Великобритания - тема 35 Лятно-Морска

• 37 597
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте мамчета  wavey
Аз ще заминавам за Лондон заедно с децата след 3 седмици. Планираме го отдавна, но се предполагаше че ще сме готови есента. А сега ненадейно мъжът ми е успял да намери квартира и за да не я изпуснем - заминаваме "по спешност". И сега малко се панирах - не съм успяла да проуча как стоят нещата с педиатрите, а децата ми са малки и трябва буквално с пристигането да ги запиша някъде - ще бъдем в Северозападен Лондон - Уембли. Можете ли да ми разясните нещата или да ми дадете линк да прочета. Аз имам НИН и всички останали документи.
А оттук какви документи за децата да взема? Актовете за раждане ще ми трябват ли някъде преведени?
Благодаря   bouquet

# 526
  • Лондон
а, radostche_plovdiv, твоите съкооператори са от най-хитрия вид, но да ти кажа, че не са прави - в комплекса, където живеем таксата за поддръжка е около 100 паунда и се плаща целогодишно, независимо дали жилището е празно или се живее, ако има наематели, обикновено собственикът го включва в наема, но винаги се плаща Wink Аз в БГ жилището ми не пребивавам повече от 20 дни годишно и пак си плащам по 10 или 15 лв на месец, вече не помня, и за разбита входна врата плащам, и за решетка против крадци... за всичко

Аз не съм чела много, но виждам, че сте били активни, което е хубаво Simple Smile

За БГ и Англия съм писала в темата за завърналите се в БГ, така че няма да се повтарям... щом сме тук, значи тук ни е по-добре Simple Smile и не разбирам тези, които все казват колко са нещастни тук, а не си тръгват или не се местят другаде

"Експертните оценки" за английското образование също ще ги пропусна Rolling Eyes ...вече знам точно къде искам да учи детето ми и решението ми е базирано на лични наблюдения... имам също лични впечатления от деца, учещи в елитното частно училище "Свети Георги" в София, където таксата е 7.5 К Евро на година и децата ползват език на закоравели хулигани, говори се само за пищови, мацки и подобни (говоря за 11 годишни деца) та сравнения много и всякакви, важното е да си направил правилния избор и да живееш спокойно с него...
За католическите училища тук имам впечатление от това, което е залепено до градината на дъщеря ми, повечето деца от квартала отиват после там, виждала съм как сутрин ги отвеждат на молитва и деца на 4 - 5 години ходят в редичка с ръцете събрани за молитва пред гърдите, аз не съм вярваща, но няма в никакъв случай да запиша детето си в такова училище, може да не е така навсякъде, но тя на такива молитви няма да ходи, още повече, че е кръстена и е ортодоксална...

Е, пак прекалих... пожелавам на всички хубав и дълъг уикенд... Ние миналият ходихме в много хубава ферма, ако някой се интересува, мога да дам координати...

# 527
  • Лондон
да уточня само - 100 паунда на месец, 1200 на година Grinning

# 528
Хихи ... tzvetak, то тез хитреци наште - егати и "англичаните" дето нямат 80 паунда годишно за поддръжка.

# 529
  • Bristol
radostche, ти ги питай и такса смет ли на общината не плащат Wink Зависи и какъв ви е договора. Тук знам, че подписват някакви договори и си плащат за поддръжката на блока и около него, но личен опит нямам. Иначе ако си в къща всички общински такси си текат, няма значение, че не си в страната, само благинките държавата ти ги спира, като държавната пенсия например, а на семействата с деца, детските. Те затова тук някои половината година са в Испания примерно, другата тук, че да не си загубят социалните придобивки  Twisted Evil

# 530
Момичета,минавам да кажа,че тази неделя  на 29 май от 11ч. ще се празнува Деня на Детето със съдействието на Emfield Council,Българското посолство и клуб Нашенци в Лондон

Мястото е: Broomfield Park, Powys Lane, Palmers Green, N13 4HE
29 май от 11:00-15:00ч.

ВХОД СВОБОДЕН!

Копвам;

Много смях, забавления, игри, състезания (включително: „Мама, Татко и аз”)

Носете си сандвичи ако желаете (в парка не се предлага закупуване на храна, но може да си купите от улиците край парка).

Заповядайте да прекараме един чудесен ден заедно!

Поканете приятели!

а повече информация, моля пишете емайл на:   info@na6enci.com

или пуснете SMS на: 07967242466

Тази година се организира за втори път,миналата е било много забавно.Ако някой се интересува да ми пише да му пратя на имел лифлетката

Последна редакция: пт, 27 май 2011, 22:31 от Имало едно време...

# 531
  • Bristol
И сега малко се панирах - не съм успяла да проуча как стоят нещата с педиатрите, а децата ми са малки и трябва буквално с пристигането да ги запиша някъде - ще бъдем в Северозападен Лондон - Уембли. Можете ли да ми разясните нещата или да ми дадете линк да прочета. Аз имам НИН и всички останали документи.
Трябва да се регистрирате в най-близката поликлиника (сърджери) и те ще ви запишат към общопрактикуващ лекар GP. Ето линк, да си намериш поликлиниките около пощенския ти код, Find a GP

