Математически турнири - 10

• 95 379
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Моля и аз за сборниците, сигурно много пъти сте споменавали,но Embarassed...кои конкретно ще ни помогнат при кандидатстване след 4-ти клас

# 631
1.Зелената читанка.

2. Тук има много задачи и са систематизирани добре - http://www.izkustva.net/math/math_4iz.htm
3. Регалия-
http://www.regalia6.com/books/regalia_files/mathematics/mat_sus_4-5.htm
(продават я след Коледното и Великденското на едни сергии)

4. Тук са според мен най-трудните задачи:
http://www.book.store.bg/p2208/matematicheski-systezania-za-4-7- … dosi-vitanov.html

Успех!

# 632
  • Варна
 Благодаря, от стр. първа на темата намерих няколко предложения, ще добавя и тези.  И пак моля да ме ориентирате - Зимните мат. състезания - Бургас и Турнира "Николай Чудотворец" различни мероприятия ли са? В регламента за прием в МГ Варна първо трябва да преборим зимното мат.състезание Бургас, а в календарния план не го срещнах.

# 633
Благодаря, от стр. първа на темата намерих няколко предложения, ще добавя и тези.  И пак моля да ме ориентирате - Зимните мат. състезания - Бургас и Турнира "Николай Чудотворец" различни мероприятия ли са? В регламента за прием в МГ Варна първо трябва да преборим зимното мат.състезание Бургас, а в календарния план не го срещнах.
Зимните за 4 клас бяха в Бургас  тази година. В новия календар са пролетни - в Плевен. По принцип се провеждат в четири града - Варна, Бургас, Плевен и Русе, които се " въртят" като домакини. Вероятно гледаш регламента за прием за 2011/2012.

# 634
  • Русе
щерката сега донесе двата сборника - в магията на интелекта(изд. Убенова) има и решения и упътвания и отговори. в роботчето(Пенка Рангелова и колектив, нашето е 1995г., Пловдив) - също.

Моля и аз за сборниците, сигурно много пъти сте споменавали,но Embarassed...кои конкретно ще ни помогнат при кандидатстване след 4-ти клас
подкрепям peppia - купата и читанката /от кора до кора/, синята тухла 4-7 ще трябва и в пети клас по това сме се готвили и ние. този втория не сме го ползвали.

# 635
  • София
СМТ-5.11.2011г. тази година и за първи клас
ДО ДИРЕКТОРИТЕ
НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА
ГР. СОФИЯ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДИРЕКТОР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Приложено изпращаме Ви писмо от Съюза на математиците в България с вх. № 1102-15/06.10.2011 г. в РИО – София-град във връзка с провеждане на Тринадесети Софийски математически турнир.
Турнирът ще се проведе на 5 ноември 2011 г. (събота) от 11.00 до 12.30 часа. Съорганизатор на турнира е РИО – София-град. Всяко училище, от което има повече от 20 ученици, желаещи да участват, може да бъде домакин на турнира.
Темите за турнира за учениците от 2. до 12. клас включват 10 задачи с избираем договор, две задачи със свободен отговор и една задача с описване на решението. От тази година за първи път в турнира ще участват и ученици от първи клас. Темата за първи клас включва 10 задачи без текст.
Заявките за участие и таксата за правоучастие се приемат на 27 и 28 октомври и на 2 ноември от 10:00 до 15:00 часа от Председателя на Софийска градска секция към Съюза на математиците в България в 41 ОУ, ул. „Цар Самуил” № 24. Заявката трябва да съдържа следната информация:
училище;
телефони и e-mail за контакти;
брой на учениците по класове;

Заявките на училищата, които няма да бъдат домакини, трябва да съдържат и поименен списък на учениците по класове. Тези ученици ще бъдат разпределени за участие в друго училище.
Материалите за състезанието ще се получават на 3 и 4 ноември от 9:30 до 12:30 и от 13:30 до 16:30 часа от експертите по математика в РИО (стая 410).
За допълнителна информация може да се обръщате към експертите по математика Таня Стоева (9356094) и Пенка Нинкова (9356093).

# 636
  • Plovdiv
Записвам се да следя темата! Simple Smile

# 637
  • Русе
имам проблем със средната задача:
Колко на брой са целите числа между 100 и 1000, които се делят на 7. Има ли някакъл чалъм за решаване или ги проверяваш едно по едно.

# 638
  • София
Колко на брой са целите числа между 100 и 1000, които се делят на 7. Има ли някакъл чалъм за решаване или ги проверяваш едно по едно.
В последователност от естествени числа всяко второ се дели на 2, всяко трето - на 3, .... всяко седмо - на седем.
В случая в дадения отрязък първото, което се дели на 7 е 105, а последното + още едно е 1001.
(1001 - 105) / 7 = 896:7 = 128

# 639
Ако има някой днес в Габрово, и види резултатите изнесени на хартия, ще сме благодарни да ги заснеме и качи   bouquet! Тъй като е тест и само 1 отворена задача, предполага се, че ще бъдат готови с резултатите още днес ...

# 640
  • София
Ако има някой днес в Габрово, и види резултатите изнесени на хартия, ще сме благодарни да ги заснеме и качи   bouquet! Тъй като е тест и само 1 отворена задача, предполага се, че ще бъдат готови с резултатите още днес ...

Предполагам, че ще ги изнесат на сайта на състезанието още тази вечер / утре сутрин
(габровци са много бързи в това отношение). Всъщност младежът ми се обади и ми
каза резултата си още преди два часа, но предполагам, че това са негови собствени сметки  newsm78

# 641
  • Русе
В последователност от естествени числа всяко второ се дели на 2, всяко трето - на 3, .... всяко седмо - на седем.
В случая в дадения отрязък първото, което се дели на 7 е 105, а последното + още едно е 1001.
(1001 - 105) / 7 = 896:7 = 128
как намираш че е 1001 или проверяваш кое е първото след 1000

# 642
  • София
как намираш че е 1001 или проверяваш кое е първото след 1000

Разделих 1000 на 7 и получих 142,8... (ъ-ъ, ползвах калкулатор, че ме мързеше да деля наум  Simple Smile) ->
следващото кратно на 7 е 143*7 = 1001 (ъ-ъ, пак според калкулатора  Simple Smile).

# 643
Аз съм от Габрово, но честно казано никога досега не съм ходила да проверявам резултати от състезание на място, тъй като както Carmela Biscuit вече е отговорила нашите математици са доста оправни и качват класиране най-късно на другия ден ( обикновено е още същата вечер, макар и в по-късните часове). Нека не бързаме. Участниците са около 800 и е по-добре резултатите малко да се забавят, отколкото някой да бъде ощетен поради неволно допусната грешка.

# 644
  • Русе
Ясно благодаря Кармела. тези задачи са ми много омотани, дали са ги за домашно, а ми сеструва че този материал не са го вземали.
някой дали е намерил задачи и отговори на черноризец храбър преди 2001г.

Последна редакция: сб, 08 окт 2011, 17:13 от elan

Общи условия

Активация на акаунт