Майчинството счетоводно - 40

• 34 566
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Допитвам се до вас за 2ри път, защото първият ми беше много полезен и се надявам да откликнете отново!    bouquet

Ето какъв е казуса:
Попълних заявление за ползване на неплатен отпуск . По преценка на мен и началника ми отложихме завъщането ми на работа за след летния сезон, и по-точно след приемането на детето ми на ясла, като си предвидих още около  месец, в който ще го водя само за час-два.  Получава се така, че месец след като бъде прието детето на ясла аз ще започна работа,т.е. се препокриваме. Притеснява ме, че в Заявлението "деларирам, че не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка"  реално то не е (за сега), но от септември ще бъде... Или да е  друг тип "детско заведение на пълна държавна издръжка" - не е ли Дом за настаняване на деца без родители? Незнам дали съм попълнила невярно, не ми се иска да злепоставя себе си или прекия си началник!

bouquet

# 706
  • София-Младост
Здравейте! Допитвам се до вас за 2ри път, защото първият ми беше много полезен и се надявам да откликнете отново!    bouquet

Ето какъв е казуса:
Попълних заявление за ползване на неплатен отпуск . По преценка на мен и началника ми отложихме завъщането ми на работа за след летния сезон, и по-точно след приемането на детето ми на ясла, като си предвидих още около  месец, в който ще го водя само за час-два.  Получава се така, че месец след като бъде прието детето на ясла аз ще започна работа,т.е. се препокриваме. Притеснява ме, че в Заявлението "деларирам, че не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка"  реално то не е (за сега), но от септември ще бъде... Или да е  друг тип "детско заведение на пълна държавна издръжка" - не е ли Дом за настаняване на деца без родители? Незнам дали съм попълнила невярно, не ми се иска да злепоставя себе си или прекия си началник!

bouquet
Яслата, за която ти плащаш месечна такса не  е заведение на пълна държавна издръжка.

# 707

Ето какъв е казуса:

bouquet
Яслите не са на пълна държавна издръжка. Плаща се месечна такса. Може да се ползва неплатен за отглежане на дете до 8 год.  и то да посещава ясла. Поне за сега е така.

# 708
  • Добрич
Благодаря за отговора Ала-Бала,а мога ли да отида в НОИ и да поискам официално извлечение (за да мога с него да отида при моя "работодател" на разговор)?
Честно казано не знам, но защо първо не проведеш разговор с работодателя, а след това по-крайни мерки.

Ами мислех си да съм подготвена като отида да говоря с него,и ако той каже "внесъл съм осигуровките" да му покажа справката. Но ще проведа първо нормален разговор и после ще му мисля. Благодаря още веднъж за помоща!  smile3525

# 709
Ала-Бала и Viva_123, много ви благодаря!

smile3525

# 710
Здравейте, имам едно въпросче. Ще опиша накратко ситуацията ми с трудовия договор, ако по - запознатите могат да ми отговорят, ще съм много благодарна. Peace Работя в една фирма от 2006 г.,  на постоянен трудов договор.  През 2008 г. ме преназначиха на нова позиция, но само по заместване на майка т.е. на срочен договор по заместване и в договора изрично си пише "до завръщане на титуляра.." Междувременно и аз излязох по майчинство, а колежката се върна два месеца след това. Та въпроса ми е - така като съм по майчинство сега и тя като се е върнала моето място пази ли се по стария ми безсрочен договор на старата ми позиция? Питам, защото разбрах днес, че въпреки, че тя се е върнала вече отдавна (преди година и половина ..) мен все още ме водят на нейната позиция. Не става ли автоматично връщане всеки по местата си като се върне титуляра т.е. тя на нейното си място, а аз на моето си старо безсрочно такова? И трябва ли да се притеснявам за работата си като ми свърши майчинството или като аз си го прекратя защото все пак последния договор, подписван от мен е срочен?

не разбрах - два трудови договора ли имаш?
или са ти прекратили постоянния и ся те назначили на срочен

# 711
Здравейте, имам едно въпросче. Ще опиша накратко ситуацията ми с трудовия договор, ако по - запознатите могат да ми отговорят, ще съм много благодарна. Peace Работя в една фирма от 2006 г.,  на постоянен трудов договор.  През 2008 г. ме преназначиха на нова позиция, но само по заместване на майка т.е. на срочен договор по заместване и в договора изрично си пише "до завръщане на титуляра.." Междувременно и аз излязох по майчинство, а колежката се върна два месеца след това. Та въпроса ми е - така като съм по майчинство сега и тя като се е върнала моето място пази ли се по стария ми безсрочен договор на старата ми позиция? Питам, защото разбрах днес, че въпреки, че тя се е върнала вече отдавна (преди година и половина ..) мен все още ме водят на нейната позиция. Не става ли автоматично връщане всеки по местата си като се върне титуляра т.е. тя на нейното си място, а аз на моето си старо безсрочно такова? И трябва ли да се притеснявам за работата си като ми свърши майчинството или като аз си го прекратя защото все пак последния договор, подписван от мен е срочен?

не разбрах - два трудови договора ли имаш?
или са ти прекратили постоянния и ся те назначили на срочен

Не, реално прекратяване на постоянния трудов договор нямам. Дори в НОИ няма такова отбелязване. По - скоро ми е записан като друг трудов договор със същото предприятие. Аз си представях, че аз заставам на мястото на майката до нейното завръщане, а на моето място застава някой, който също е по заместване до моето завръщане на старата ми длъжност... Нещо такова, след като  постоянния ми реално не е прекратен.. Не знам, възможно ли е да е така, както аз си го представям?

# 712
вероятно си била по вътрешно съвместителство - чл.110 от КТ и договорът е прекратен със завръщането на титуляра - другата майка
а основният ти договор е все още действащ и би трябвало да си на старата си длъжност след майчинството

обади се в счетоводството все пак за консултация

# 713
здравейте,

пиша с въпрос за моя позната. има детенце на 1 год. и 1 месец сега очаква второ бебче декември. първият път е ходила до последно на работа и не е ползвала болнични сега обаче има проблеми (болки от вдигането на бъдещият батко) интересува се дали ако ползва болнични ще взима 240лв. или ще и се изплаща 80% от заплатата за да знае дали да си взима болнични.

# 714
Здравейте за първи път ви чета и имам един въпрос ако 6м ме осигуряват на минималната и 6м на по висока заплата сумира ли се за майчинство или ще получавам минималното.Благодаря предварително.

# 715
  • София-Младост
Здравейте за първи път ви чета и имам един въпрос ако 6м ме осигуряват на минималната и 6м на по висока заплата сумира ли се за майчинство или ще получавам минималното.Благодаря предварително.
Обезщетението се смята на база 18 месеца назад, сравняват се 90% от среднодневно брутно възнаграждение и среднодневно за периода, взима се по-малката сума, като не може да е под МРЗ за страната за периода.

здравейте,

пиша с въпрос за моя позната. има детенце на 1 год. и 1 месец сега очаква второ бебче декември. първият път е ходила до последно на работа и не е ползвала болнични сега обаче има проблеми (болки от вдигането на бъдещият батко) интересува се дали ако ползва болнични ще взима 240лв. или ще и се изплаща 80% от заплатата за да знае дали да си взима болнични.
Болничният ще се изчисли на база 12 месеца назад, ще се прекъсне отпуска за отглеждане  на малко дете и ще получава 1/2 обезщетение. (подава се декл. разбира се)

# 716
Здравейте!

Фирмата, в която работя смени булстата преди два месеца и от тогава не са ми превеждали 120-те лева, които получавах като обезщетение за отглеждане на дете до 2г. Бихте ли ми казали какви документи трябва да подам, за да продължат да ми ги превеждат?

Благодаря!

# 717
  • София-Младост
Здравейте!

Фирмата, в която работя смени булстата преди два месеца и от тогава не са ми превеждали 120-те лева, които получавах като обезщетение за отглеждане на дете до 2г. Бихте ли ми казали какви документи трябва да подам, за да продължат да ми ги превеждат?

Благодаря!
Никакви, грешката не е в теб, провери в сайта дали за тези два месеца има данни за теб, т.е. дали е подадена декл.1.

# 718
Никакви, грешката не е в теб, провери в сайта дали за тези два месеца има данни за теб, т.е. дали е подадена декл.1.
А къде точно на сайта?

# 719
  • София-Младост
А къде точно на сайта?
В раздел Справки:
https://socialsecurity.nssi.bg/

Общи условия

Активация на акаунт