Издръжка на ученик в езикова гимназия

• 6 835
  • 6
  •   1
Отговори
  • в провинцията
Здравейте! Имам дъщеря в седми клас и тя иска да кандидатства в езикова гимназия в Пловдив тази година. Почти съм сигурна, че ще влезе, поне предварителните изпити това сочат. Нашите доходи обаче не са от най-високите и се опасявам, че няма да имаме финансова възможност да я издържаме, докато учи. Търсих в сайтовете на няколко подобни училища, никъде не се споменава цена за общежитие (от малко населено място сме, няма да може да пътува всеки ден), за учебници и т. н.
Та, молбата ми е, ако може да споделите колко горе-долу ви излиза на година издръжката на един ученик в езикова гимназия, който при това е на общежитие?

# 1
Моят големият син е в ЕГ във Варна, но е на квартира при една позната. Плащаме по 100лв. на месец, отделно му давам по 30лв. на седмица. Храни се при хазайката. По принцип общежитието е около 30лв. Ние преценихме, че на квартира ще е по-добре, още повече, че е на 20-30 метра от училището, но нищо не пречи детето да е на общежитие, ако е сериозно, ще учи, където и да е.
Най-големите харчове са в началото на уч. година- за учебници, униформи, пари за ксерокс и подобни. На старо учебниците са доста по-евтини, така че, мисля, 70- 80 лв. би трябвало да стигнат, още повече, че първата година учат само БЕЛ, математика и език /ИТ, рисуване, ФВС и музика не ги броя/.Нашите учебници по език в 8 клас бяха три, но ги купуваха поетапно, не наведнъж.Ние също сме от малко населено място,нашите доходи също не са високи,не разчитаме на баби и дядовци да помагат,а и живот и здраве, наесен може да имаме още един ученик в града, но щом децата имат възможности и желание да учат, ние, родителите, ще правим всичко по силите си да им осигурим добро бъдеще. Щом ходите по пробни и детето изкарва много добри резултати, значи има сериозно отношение към нещата и ще бъде жалко поради финансови причини да не учи в желаното у-ще, пък и една година по-рано или по-късно все ще се наложи да продължи образованието си в Пловдив, имам предвид, ако не след 7, то след 8 клас вероятно така или иначе ще учи там. Искрено ви пожелавам да приемат детето в ЕГ, а нататък Господ ще промисли. Hug Peace

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 23:30 от maybeP

# 2
  • в провинцията
Благодаря! Посочените от теб суми са съвсем прилични, ще можем да ги покрием, остава да чакаме изпитите. Успех и на твоите ученици!

# 3
  • Пловдив
Муза, синът ми е от тази година в ЕГ Пловдив и знам, че от класа му имат 4 деца в общежитието.
Таксата е 30 лв./но ще питам отново да не те подведа/. Общежитията са две - едно женско и едно мъжко. 8 клас /т.е. подгответата/ учат в общежитията на първия етаж. Там са им класните стаи т.е. отделени са от големите. До колкото знам в стаята са по две деца /но ще разпитам подробно синът ми като се върне/. Имат си дежурни учители в общежитията. До колкото разбрах общежитията са за всички деца от всички у-ща в града/ например в стаята на момче от нашия клас има друго момче от математическата гимназия/. Тоалетните на първия етаж където учат децата са малко кофти, но нагоре по етажите в общежитието били по-добре по думи на децата  Laughing
Карта за гр. транспорт в пловдив е 12лв. за месец, 36 за три месеца. Автобуси до гарата/автогарата има много.
В началота на годината събирахме по 100тина лв. за учебници. Речници всеки си набавя сам. Все още нямат униформи - купува се само фишу за момичетата или вратовръзка за момчетата /около 20лв не помня точно/.
Обаче ако е в ЕГ "Иван Вазов" т.е. руската - при тях има униформи /ако те интересува мога да питам колко излиза комплекта/.
Друго не се сещам - ти питай ако нещо се сетиш.  Wink

# 4
  • в провинцията
Много полезна информация, благодаря!
В сегашното ни училище униформата е 70 лв., предполагам че навсякъде ще е около тази цифра.
А общежитието къде се намира - в ЕГ Пловдив или в "Иван Вазов"? Тя още се колебае между двете.

# 5
  • Пловдив
Муза, двете езикови гимназии са една до друга - отпред са сградите на самите гимназии, а зад тях в двора са сградите на общежитията. В която и от двете гимназии да я приемат, ще й е удобно. Мисля, че осмокласниците в ЕГ Пловдив са цяла година първа смяна - не знам дали все още е така, инфото ми е старичко. В ЕГ "Иван Вазов" цялата гимназия е целогодишно първа смяна

# 6
  • Пловдив
Да, так  е в ЕГ"Пловдив" само първата година са първа смяна. А ЕГ"Ив.Вазов" цялата гимназия е целогодишно първа смяна. Поради това Ив.Вазов почват първия час мааалко по-късно в 8 без 15, а ЕГ Пловдив почват в 7.30ч.
За общежитията са ти казали - зад двете гимназии се падат , ако трябва да сме по-точни зад Ив. Вазов, но както ти казах са общежития за всички училища в Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт