Седмокласници на финала

• 43 417
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
Искам малко помощ, отнасяща се до следното изречение:  "Бачо Киро изостана от децата и като сложи ръката си на ритлата, вървеше бавно спроти колата и приказваше с дядо Ралча" Какво означава тази дума спроти и как се вписва като значение в цялото изречение, че нещо запънахме с детето  newsm78  Изречението е от разказ на Илия Волен, от сборника предложенен по-назад в темета с текстове за трансформиращи преразкази.

# 601
Аз имам копиран отнякъде този текст. След разказа са дадени пояснения, според които "спроти" означава "редом". Мисля, че е архаизъм някакъв.

# 602
Ех, и аз с моя късмет... тъкмо седнах пред нета, да се запася с материал за тази седмица, а то - пощата прецакана, файловете са недостъпни! Е, явно късмета е при дъщеря ми, ще я караме по-леко.
Последните и пробни по математика са разочароващи, отпусна се детето от приема в АК, но поне съм спокойна за психиката й - по-добре да не се впряга и тръшка. Защото чух страшни неща, за деца, загубили сън и апетит, окапваща коса на девойка... бррр. За нищо на света не бих пожелала да съм на мястото на тези майки.
Тази седмица има два пъти курс, един учебен ден и толкоз. Едва ли ще седне да решава нещо допълнително без мое настояване, а срива на пощата ще приема като знак, че не бива да насилвам нещата  Rolling Eyes
И понеже рядко се включвам, използвам случая да пожелая на всички деца УСПЕХ, на родителите спокойствие и стабилни нерви, и най-вече да сме здрави!

# 603
Благодаря DIO, детето е намерило текста в нета, но отдолу няма никакви обяснения. Ето линк към самия текст http://www.iskam6.com/prerazkaz/318-urok-po-istoriya.html  За мен текста е ужасен   #Cussing out толкова е далеч от съвременния бит, че нямам думи.

# 604
Ще съм много благодарна ако качите някои от последните пробни по математика, на които сте били!

ЕлиЯна, останала съм с впечатление, че дъщеря ти е в СМГ. Там ги накараха да си купят един сборник с 30 теста за изпити след 7-ми клас на Златилов и М.Тодорова. Той би могъл да ви свърши работа вместо да търсите тестове от различните школи.

Иначе при нас девойката е спокойна, аз - не. Гледам да не показвам притесненията си пред нея и да не я претоварвам, защото за една седмица не може да се научи кой знае колко. Концентрацията,  спокойствието и увереността са от изключително значение за изпита и мисля последната седмица да наблегнем върху тях.

# 605
сега си открих стара публикация и се сетих, че съм копирала текста от www.svitaci.com още през септември м.г. И там имаше обясненията и дори начало на трансформиращ преразказ...
Всъщност разказът не е по-лош от "Вида", който за мен продължава да бъде най-ужасяващият за преразказване текст  #Crazy
Някои от текстовете, които дадоха на пробни изпити също бяха доста безумни. Продължавам да се надявам, че това е тактика за стряскане и мобилизиране на децата, и че на самия изпит ще им се падне по-благодатен и интересен за тях текст.

# 606
Девойки, пратих ви в новата поща днешния пробен по БЕЛ на Междучасие, ако някой иска да се упражнява, да заповяда.

ЕлиЯна, благодарности за теста по математика!

# 607
Благодаря на Идра и ЕлиЯна за качените тестове  Hug

# 608
Ще пробвам днес да кача задачите от теста на СМГ от 15.05. Яна се е изложила много - едва 68 точки. Добре, че Черна станция написа, че резултатите са готови. Като погледнах, все едно студен дъжд ме заля. Това и е най-лошото представяне, и то една седмица преди изпита. Уж държах олимпийско спокойствие, но тази нощ сън не ме хвана.
Може ли решенията от втори модул на пробния от СМГ  Embarassed Embarassed .. или по-точно  на 26-28  Simple Smile

# 609
  • София
Ще пробвам днес да кача задачите от теста на СМГ от 15.05. Яна се е изложила много - едва 68 точки. Добре, че Черна станция написа, че резултатите са готови. Като погледнах, все едно студен дъжд ме заля. Това и е най-лошото представяне, и то една седмица преди изпита. Уж държах олимпийско спокойствие, но тази нощ сън не ме хвана.
Може ли решенията от втори модул на пробния от СМГ  Embarassed Embarassed .. или по-точно  на 26-28  Simple Smile
Аз не съм много в час тези дни с темата. Качени ли са някъде?

# 610
  • у дома
Може ли решенията от втори модул на пробния от СМГ  Embarassed Embarassed .. или по-точно  на 26-28  Simple Smile
Аз не съм много в час тези дни с темата. Качени ли са някъде?

Да,в новата поща-има я на предната страница.

sedmoklasnici_2011@abv.bg (с долна черта)

парола: sedmoklasnici_2011

# 611

26-та се решава с делимости, като условието е малко объркващо - не е ясно какво се разбира под "седмокласници" - някои от децата са търсили момчетата - седмокласници, други - всички седмокласници.

27-а - лесно се решава с индукция.

28-а в решенията на ЕлиЯна е грешно. Отговорът е 3 (при 3 има безкрайно много решения, затова не е 6)

# 612
да питам - ако в преразказа една дума е написана погрешно /с една и съща грешка/ няколко пъти, един път ли се отнемат точки или при всяко повторение? Напр. моят син беше сгрешил думата "кавхан" - писал я все "кафхан", иначе като значение я е употребил правилно.

# 613
Момичета каква е паролата на новата поща.

# 614
Ирена, ето част от критериите за оценка на преразказа:

6. ПО ОТНОШЕНИЕ НА СПАЗВАНЕТО НА ГРАМАТИЧНАТА, ПРАВОПИСНАТА И
ПУНКТУАЦИОННАТА НОРМА УЧЕНИКЪТ:

Не допуска граматични, правописни или пунктуационни грешки;
използва разнообразни синтактични конструкции. 7 точки
Допуска единични пунктуационни грешки; използва разнообразни
синтактични конструкции. 6 точки
Допуска единични правописни грешки; използва разнообразни
синтактични конструкции. 5 точки
Допуска единични граматични, правописни или пунктуационни
грешки; използва разнообразни синтактични конструкции. 4 точки
Допуска единични повтарящи се граматични, правописни или
пунктуационни грешки; използва еднотипни синтактични
конструкции.
3 точки
Допуска повтарящи се граматични, правописни или пунктуационни
грешки; използва еднотипни синтактични конструкции. 2 точки
Допуска груби и повтарящи се граматични, правописни и
пунктуационни грешки; използва еднотипни синтактични
конструкции.
1 точка
Проявява явна езикова некомпетентност. 0 точки

Не може за всяка правописна или пунктуационна грешка да се отнемат точки, но по принцип една и съща грешка, както е във вашия случай, се брои само веднъж.

Общи условия

Активация на акаунт