Честит рожден ден - пеем дружно в хор за Майския отбор

• 67 773
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Аз пък да ви почерпя, че одъртях!  Laughing  party023 Wine Glass

# 646
newsm59  Да си жива и здрава, Асе  Gift

# 647
Честит рожден ден, Асе! Много, много щастие и всичко най- хубаво!

# 648
  • Перник
Ася, честит рожден ден на патерица! Да си жива и здрава!   bouquet

Аз имах откачената идея да пусна Калоян в първи клас още този септември, но бързо ми мина  Crazy Сега мисля да го пускам догодина, на 6 г. и 3 месеца, пък да видим. Вчера разбрах, че едно момиченце от неговата група тръгва на училище тази година, на 5 и половина, заедно с брат си, който е на 7, но не искал да ходи на училище  Grinning

Последна редакция: пн, 18 юни 2012, 12:12 от SvetlaK

# 649
Добър ден,
моето скромно мнение, с риск да обидя някой, е че е престъпно деца на 5 години да тръгват на училище и че "училищните власти" не трябва да допускат това!

А детето сигурно към краят на годината ще навърши 6 и дефакто ще е от 6 годишните първолаци. Явно им е било зор на родителите му да го пускат на училище ....

# 650
  • Перник
Добър ден,
моето скромно мнение, с риск да обидя някой, е че е престъпно деца на 5 години да тръгват на училище и че "училищните власти" не трябва да допускат това!

А детето сигурно към краят на годината ще навърши 6 и дефакто ще е от 6 годишните първолаци. Явно им е било зор на родителите му да го пускат на училище ....

Ами, тя сега е на 5 и половина, значи след още 3 месеца ще е почти на 6, пък и тръгва, защото батко не иска да ходи на училище, а тя иска  Mr. Green Щом така са си преценили родителите, ОК  Peace

# 651
Детето, ако знаеше и какво си причинява  Mr. Green

# 652
  • Перник
Детето, ако знаеше и какво си причинява  Mr. Green

Ами, какво пък толкова? Имах колежка в университета, която е почнала училище на 5 - майка и била учителка и все я водела с нея, понеже нямало кой да я гледа, накрая взела, че я записала.  Crazy Освен, че завърши по-рано, друго не знам да си е причинила  Peace

Може би е добре да уточня, че майката е рускиня  Wink

# 653
Хайде ще попиша сериозно. Има неща за които трябва да "пораснеш" и това да тръгнеш на училище е едно от тях. Отделно има и тестове за училищна готовност  Peace
За да тръгне едно дете на училище е необходимо финната му моторика да е на необходимото ниво, да умее да се концентрира достатъчно и куп други неща. Чисто физиологически да има необходимата зрялост и устойчивост на нервната система. Има деца които се развиват по-бързо и за това се допускат 6 годишни първолаци. Но това допускане, а и максимата "моето гардже" е най-добро, май напълни училищата със 6 годишни. Ако, обаче едно дете, не е на нивото да се справи с програмата за обучение (предназначена за 7 годишни), би могло да има отражение върху психиката му - постоянно усещане за несправяне, за малоценност, не приобщаване към групичката, затормозяване, нервност и т.н. Все неща неприятни за едно дете и неща с които определено не е добре да расте. Не доброто "отработване" на тези емоции в по-късна възраст могат да доведе до отражения върху характера. От другата страна - наличието на дете неспособно да се справя с поставяните задачи дърпа цялата група (клас) - учителката му обръща повече внимание, избягва по-сложните задачи, което довежда пък до скучаене на другите учиници ... и естествено до по ниско ниво на обучение ....

Има много страни в които училищното обучение започна на 5 годишна възраст, но то е и предназначено за такива (демек за 5 годишни). Българското образование е предвидено да започва на 7 години и в първи клас децата се учат да пишат (за което се изисква достатъчно развита финна моторика) и часовете са с 35 минутна продължителност (което значи че е необходима концентрация за това време).

Туй от мен - не за първи път споменавам че това ранно развитие по което залитаме всички (включително и аз) ще ни изяде ушите и си е доста сериозен нож с две остриета. А резултатите от него ще са налични след 10-20 години ...

