Мъфини, малки кексчета и още нещо...... - 6 тема

• 122 387
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
Бу, за портокаловите, лимонови и сие корички - много е лесно)))) като ядете портокалчета (аналог другите) режеш на дребно коричките и ги оставяш на радиатора, или на въздух да изсъхнат ден-два-три... прибираш в сух буркан. Отделно в друг буркан си слагаш било мед, било алкохол, било и стафиди (без значение) и някаква част от коричките да се киснат и в хладилника. Моите така от години си седят... т.е. използвам, взимам от "сухия" буркан, допълвам с лакохол и т.н. и така))) адски е лесно и удобно и не си зависим от ходене по магазини доъплнително, а е адски вкусно след това)))))  Hug
Имайте едно на ум, обаче, че голяма част от портокалите и мандарините (за лимоните не съм сигурна, но най-вероятно важи и за тях), които се продават на нашият пазар са с добавки в корите за цвят.  Попадала съм на портокали в мрежа с етикет, че кората не е годна за консумация, поради добавените оцветители. Проблемът е, че по пазарите плодовете се продават насипно, а търговците едва ли ще споделят, ако ги попиташ Confused

# 541
jozyy,принципно всичко внесено се обработва, било сурови ядки, било плодове, има сапун и вода, алкохола се надявам допълнително да дезинфекцира, а минават и топлинна обработка все пак докато се пекат... така че  Mr. Green

# 542
Правих шоколадово суфле с течен център по рецептата на Лора и Стоян, стана чудесно! А в Carrefour са пуснали специален шоколад за суфле и с него е още по - добре.

# 543
Ммммхмм, Алис, страхотно!   Heart Eyes

# 544
  • До хладилника, който обичам
Правих шоколадово суфле с течен център по рецептата на Лора и Стоян, стана чудесно! А в Carrefour са пуснали специален шоколад за суфле и с него е още по - добре.
Коя, коя е тя? Като "Сърцето на Лаура" ли е? (т.е. замразяват ли се преди печене)

# 545
По рецепта не, но могат да се замразяват поприцнип. Обаче когато съм ги замразявала все ги изпускам и стават на кексчета, вътре не са течни  Rolling Eyes

Ето я рецептата:
http://bonapeti.novatv.bg/collection/?receipt=6005

Аз обаче ползвам силиконови формички и нямам нужда от намасляване. Единственото по - трудно е разбиването на белтъците. Ако са на сняг - стават кексчета. Ако са на прекалено рядка пяна при ваденето от формичките се пукат...

А този шоколад в Carrefour е страхотен, защото е 200 гр. (колкото и в рецептата) и струва 1.80 (горе-долу). Има суфле на опаковката, само за готвене е.  Wink Стана много лека и пухкава сместа.

# 546
# 547
  • Варна
tzarina може ли рецептата, че линка вече е променен!

# 548
tzarina може ли рецептата, че линка вече е променен!
Да, разбира се.
Аз обикновено си запаметявам в специална папка на лаптопа рецепти, които ми харесват .

Мъфини с ябълки   

•1 ч.ч. кисело мляко
•1 ч.л. сода за хляб
•1 ч.ч. захар
•1/2 ч.ч. олио
•2 ч.ч. брашно
•1 бр. ябълка
•ванилия
•канела
•орехи за поръсване

Разтваряте содата с млякото и разбивате със захарта. Прибавяте и другите продукти, като ябълката се реже на малки парчета. Пълнят се формичките за мъфини до половината и се поръсват с орехи. Печете 20 минути на 180 С.
Между другото вчера отново ги правих, като този път настъргах ябълката за по-мързеливо. Но това не променя прекрасният вкус на тези мъфини.

# 549
  • Бургас/Пз

А как се получава течния център, в рецептата не видях вътре дали се слага блокче шоколад??

# 550
  • Варна
А как се получава течния център, в рецептата не видях вътре дали се слага блокче шоколад??

Не се слага нищо, просто има малко брашно и се пекат за кратко, така че центърът си остава недопечен и течен, много е ефектно и най-вече вкусно!

# 551
Може ли да ме светнете защо мъфините ми стават с "накривени калпаци"? От дузина един или два обикновено са симетрично надигнати, на останалите връхчето е накривено в общи линии накъдето го е духнал вятъра.... ooooh!

# 552
  • София

Не се слага нищо, просто има малко брашно и се пекат за кратко, така че центърът си остава недопечен и течен, много е ефектно и най-вече вкусно!

Винаги ми е бил интересен този въпрос, благодаря за отговора.

Суфле ще направя в неделя. Дано все още го има шоколада в Карфур, защото не винаги го зареждат, а е страхотен!

# 553
  • под тепетата
Кака Лара, първото , за което се сещам е вентилатора на фурната. Така ми стават с него и затова ги пека без вентилатор. 

# 554
  • Miami
Привет!
Тези лава кексчета са страхотни! Точно за шокохолици като мен са, обожавам ги  Heart Eyes
Аз ги правя по тази рецепта http://club.biberonbg.com/read.php?6,934861,page=2  (надолу в темата е рецептата на Гордън Рамзи). Благодаря на Гуинет, че я сподели   bouquet Правя ги без карамеления сос, че и без друго са достатъчно сладки.
Купувала съм от 200 грамовия шоколад от Карфур, а също и от 200 грамовия от Лидъл и мога да кажа, че по нищо не се различават. И с двата ми стават еднакво вкусни кексчетата.

Кажете някоя хубава, изпитана рецепта за  мъфини със сирене. Но да стават изпечени вътре, а не мокри, глетави.

Общи условия

Активация на акаунт