Отговори
# 345
Имам въпроси към ЛЛЛ

Момиченцето ми е на 17 дни и досега само се кърмим без добавки от АМ. Не давам и биберон залъгалки. Основният ми проблем е че се храним основно от дясната гърда (предлагам и двете всеки път). В болницата направих жестоки буци на лявата гърда (все още не са изчезнали напълно) и затова тя не искаше да хапва от нея. Като се прибрахме започнах компреси и опити за цедене, но като цяло количеството в лявата ми гърда силно намаля. Активно суче от дясната и преглъща лакомо, защото от там и тече без проблем. От лявата - само леко стимулира и като не й пуска я използва само като биберон. Много съм притеснена, защото дясната вече не й е достатъчна на всяко хранене и започва едно непрестанно с часове висене на гърда (нямам време вече и да цедя другата). Получава се един порочен кръг. Питате обикновено са памперсите. Всеки път пишка, и до преди 3 дни акаше 1-2 пъти обилно, а днес ве4е 3 ден не е акала (сутринта пробвахме с термометър, но нищо). Сега спи, но ще я събудя да опитаме пак да я освободим от акото и да я храня. Утре сме на консултация и може да не е наддала достатъчно, а педиатърката ми е за добавка, а аз не искам никак.

Моля Ви, дайте ми съвет как да си възстановя кърмата в лявата гърда и да се кърмим успешно, което е моя детска мечта.
Извинете, ако съм хаотична или недостатъчно ясна, но съм много притеснена.

tsvetche, съжалявам за притесненията, които изпитваш. Пздравления за това, че успешно кърмиш от дясната гърда и за усилията, които полагаш да възстановиш лактацията и на лявата   bouquet
Една гърда спокойно би могла да произвежда достатъчно кърма за едно бебе, просто има нужда да се нагоди лактацията. Много майки успешно и дълго кърмят само от една гърда  Simple Smile

Колко кърмения имате за 24 часа и на какъв интервал? По колко време суче бебето? До 6-седмична възраст изключително кърменото бебе е добре да има поне 8 (често 10-12) сукания за 24 ч, като поне едно от тях да е през нощта  (нивото на хормона пролактин е най-високо тогава) – това е изключително важно за осигуряването на растежа и наддаването му.

Вариант ли е да опиташ да предлагаш по-често гърда на бебето?  По- честите кърмения и избягването на големи паузи биха могли да помогнат за по-бързото регулиране на кърмата. Също може да е от полза и при много майки сработва да предлагат гърда на бебетата си, малко преди те да са се разплакали от глад или при т. нар ранни признаци на глад: неспокойно въртене, ръмжащи звуци, поднасяне на ръцете към устата, „търсене” с отворена уста, плезене на езика и въртене настрани на главата. Плачът е късен признак - ако ранните признаци за глад се пропуснат и бебето започне да плаче от глад, то често вече е твърде нервно и раздразнено, за да засуче добре и спокойно. Когато бебето  не е толкова гладно, то има повече търпение да засуче правилно, а и не засуква така стръвно. Пробвай да предложиш първо лявата гърда при тези признаци или в сънено състояние. Ако откже, не го насилвай, предложи дясната, а отказаната гърда я изцеждай докрай като приключи кърменето за да я стимулираш да произвежда кърма. 
Важно е както начинът по който бебето поема  зърното- преди да засуче, устата му да е широко отворена, зърното да сочи между горната устна и нослето, а главичката на бебето да е между китката и лакътя, но не е в сгъвката на лакътя,  детето да отвори хубаво широко уста и да поеме както зърното, така и голяма част от ареолата – както на снимката

Вероятно тези снимки на  пози за кърмене  биха ти дали  някои идеи. Много майки откриват, че т.нар. ‘безгрижно/полегнало кърмене’ (laid-back breastfeeding) е сработило при тях.

Кърменето кожа-до-кожа, в по-затъмнена стая може да действа успокояващо за бебето  и стимулиращо за кърмата ти.  Когато поставяш бебето гушнато голичко върху твоята кожа, това може също да задейства инстинктите му за сукане и постепенно да започне да търси гърдата сам.

Пишеш,че от 3 дни не е акала. Има ли някаква промяна в твоята диета, в храната, която приемаш?Приемаш ли достатъчно количество течности - около 2-2.5 литра течности за ден?Колко напишкани памперса има за 24 часа, какъв е цвета и миризмата им? Някакви медикаменти, капки против колики приема ли бебето? Тургора на кожата как е - при лек натиск с пръст върху бузката, цвета на кожата избледнява и при отпускане би трябвало веднага да възстановява цвета си? Лигавицата на устичката влажна ли е?
Добре е да не се прибягва често до клизми с термометъра, защото този вариант кара  бебето изкуствено да се изхожда и отслабват мускулчетата, така би могло да свикне  изхождането да е предизвикано. Сподели с лекаря на консултацията утре и пиши какво е казал той.

Ще чакам да ми отговориш на въпросите. Надявам се скоро тези неприятности да са зад гърба ви. Успех  Peace

# 346
аз да споделя какво каза нашата педиатърка за храненето на кърмачката:

- без цитруси, риба, прясно мляко, мъхести и плодове със семенца (кайсии, праскови, ягоди, малини, къпини...), бобови .... , без купешки сладки и сокове (заради консервантите и другите химии)
- кисело мляко, сирене и кашкавал - да не се прекалява, равномерно разпределени порции през деня

- много (достатъчно течности) - вода, чайове (аз пия на TEEKANNE за кърмачки и на WELEDA пак за кърмачки и от него съм по-доволна Simple Smile само че цената му и тя е "по-добра" )

- банани, ябълки са основните плодове които консумирам
- хапвам и зеленчуци - доматки и краставички на салатака - не забелязвам повече колики от тях
- от зелена салата мисля че си докарахме страшни храносмилателни затруднения първите дни като се прибрахме Simple Smile
- готвено - пиле, телешко, спанак, коприва, ориз, малко грах.....картофи, моркови, доматено пюре (домашно производство)... на нас лука и чесъна май не ни пречат... и си ги ползвам

За друго не се сещам ... в момента... ако се сетя ще драсна...

# 347
ЛЛЛ  Rolling Eyes Помощ

детето ми има адски колики
замислям се , че аз съм виновна за тях
не знам какво мога да си позволя да ям , не знам каква храна да подбирам

Дани и Емо, разбирам колко е тежко да гледаш бебето си как изпитва болка и да не можеш да направиш много. Но въпреки, че като майки винаги сме склонни да търсим вината първо в себе си, по-вероятно да няма връзка между твоето хранене и коликите на бебето. Даже е по-вероятно, това че го кърмиш да спомогне по-леко и бързо да премине този период.

Няма причина кърмещата майка да се лишава от каквито и да било храни. От всичко по малко често е най-удачния подход  Smile Няма категорични изследвания, които да потвърждават връзка между хрананенето на майката и коликите на бебето. Повечето майки не забелязват промяна при бебетата си ако консумират или не консумират набедените за газообразуващи храни като зеле, боб, леща и др. Те обаче са полезни и богати на важни вещества храни и ако обичайно присъстват в менюто ти, няма причина да ги ограничаваш.

Разбира се, всяко бебе е индивидуално, възможно е някоя храна, която консумираш ти да окаже влияние. Много майки споделят, че удачен за тях подход е просто да помнят какво похапват и ако бебетата им проявят чувствителност или раздразнение, да опитат да ограничат предполагаемия дразнител. Но ако бебето изпита дискомфорт скоро след похапването на майката, смята се, че не може да се набеди конкретната храна, защото се иска известно време докато храна консумирана от майката премине в кърмата и стигне да стомахчето на бебето.

Ако имаш опасения свързани с алергии, ако в семейството има проявени алергични състояния,  пак не е нужно да се лишаваш, просто е добре да си една идея по-внимателна с алергизиращите храни в по-големи количества. Би могла да не прекаляваш с прясното мляко, като един от най-големите дразнители. Би могла да опиташ да ограничиш прясното мляко до около 2 чаши на ден. Киселото мляко и другите млечни не се смятат за потенциални дразнители, особено ако в семействата няма проявени алергии. Може да е добра идея да не прекаляваш със зелените салати и да предпрочиташ сезонни плодове и зеленчуци пред екзотичните на пазара, за да са претърпели минимум обработка.