Иначе Светле нищо лично ... ама като чух 5 годишно и училище ... и не се стърпях  Mr. Green Но детето си е от набора на 6 годишните първолаци.  Peace

Всеки сам решава за своето дете  Peace

Реално какво си е причинило детето - ами отнело си е една година игра  Mr. Green

# 654
 PeaceГолямо ЗА за ФБ група,там ще ви следя по-често! Heart EyesСамо кажете име на групата или кой я създава да го намеря.

# 655
  • Перник
Temp  Hug погледнах трезво "моето гардже" и прецених, че е още мъничък за училище, нищо че напира да чете, пише и смята.

# 656
темп - под 'училище' сигурно светла е имала предвид 'предучилищна'. те нали и нашите дребсъни сега ще са 1ва група предучилища. съвсем е нормално да пропуснеш тая първа предучилищна и да си запишеш детето директно във втората предучилищна. и аз мислехд а го правя впрочем. спря ме само туй, че не ме кефи горната група в детската (шумни, агресивни, необуздани деца, които вече си имат супер бойна клика и надали ще допуснат нежния  ми лигав камен сред тях, от което въпросният мой нежен лигав камен би страдал) + госпожите на въпросната група. едната е вечено недоволна от всички деца (случвало се е да замества, та знам), а за другата всъщност нямам никакво впечатление. в допълнение, едната наша сегашна г-жа е супер пич, а и другата е печена, така че не бих заменила 2те зарад други 2,които не харесвам. точно тия 3 фактора: 1. деца от горна група, 2. г-жи на горна група + 3. г-жи на наша група, а не всички останали бла-бла приказки, излезли от учебник, повлияват камбата да тръгна на училище на 7.5г., вместо на 6.5, както и исках. инак той срича супер успешно. мога да кажа, че даже чете с бавни темпове (наскоро че'те юридически документ в трамвая, а не срича думи от сорта на 'мама', 'бебе', 'река'), смята, умножава до 20 (но понякога му писва и почва да нацелва), справя се със задачи от типа на тия в 3те азбуки, пише в тетрадка с широки редове и изобщо - оправен е и съвсем-съвсем е готов за 1ви клас. за инфо - петра на 5г.11м. започна да пише домашни по английски в тетрадка с тесни и широки редове (тая есен беше, така че ми е съвсем прясно и никак не се бъркам. през май, когато беше на 6г.7м., ми написа съчинение от 12 реда на тема какво направих днес), както и да чете на бг. и англ. следователно, всичко си е до детето. има такива, дето искат да дивеят и куфеят, а има и други, дето не искат. моите са от другите по-скоро. е, камен също мре да се фъчка по поляните, но със същия ентусиазъм и дращи букви и смята задачи.
и за да не речете, че си хваля гарджетата, да кажа, че никак не се справят с пъзелите, мозайките не са им интересни или не знаят какво да ги правят, петра пее ужасно фалшиво (ама тя е знае де  Mr. Green), камен е непоследователен и супер бързо сменя настроенията, тя обича да командва и дирижира, а той иска да е център на вселената и когато не му се кланят до земята, почва да врещи и пуска лигавия тембър.

който може, нека направи фб група. аз ще се включа  Peace

асе, бъди здрава! бъди и много, много усмихната! аз все по-рядко започнах да се смея с глас и това всъщност е ужасно тъжна работа...

Последна редакция: пн, 18 юни 2012, 22:04 от маик

# 657
 Hug Майче а аз изобщо нямах предвид Калоян, сина на Светла  Mr. Green

Групата е Май 2007 - кой намерих го аднах - давайте и другите .....

# 658
аз не  намирам група МАЙ 2007,а  дечица май  2007.

# 659
  • Перник
Майче, аз пък имах предвид точно училище - 1-ви клас  Mr. Green
Хайде да обобщим, че всичко е индивидуално  Peace и да идем да си разцъкваме групата във фейса, че на мен например хич не ми е ясна тая работа  Embarassed

На Калоян май госпожите в градинага му вдигнаха много самочувствието още миналата година - колко бил умен и незнам какъв, и той, както се беше заел да учи цифрички и буквички и да се опитва да чете, реши, че "съм си умничък" и започна да мързелува   Confused Знае почти цялата азбука, събира и изважда, дори наум, знае 2-3 думи на английски и толкова.  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт