ПРОБЛЕМ С БОЛНИЧЕН

• 3 915
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте!   ooooh!Може ли някой да ми каже евентуалните причини за отказ за изплащане на болничен? Какъв е реда? Имам болничен лист от 29.02 от Лкк за 30 дни и продължение до 29.04. От НОИ ми писаха,че ми е отказано изплащането! #Cussing out Ако дължиш пари на Джет Кредит примерно,възможен ли е отказ? newsm78 Благодаря! Знам,че темата може би не е за тук,но вече незнам какво да правя... Sad

# 1
  • София
На отказът не пише ли основанията? Би трябвало да ги пише. Ако не - питай НОИ, тук да гадаем няма смисъл.

Може да имаш кредит и към Банк Ъф Америка, нищо общо няма това с НОИ и болничния.

ПП. Може да не пише с думи какви са основанията, а да са посочени като текстове от КСО или друг нормативен акт - чл., ал., абревиатура. Виж внимателно.

# 2
На отказът не пише ли основанията? Би трябвало да ги пише. Ако не - питай НОИ, тук да гадаем няма смисъл.

Може да имаш кредит и към Банк Ъф Америка, нищо общо няма това с НОИ и болничния.

ПП. Може да не пише с думи какви са основанията, а да са посочени като текстове от КСО или друг нормативен акт - чл., ал., абревиатура. Виж внимателно.
[/quote

Не,информираха ме по мейла,защото направих запитване към НОИ
" От извършената проверка се установи, че имате издадено разпореждане за отказ от изплащане на парично обезщетение"

# 3
Всички здравни осигуровки ли са ти изплатени до момента? Да нямаш прекъсване над регламентираното?

Да не са надвишени бройката дни, полагащи се за годината, и това да се отразява?

друго не се сещам.,

# 4
Сякаш ще е най-добре да отидеш и да провериш на място за какво иде реч.

# 5
  • София
Поискай това разпореждане да го видиш. Пиши им пак по мейл, или иди до НОИ и настоявай да то го дадат. За всеки случай си приготви една писмена молба, ако ти кажат да я депозираш в деловодството им.

Принципно, те разпорежданията ги изпращат по пощата по постоянен адрес. Възможно ли е да не си разбрала за писмото, примерно ако не живееш на постоянния си адрес? Това е важно, защото там има срокове за обжалване, освен основанията за отказа. Често отказват на база грешки в техния регистър, например липсва осигуряване за месеци, в които си работила, просто при тях не е отразено. Но във всички случаи трябва да разбереш конкретно защо ти отказват, а не да правим предположения.

# 6
не,здравните са ми ОК! А болничния е за 60 дни – от Лкк, един първичен и един с продължение! Лошото е,че съм закъсняла с Банковия кредит и дали от НАП не правят нещо? вече не знам В тая  фирма съм от 2 месеца,на 3тия си счупих ръката и ми издадоха болничен за 30 ни.След това ми го удължиха с още 30... вече не знам за какво става въпрос!

# 7
Не знам дали Нои работи и в Събота,защото само тогава имам почивен ден:(

# 8
  • София
Здравните май нямат връзка с изплащането на болничен (не съм на 100 % сигурна). Болнични се изплащат от фонд "временна неработоспособност". Но стига сме се правили на врачки, няма да ти помогнем Simple Smile Трябва да се разбереш с НОИ. Кофти за кредита, но това си е съвсем отделна тема. На НОИ хич не им дреме имаш ли кредит, или не.

# 9
Ako е заради кредита,незнам,но здравните са ми платени на 100 процента! Благодаря Ви,че ме изслушахте Simple Smile

# 10
Тази година нямаше 29.02. Ако наистина болничния е от тази дата, вероятно ти е върнат за корекция. В такива случаи връщат болничния с писмо на постоянния ти адрес, носиш го на лекаря за корекция, след това го даваш отново на работодателя, за да го подаде в НОИ.

Причините за отказано изплащане на обезщетение може да са най-различни. Намери си разпореждането за отказ и го прочети.

Задължението към Джет кредит не може да е причина за отказа.

# 11
  • София
Да, може да са ти изпратили писмо за корекция на нещо и ако не си отговорила в срок (например ако не си получила писмото), да ти откажат само на това основание. На колега му отказаха болничен, защото не посочил банкова сметка в срок, а момчето не си живее на адреса и не получил съобщението навреме.

# 12
Обикновено грешките са технически и се поправят бързо след като ЛЛ или ЛКК преразгледат болничния.

# 13
Ако нямаш шест поредни месеца осигурителен стаж, не ти се изплаща болничния. Казваш, че си работила 3 месеца. Преди да започнеш там, работила ли си друго?

# 14
мисля,че го открих! не съм писала Декларация за банкова сметка  към НОИ! Предадох на работодателя само копие от издаденото ми от банката - IBAN-a,друго не! Възможен ли е отказа заради тази декларация?  А и никой не ми е казал за подобна декларация,сега го виждам?!

Общи условия

Активация на акаунт