до 2 работни дни  след внасяне на осигуровките за съответния месец, изплащането на обезщетението става до 15 работни дни от датата на представяне на декларацията в НОИ. Този срок все още не е изтекъл, така че ако няма някакъв друг проблем, скоро ще си получиш парите за частта от март и април. Допълнителният договор не е проблем.  Peace

# 643
Декларацията е подадена и те почнаха изплащане - за частта от Март месец по декларацията по чл.53 има едно плащане , обаче за Април нищо

# 644
  • Русе
Може Декларация 1 да е грешно подадена. Дните за майчинство да са подадени като дни в бременност и раждане- доста често допускана грешка. Питай на място, или по телефона наистина.

Общи условия

Активация на акаунт