Февруарското човече смело гука вече! Тема 6

• 24 973
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте,
Имам въпрос към ЛЛЛ консултантките:
Преди време писах, че имам болки в едната гърда след кърмене. Постапенно болката започна да се засилва и се появи и по време на храненето. След консултация с генеколога и педиатъра, единствения съвет който получих е да слагам топли компреси и да се цедя след всяко кърмене. Естествено това не помогна, защото нямам запушване и втърдяване на гърдата. Реших да отида и на мамолог, прегледа показа че нямам бучки или запушвания. Единственото, което излезе е че централния канал е малко разширен, но мамоложката каза че това е нормално за кърмещи майки. Тя не можа да открие причина за болката-предположи че може да идва от гърба newsm78 Аз съм сигурна че не е така, защото нямам боли в гърба. Предложи ми да се цедя два дни и да давам от шише, а след това да сменя позта на хранене и да видя дали ще има ефект. Каза също че може да се дължи на по-голяма чувствителност на едната гърда, но болката наистина е голяма и не вярвам това да е причината. Започнах да се цедя и за мое голямо учудване болката изчезна. Цедих се едно денонощие и давах от шише и реших, че е минало и започнах да го кърмя отново. На първото кърмене нямаше проблем, но на следващото започнаха пак леки болки, които се засилват с всяко следващо кърмене  newsm78
Съжалявам че стана малко дълго, дано да сте ме разбрали. Просто още не мога да разбера на какво се дължи. Само да добавя, че всички лекари с които се консултирах отхвърлиха гъбична или бактреиална инфекция. Пробвах и ралични пози при кърмене и нищо не помага.
Благодаря предварително за отделеното време Hug

Здравей, Evridika.

Много съжалявам, че продължаваш да изпитваш болка, надявам се скоро нещата да се променят за добро. Наистина при някои майки се случва болката да бъде причинена от разтегнат мускул, най-често на гърба – обикновено от неудобна поза, напр. прекалено навеждане над бебето. Често полегнала или легнала поза или пък допълнителни възглавници, опора за краката, масаж и затопляне на гърба и други подобни мерки спомагат за отшумяването на болката в случай, че действително има такова разтягане.

Обмисляла ли си възможността проблемът да е свързан с позиционирането на бебето и захапването, след като ефектът от денонощие без сукане от гърдата е бил липса на болка? В профила ти е отбелязано, че си в София. Мислиш ли, че би могла да се включиш в някои от организираните от Ла Лече Лига събития в града, където би могла да получиш и помощ на живо? Понякога се случва обясненията и илюстрациите на различните пози да не са достатъчни, възможно е да има нужда нещо съвсем дребно да бъде коригирано, за да изчезне болката. Една от причините да има толкова много различни пози на кърмене е именно фактът, че майките и бебетата са различни, освен това бебетата растат и се променят с всеки изминал ден. Може би тези снимки на различни пози биха ти дали още някои идеи за опитване: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.msg1907229#msg1907229.
Много майки откриват, че т.нар. ‘безгрижно/полегнало кърмене’ (laid-back breastfeeding) е тяхната поза (ето тук може да видиш повече, има и снимки: http://lalechebg.com/2011/01/biological-nurturing/).

Искам да ви представя Aidin, която е Ла Лече Лига помощник за кърмене и заедно с Else, Клото и мен ще отговаря на въпросите, които имате за кърменето  Simple Smile Ще се радвам да добавите и нейното име на първата страничка, когато пускате нова тема  bouquet   Hug

И накрая, като част от съвместната инициатива на BG-Mamma и Ла Лече Лига България Ви предоставям информация за събитията (лекции, срещи, Бебешко кафе и други), организирани или провеждани с подкрепата на Ла Лече Лига България в различните градове на страната до края на м. МАЙ 2011 г.. Моля, имайте предвид, че графикът е предварителен и са възможни промени.
Актуалната информация за събитията, организирани от Ла Лече Лига България, вкл. за евентуални промени на графика, може да следите на сайта на Ла Лече Лига, както и на следните Фейсбук страници: Ла Лече Лига България, Бебешко кафе, Ла Лече Лига Пловдив, Ла Лече Лига София,

Ла Лече Лига срещи

04.05.2011 г., сряда, 10 -12 ч., гр. Варна, ул. А. Дякович 20, ет. 5, ап. 9, тел. за записване и контакти: 0878 601 604 - Ивелина, Тема: “Хранене на бременната и кърмачката. Захранване на бебето.”
09.05.2011 г., понеделник, 10.30 ч., гр. Карлово, площад "20 юли", до трибуната, Тема: “Аз мога"
11.05.2011 г., сряда, 11 ч., гр. София,, Тема: “Раждане и първи дни с кърмачето. Влияние на раждането върху началото на кърменето."
14.05.2011 г., събота, 14 ч., гр. Сливен, сладкарница Мустан, Тема: “Изкуството на кърменето: Въпросите "какво" и "как""
28.05.2011 г., събота, 10 ч., гр. Варна, само с предварително записване на телефон: 0878 601 604 (Ивелина), Майчин Дом, ул. Мир №1, Тема: "Бебето се роди: Семейството и кърменото бебе. Приспособяване на по-големите деца."
28.05.2011 г., събота, 10.30 ч., гр. Пловдив, Градска градина, Тема: “В новините: предимства на кърменето"

Ла Лече Лига Лекции

10.05.2011 г., вторник, 10.30 ч., гр. Пловдив, Детски център Оранжево небето, ул. "Силистра" 28, комплекс "Райски кът-1" - кв. Смирненски, Тема: “Всичко за хранене на кърмачката, захранване на бебето и хранене на цялото семейство"
14.05.2011 г., събота, 10 ч., гр. Варна, само с предварително записване на телефон: 0878 601 604 (Ивелина), Майчин Дом, ул. Мир №1, Тема: "Често задавани въпроси"
15.05.2011 г., неделя, 11 ч., гр. София, "Тук-таме", ул. "Гео Милев" 22, вх. А, Тема: "Подготовка за кърмене. Избягване и преодоляване на често срещани проблеми"
28.05.2011 г., събота, 14 ч., гр. Сливен, ул. Великокняжевска 13 (сградата на Туристическо дружество "Сините камъни"), Тема: “Успешен старт на кърменето. Хранене на кърмачката"

Ла Лече Лига срещи-лекции

28.05.2011 г., събота, 10.30 ч., гр. Пазарджик, Регионалната Библиотека Никола Фурнаджиев, Тема: “Да научим за храната чрез игра”

Срещи с подкрепата на Ла Лече Лига

03.05.2011 г., вторник, 11 ч., гр. Плевен, пицария "Централ", ул. Димитър Константинов 11, ет. 2 (карта: http://www.bgmaps.com/old/map.aspx?sid=2d35c77ca21cc8e688918044c08e4d9d&tip=1), Тема: “Избягване и преодоляване на често срещани трудности и проблеми“
05.05.2011 г., четвъртък, 17.30 – 19 ч., гр. Козлодуй, сладкарница ПАРФЕ, комплекс Сони, Тема: “Първи дни с новороденото у дома"
12.05.2011 г., четвъртък, 11 ч., гр. Добрич, на тревата пред "Изида" (в градската градина), Тема: "Често срещани въпроси"
14.05.2011 г., събота, 11 ч., гр. Казанлък, Парк Розариум - ако е лошо времето, може да има корекция на мястото, Тема: "Често задавани въпроси"
14.05.2011 г., събота, 10.30 ч., гр. Пазарджик, парк Остров "Свобода", Тема: “Предизвикателствата на ходещото кърмаче”
25.05.2011 г., сряда, 10.30 ч., гр. Димитровград, пейките пред съвета, Тема: “Подготовка за раждане и кърмене”