# 532
  bouquet мерси.

# 533
radostche_plovdiv по закон трябва да си плащат за поддръжка без значение дали са там или не  Peace  Laughing смешно ти е че нямат 80£ за поддръжка ама знаеш ли колко много българи (и не само ) има дето са в Англия и нямат пари  Confused Но това не ги оправдава трябва да си плащат задълженията  Peace
По въпроса за Англия тук ми харесва като цяло и ми е доста по добре от Бг ,но това не значи че всичко ми харесва (няма никъде идеално ) и когато нещо не ми хареса, трябва да мълча  Peace и да нямам глас ,дори да кажа или да се оплача  щото аджеба съм в чужда държава  Stop
По въпроса с диалектите  Laughing когато живяхме в Северна Ирландия диалекти всякакви  Laughing а и колко думи изядени и казвани с половин уста  Crazy Когато си купувахме кола беше много смешно, обаждахме по обявите (Мъж ми работеше в единия край на местността аз в другия ) и в зависимост от местоположението говорихме  или аз или мъж ми  Laughing
Тук обаче е по различно много по малко виждам англичани ,всъщност за момента  май тук и не познавам такива  Laughing
Да се похваля днес си взех халката иииии....  е като нова  newsm44 и сега ме е жал да си е сложа  Joy макар че и е платена гаранцията 5 год.
Резултатите от болницата си ги чакам още и колкото наближава времето все по страх ме хваща какви ще са .. Sad Моля ви се стискайте ми палци всичко да ми е наред  Praynig
Лека вечер ви желая на всички   bouquet

# 534
  • ENGLAND
eva_82 и на краката ако трябва ще стискам, само всичко да е наред Praynig
"Експертните оценки" за английското образование също ще ги пропусна Rolling Eyes ...вече знам точно къде искам да учи детето ми и решението ми е базирано на лични наблюдения...
Аз пък ще пропусна кавичките. Линковете, които съм дала са за тези, които искат да знаят нещо повече. А и Мери е писала също. Много често прекаленото самочувствие може да изиграе лоша шега. Но както казват руснаците поживьом, увидем.
Впрочем, аз не съм прочела нито една от тукашните мами да е нещастна. Но явно да изразиш недоволство от нещо е равно на нещастие. Голяма логика, няма що. newsm78
Здравейте мамчета  wavey
Аз ще заминавам за Лондон заедно с децата след 3 седмици. Планираме го отдавна, но се предполагаше че ще сме готови есента. А сега ненадейно мъжът ми е успял да намери квартира и за да не я изпуснем - заминаваме "по спешност". И сега малко се панирах - не съм успяла да проуча как стоят нещата с педиатрите, а децата ми са малки и трябва буквално с пристигането да ги запиша някъде - ще бъдем в Северозападен Лондон - Уембли. Можете ли да ми разясните нещата или да ми дадете линк да прочета. Аз имам НИН и всички останали документи.
А оттук какви документи за децата да взема? Актовете за раждане ще ми трябват ли някъде преведени?
Благодаря   bouquet
Тук няма педиатри, так както има в България, GP е и за децата и за възрастните. За да стигнеш до педиатър детето трябва да е супер зле. Задължително си вземи имунизационните апспорти на децата или направо на един лист да ти напишат на английски кои ваксини кога са сложени. Това ще те питат най-напред тук в сърджарито. Добре е и актовете за раждане да преведеш, а и брачното свидетелство. На мен ми искаха акта за раждане когато аплайвахме за детските, за записване в училище, гледам голямото ти детенце от септември ще е в нърсари. Много често искат тези документи. Но нека и лондонските мами да споделят. Тук-там има малки различия.

# 535
radostche, ти ги питай и такса смет ли на общината не плащат Wink Зависи и какъв ви е договора. Тук знам, че подписват някакви договори и си плащат за поддръжката на блока и около него, но личен опит нямам. Иначе ако си в къща всички общински такси си текат, няма значение, че не си в страната, само благинките държавата ти ги спира, като държавната пенсия например, а на семействата с деца, детските. Те затова тук някои половината година са в Испания примерно, другата тук, че да не си загубят социалните придобивки  Twisted Evil

Много благодаря за информацията. Мен по-скоро ме интересуваше как са нещата в Англия, защото те плюят че такава била БГ и че дори и като не живееш в жилището пак трябвало да си плащаш данъци и такса смет ... а пък то излиза, че и в Англия е същото.
А иначе мъжът е англичанин и чак не мога да повярвам, че няма 80 паунда годишно да плати за поддръжка на сградата където има апартамент. Тоест не вярвам, че за един англичанин това не е практика и в собствената му държава ( дори и само месец да живее в Лондон).

# 536
По4ерпка и то нас!
Днес Рая става на 3 годинки!

# 537

Да ти е жива и здрава Рая!
Райски живот да си живеете...

# 538
  • Bristol
tanyatais, честито!   bouquet Ти ли си я приготвяла тази почерпка на 14 февруари 2010 Simple Smile Като чуя 3 годинки и веднага се появява асоциация за безплатните часове в градините, толкова съм се деформирала  Crazy

Аз се готвя за парти. Едни приятели ни поканиха, за съжаление причината не е за празнуване, но те са решили да купонясат. Сменят си къщата, страхотна котидж хаус с каменните стени и съответните типични детайли за тези къщи, за друга в района, но по-евтина. И тях кризата ги е ударила  Rolling Eyes Но са решили, като за последно, да съберат приятелите там. Сега съм сложила във фурната един карот кейк и под него пека чушки за шопска салата. Та се чудя, дали чушките ще миришат на кейк или кейка на чушки  Laughing Купих и полски наденички за барбекюто, ние много ги харесваме, пък и бързо стават, дано и на другите им харесат, че до сега не са пробвали нито тези наденички, нито шопската салата. На последното парти рискувах с булгурена салата и така им се услади, реших и сега да рискувам  Wink
А малката е заспала, беше ни много сърдита, защото не иска да идва на партито и какви ли не варианти измисля, за да не дойде с нас, за съжаление, неосъществими. Там се събираме все семейства с по-големи деца, като сина и тя се чувства много самотна, въпреки, че всяко едно дете по отделно го харесва, но събрани заедно, не й обръщат внимание  Mr. Green

# 539
Бях ви изгубила следите!

Общи условия

Активация на акаунт