Ако има нещо, чието ограничаване ще донесе полза, би могла да намалиш или избягваш храните с транс-мазнини и много Е-та. Те не носят ползи за никой от вас. Но те пък са едни от най-разпространените и леснодостъпни храни на пазара. Важното е да се храниш здравословно и балансирано, без да се лишаваш от нито една важна група храни, да се наслаждаваш на храненето и да приемаш адекватни количества течности (2,2,5 литра дневно).

За преодоляване на болките от коликите често помага много гушкане и кърмене. Много майки споделят, че бебетата им са се чувствали най-комфортно през периода на коликите спят по коремче върху корема на мама или тати (или друг желаещ да гушка). Затоплени  възглавнички от черешови костилки или друг източник на суха топлина, дори длан върху коремчето може да имат добър ефект. Нежен масаж по часовниковата стрелка около пъпчето често помага. Тук има хубава статия по темата, снимката на позата "тигър на дърво" е линк.

Успех и бързо справяне с неприятните колики  Peace

# 348
ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ МАМИТЕ КОИТО ДАВАТ АМ ,ние сме на Нан1 1 и там пише ,че 120 гр количество течност с 4 мерителни лъжички АМ ,до преди 3 дни му давам по 90 мл.,но все е гладен ,сега 120 вече му стига ,понеже видях ,че сте писали по напред колко храна е нужна на бебето ,но там е по малко от колкото на кутията на Нана1 ,та се питам вече аз да не би да му давам много? NeWS78.
Иначе имам 2 кърмене та през деня ,но явно не му стига и тогава го дохранвам с по малко количество адаптирано мляко.ох дано сте ме разбрали ,че малко объркано стана.

# 349
Добро утроооо  Grinning
Петинка е ясна,а другите които останахме?!?
Аз се чудя какво да правя днес.Какво не съм направила,което трябва да направя.Освен да измия прозорците да му друсна един кючек и да се набухам с рициново друго не се сещам.

# 350
  • Варна
kroelahai и аз чета от кутията, но като растат мл. храна, намалява броя хранене:) Преслав е още на 90мл вода+3 лъжички. Вчера пробвах на 120, изпи с 10мл повече от обикновено. Но ние не намаляме броя хранене, няма как да пие повече. Страх ме е да не го ошишкам като мене.  Mr. Green
Палчета за всички днес!

# 351
Да ви кажа, аз ям всичко и от нищо не се ограничавам и не виждам промени в коликите. Онзи ден ядох боб- малката спа цяла нощ, не мръдна. Снощи хапнах пиле с ориз-диетично, нали. Е, скъса се това дете, почти не спахме. А пък и като започнат - не яж това, не яж онова, ... ами то кърма с вода не става!

# 352
Моля за помощ от ЛЛЛ консултантите:
Трети ден днес бебето не е акало. Нормално ли е?
 Кърмя я, давам и вода с чая от копър на Хип. Ползваме и залъгалка. До сега нямаше проблем, сучеше добре, но от снощи започна все по-често да плаче и да се свива и сукането и е неспокойно, суче около 2-3 мин. добре, после започва да избутва зърното и в същото време да го търси и се дразни.

# 353
Добро утро  Hug Аз пак да се отчета - спах като къпана тази нощ. Отдавна не ми се беше случвало да спя от 10  часа до 6и половина непробудно , даже и да пикам не съм ходила  Rolling Eyes

# 354
  • Варна
Честити ни нови бебенца, честито и на завърналите се вкъщи 1+1!

Обебелите се мами ви чета дума по дума, а имам чувството, че пишете за неща, които на мен ще ми се случат след месеци, а не след дни.... Умът ми вече май взе да се замъглява и това раждането не го слага в краткосрочна перспектива... Mr. Green

Аз се чудя какво да правя днес.Какво не съм направила,което трябва да направя.Освен да измия прозорците да му друсна един кючек и да се набухам с рициново друго не се сещам.