Бебешко кафе с Ла Лече Лига

04.05.2011 г., сряда, 12 ч., гр. Пазарджик, галерия Плеяда (тунела при Синегогата), Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
12.05.2011 г., четвъртък, 11 -12.30 ч., гр. Хасково, детски център "Смехорани" (до зеленчуковия пазар), Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
14.05.2011 г., събота, 11 -12.30 ч., гр. Стара Загора, ресторанта на НТС, до АГ-то, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
18.05.2011 г., сряда, 15.30 – 17.30 ч., гр. Димитровград, детски център "Светулковци", Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
18.05.2011 г., сряда, 11 -12 ч., гр. Пловдив, Детски център Тон Бонбон 2, ул. Висла 2, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
18.05.2011 г., сряда, 10.30 -11.30 ч., гр. Шумен, Детски кът Джунглата, ул. Цар Освободител 24, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
19.05.2011 г., четвъртък, 10 -12 ч., гр. Варна, Детски клуб "Невеляшка", ул. Кестен 14, до ВиК, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
19.05.2011 г., четвъртък, 17.30 -19 ч., гр. Козлодуй, сладкарница ПАРФЕ, комплекс Сони, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
21.05.2011 г., събота, 14 -15 ч., гр. Сливен, сладкарница Мустан, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
26.05.2011 г., четвъртък, 11 -12 ч., гр. Карлово, детски център "Джим Бийм", Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
29.05.2011 г., неделя, 11 -12.30 ч., гр. София, "Made in Home", ул. "Ангел Кънчев" № 30А, Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"
30.05.2011 г., понеделник, 11 ч., гр. Плевен, пицария "Централ", ул. Димитър Константинов 11, ет. 2 (карта: http://www.bgmaps.com/old/map.aspx?sid=2d35c77ca21cc8e688918044c08e4d9d&tip=1), Тема: "Имате въпроси за кърмене? Задайте ги на Бебешкото кафе!"

Срещите, лекциите и Бебешкото кафе са безплатни. Всеки, който има желание и възможност, е добре дошъл. Информация за тях, както и всякаква разнообразна и интересна информация за кърмене и захранване, се публикува и в е-бюлетина на Ла Лече Лига България.

# 121
  • София, България
Ето ме отново, успях да изчета всичко пропуснато от 20-ти насам Simple Smile

Много се радвам, че вече Амидала и Ваньо са си вече вкъщи, измъчиха се много и липсваха на всички.Нека всички бацили вече стоят далече от тях и всички бебчета да са ни много жизнени и здравички Hug
 Ние последните 3 дена само посрещахме и изпращахме гости, не успяхме да излизаме навън и се чувствам ужасно... Днес пък е един вятър тук в София, че ме е страх да изведа бебка навън В четвъртък сме на консултация и ще ни бият и ваксините. Ние изоставаме малко с ваксините, тази седмица ставаме на 3 месеца, и имаме сложена само хепатитната. Понесохме я много добре, сега обаче ме е страх от следващите, дано няма проблем и с тях. Запасила съм се с Панадол и свещички Ефералган. Дано не стигнем до тях.

И ние сме на памперс 3-ка, откакто станахме 5 кг. Вода почти не пием, само я плюе Sad Иначе имам една бутилка вода на Хип за бебета и си я пием вече месец и половина..
Стра Загора е моят роден град, там ще сме след месесц сигурно за повечко време, но дотогава ще си скучаем в младост 1. Много ме отегчава този квартал, никакво място за разходка, само мръсни градинки между блоковете....  Ако има наоколо някоя мама , ще ми е приятно да разхождаме бебчовците заедно Wink

Пуснах заявка за фейсбук - Радостина Михова съм
 Ох, изчезвам, бебка само реве днес , иска да се разнасяме на ръце Sad Sad 

# 122
хранения-ядем 5-6 пъти, зависи- Аз нали си запивам в тетрадка, хранения, лекарства, акания, та забелязах, че независимо колко пъти яде винаги 830мл изпива ОБЩО. Аз пиша и количествата   Naughty всичко да се знае.  
повъщане- при нас нищо нямаше ефект. С времето и с мляко АР вече почти не връщаме  Peace Но навсякъде сме с възглавница.
активност-малко се притеснявам. Боби е хипер активен. Откакто пък и вече намалихме дозата на фенобарбитала, нали расте направо.... незнаем и при вас ли е така, но толкова блързо рита с крака, че не му ги виждам  Crazy Буйсва и с ръцете и с краката и в момента  Mr. Green. Вчера отново се обърна от корем по гръб два пъти един след друг. МАЛко се притеснявам да не получи гърч  Confused ама аз все тАкива работи си мисля, вместо да се равам.

Момичета искам да си купя летен сет за количката, но е 350лв. Аз обаче си харесах новичък на половин цена в Ebay,  та ако някой може да ми обясни как се пазарува  Praynig Може и на лични.
Мисля, че МИМИ_М пазаруваше от там  Thinking
А тя отдавна не е наминавала от тук  Thinking За последно ми писа ЛС за Миленка. Дано да са добре.
А Бобо пак се обърна  Crazy
Отиваме да се чипкаме  Hug
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 11 нови отговора.

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 20:05 от loryn

# 123
Чакайте аз да питам за термо каните!
Знам, че стана на въпрос преди време за тях, но съм забравила!
Как процедирате с тях? Изворна вода ли сипвате или чешмяна, понеже като загрее до кипване водата и се изключва каната!  newsm78 А пък не ми се занимава да преварявам вода и после да я пресипвам само, за да я затоплям.

ние сме с кана. Вода съм преварявала два пъти в тенДжера.  Сипвам изворна Горна баня-минерализацията й е около 50  Peace Мъжо я чака, докато се изключи. Аз пък взех от примера на Валето и просто не затварям капака и чакам така, около 2 минути.
А ако ти е далече Стара Загора, ние ще си идваме за малко и ще бутаме колички из Света Троица  Whistling  Hug

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 20:07 от loryn

# 124
Аз пък взех от примера на Валето и просто не затварям капака и чакам така, около 2 минути.

Демек да взема изворна на Горна баня и да я шибна в каната на отворен капак така ли?

А ако ти е далече Стара Загора, ние ще си идваме за малко и ще бутаме колички из Света Троица  Whistling  Hug

Ако дойдеш към София задължително трябва да се видим!  Hug

# 125
Аз пък взех от примера на Валето и просто не затварям капака и чакам така, около 2 минути.

Демек да взема изворна на Горна баня и да я шибна в каната на отворен капак така ли?

точно така шибвам я в каната и ври на отворен капак. Ако пък мислиш, че ще изгори на затворен също става, поне Боби засега е добре  hahaha е малко е превъзбуден  Joy шегувам се. Ама в никакъв случай не ти давам съвет  Naughty  Някоя мама пОсле да не ме цитира, като се разсърди. Всеки сам решава за бебето си  Hug

Последна редакция: вт, 26 апр 2011, 20:09 от loryn

# 126
Честито на рожденници - Дейзи, Кали, Валерия и месечинковци - Ванката и др.

Аз ползвам термо кана - правех си вода за чай и кафе в нея преди - завира веднъж водата и после само я претоплям малко. Доволна съм. Ползвам от чешмата, но тя е с доста добри показатели - всяка седмица ми пращат рапорт на минерални съставки от общината.

Тотони, не искам да те ангажирам да питаш, просто ми стана интересно.

Аз пуснах мъжО на концерт тая вечер малко да разпусне, че го хвана следродилна депресия  Simple Smile. Дано малчо се държи прилично.

Иначе и ние сме на памперс 3, изяжда по около литър вече - хранения = минимум 6.
Мерихме го с памперса и дрешките и излезе около 6800, значи - около 6 кг.
По корем мрази, че му пречи шкембето, но главата си я държи сам.

# 127
точно така шибвам я в каната и ври на отворен капак. Ако пък мислиш, че ще изгори на затворен също става, поне Боби засега е добре  hahaha е малко е превъзбуден  Joy шегувам се. Ама в никакъв случай не ти давам съвет 

Мисълта ми е нали няма проблем ако е изворна водата и не е преварявана 5 - 10 мин.
Аз ти имам вяра, а и не съм педиатър, за да съм в час!  Mr. Green

# 128
QueenBee, моята кана изключва сама, а след 100 градуса не знам дали има много ГОЛЯМО значение какво си наляла - изворна или чешмяна.

# 129
QueenBee, моята кана изключва сама, а след 100 градуса не знам дали има много ГОЛЯМО значение какво си наляла - изворна или чешмяна.

Peace ИМЕННО
Нашата вода е  Sick малко бие на тръби...не е като швейцарската  Wink камо ли от общината да пращат писмо  Hug
Теди с добър тон е   bouquet

# 130
а знаете ли вица за старшината, който твърдял, че водата кипи при 90 градуса,
е - намерил се един колега да му каже, че не е 90, а 100, и старшината рекъл - ей, вярно - 90 беше за правия ъгъл  Laughing

лори, а с данъците който плащам тук на общината, не рапорт за водата ми не знам какво трябва да ми пращат  Mr. Green

# 131
  • У дома... някъде
Чакайте аз да питам за термо каните!
Знам, че стана на въпрос преди време за тях, но съм забравила!
Как процедирате с тях? Изворна вода ли сипвате или чешмяна, понеже като загрее до кипване водата и се изключва каната!  newsm78 А пък не ми се занимава да преварявам вода и после да я пресипвам само, за да я затоплям.

ние сме с кана. Вода съм преварявала два пъти в тенДжера.  Сипвам изворна Горна баня-минерализацията й е около 50  Peace Мъжо я чака, докато се изключи. Аз пък взех от примера на Валето и просто не затварям капака и чакам така, около 2 минути.
А ако ти е далече Стара Загора, ние ще си идваме за малко и ще бутаме колички из Света Троица  Whistling  Hug
Hug Hug Heart Eyes

Аз пак ще имам гости и този път са буквално 3 дена по случай именния ден и юбилея  Mr. Green Crazy
Благодаря на всички за милите пожелания    bouquet

# 132
зелено човече (.)(.) , много благодаря за отговора. Започвам да пробвам различни пози. Легнала не става вече я пробвах, но другите ще ги почвам подред Simple Smile Дано да е от това, че направо не се издържа. За съжаление най-вероятно няма да мога да се включа в срещите, тъй като съм без транспорт и ще ми е трудно да се придвижа. Много благодаря още един път Hug

# 133
Здравейте  Simple Smile
Приемате ли още февруарски мами?
Бебе Габи се роди на 25.02 чрез секцио,термин-отново 25.02,с тегло 3300 и висока 51см.

Ако има варненски мами готови за дълги разходки из морската нека да се обаждат  Hug може и в скайп.Доколкото виждам другата седмица най-накрая хубавото време ще огрее и нас  Sunglasses

Относно памперсите ние сме на 3ка откакто станахме 4500 (сега сме 5300). 2ката ни ставаше,но взе много да пропуска и прелива,та затова...
А храннията са 5-6 - зависи дали ставаме през ноща.

Ние изчезаме да спим,лека нощ на всички  Hug

# 134
  • Полски Тръмбеш
добър вечер  Simple Smile аз сутринта да не спомена, че е пусто  Whistling и вие 4 страници сте изписали  ooooh!
- нямят изчитане  Crazy
ЧЕСТИТИ МЕСЕЧИНКИ НА  БЕБОЦИТЕ ДНЕС!!ДА СА ЗДРАВИ И МН ЗАСМЯНИ
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И НА РОЖДЕННИЧКИТЕ ДНЕС! ДА СА НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ ЖЕНИ, БЕБЧЕТАТА МН ДА ГИ РАДВАТ, А ТАТКОВЦИТЕ ДА ГИ СЛУШАТ  Hug
 Praynig Praynig  Praynig БЪРЗО ДА ОЗДРАВЯВАТ БОЛНИТЕ ДЕЧИЦА  Hug Hug Hug
ЗА ПОВРЪЩАНЕТО ПОМАГА И ЧАЙ ОТ МЕНТА НА МАЛКИ ГЛЪТКИ  Peace
вечерната порция  Heart Eyes
изчезвам че нещо ме гони депресията днес  Cry

Общи условия

Активация на акаунт