И аз им се замислих днес на прозорците (не че не ги мих скоро), ама то слънцето се скри и май ще вали... Това рициново масло от аптеките ли се купува? Че започвам да се замислям, ама може и да подхвърля на доки, да видим ще ми се смее ли или какво... Sunglasses

Така исках днес-утре да родя, а все така никакви признаци. Дамата от банката за стволови клетки и тя взе да ме проверява, че нямало да я има другата седмица в града... а той май тогава ще се ражда, та ще трябва да измисли нещо... Crossing Arms Пък ако има желание, да дойде да му бае на бебо да излиза до неделя!  Laughing

Днес съм на преглед... притеснено ми е, че ще ме притеснят! Отчет - следобед.

# 355
ДУ и от мен, още съм туууук Mr. Green

След вчерашния вагинален преглед - направо и аз видях целия Млечен път и мислех, че ще родя 30 мин по-късно Grinning Обаче тази сутрин нищо особено, никакви болки, никакви оплаквания. Ще ме изненада това теленце, но да видим кога Simple Smile))
Днес продължавам с изтощителните разходки, ще поклякам, дали пък и да не постоя гладна  newsm78 за последното не мога да се жертвам май  Laughing все пак трябва да се почерпя за кралската сватба  Joy

Щък, Криси, Трюфел, аз... Дотук 4 сигурни корема  Laughing
Нелинка, Съни, Ройс - кой още е под въпрос??
Петя и Тути ги броя родили вече  hahaha

# 356
Честита месечинка на всичките 6 бебенца, които радват мамчетата си вече толкова дни! Да наддават бързо и качествено!

# 357
Моля за помощ от ЛЛЛ консултантите:
Трети ден днес бебето не е акало. Нормално ли е?
 Кърмя я, давам и вода с чая от копър на Хип. Ползваме и залъгалка. До сега нямаше проблем, сучеше добре, но от снощи започна все по-често да плаче и да се свива и сукането и е неспокойно, суче около 2-3 мин. добре, после започва да избутва зърното и в същото време да го търси и се дразни.

Меги, би ли могла да опиташ да консумираш повече разхлабващи храни (круши, сок и плод, сливи (сушени или на компот), овесени ядки), да следиш да приемаш повече течности и да опиташ за няколко дни да хапваш по-супести и яхниести манджички? Ще споделиш ли колко кърмения има бебето ти в денонощие и колко различна от кърмата течност поема? А колко мокри пелени сменяш за денонощие сега и има ли промяна в количеството в последните дни?

Ако бебето ти се напъва, има газове, неспокойно е и коремчето е подуто, би могла да опиташ да помогнеш на изхождането с нежен и затоплящ масаж на коремчето, като движиш  дланта си в кръг в посока на часовниковата стрелка около пъпчето. Може да опиташ и движение все едно описваш малки кръгчета докато обикаляш около пъпа пак в същата посока.
Често на бебетата им е трудно да акат в легнало положение. Тя колко често акаше до сега? Би могла да опиташ да я издържаш над съд както се издържа голямо дете да пишка, но нейния гръб да е опрян в твоя корем. Майки споделят, че упражнения като въртене на краченцата все едно кара колело или притискане и отпускане към гърдите често дават добър резултат.

Можеш ли да опишеш колко минутки приблизително суче бебката и от едната или от двете гърди се храни на едно кърмене? Изцеждаш ли гърдите си рутинно? Вариант ли е да пробваш да и помогнеш с компресия за да стигне по-лесно да задното, високомаслено мляко? Честото кърмене също може да е от полза. Не е лошо и да се консултираш с педиатъра ви за да прецени той/тя дали има нещо притеснително и на какво може да се дължи неизхождането.

# 358

Диди, брой за коремче с детенце и Fishi_fishi.

Асе, ето линка с шумове за приспиване , дано помогнат.

http://www.zdravobebe.com/search/label/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81% … D0%B5%D0%B1%D0%B5

# 359
  • Самоков
Не ме пропускайте в бройката с коремите все пак не сме толкова много не ме забравяйте и мен ме тресе същата треска като вас, макар че започнах да се включвам последните 2 седмици  Peace
Това с кючека е много добра идея, не се бях сетила до сега, само не знам дали ще мога да го изиграя, че нямам много опит  Flutter
Аз вчера вечерта имах много силни контракции, но цяла нощ и сутринта нищо! На обяд съм на преглед пък да видим. Хубав ден на всички и до довечера да има нови бебенца. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт