Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 13

• 23 086
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Момичета да питам и аз понеже ще раждам секцио, кога трябва да си взема направлението за хоспитализация и от личния лекар или от АГ-то което ме следи? Какви други изследвания трябва да направя и предполагам се поемат от касата или...?

Направлението за хоспитализация аз си взех от следящия АГ заедно с обменната карта преди няколко дни, т.е. около месец преди термина. Доколкото знам направленията важат по един месец, вероятно и това е така.

Какви изследвания имаш предвид - рутинните кръвни или други? На мен за цялата бременност три пъти ми пускаха кръвни изследвания от ЖК и веднъж, при регистрацията, вагинален секрет и цитонамазка. Докторът ми беше измърморил нещо, че "трябвало да се направят още едни, ама аз трябва да си ги поема", хич и не питах за какви изследвания ми говори, слушам доктора, който ще ме оперира, а той нищо не е казал засега. Касата не поема много изследвания, мисля, че тези, които на мен ми правиха са тези, които се поемат.

# 61
Момичета да питам и аз понеже ще раждам секцио, кога трябва да си взема направлението за хоспитализация и от личния лекар или от АГ-то което ме следи? Какви други изследвания трябва да направя и предполагам се поемат от касата или...?
Да и аз мисля,че направлението важи един месец и това е периода преди раждането,в който ще си поискам всичко,но предполагам,че и без да си искам доки ще ми даде.
За изследванията-три пъти ми изследваха кръв и урина,един път микробиология,но другата седмица ще направим още една (важно е да е чиста преди раждането).Това е всичко по здравна каса.Отеделно ходих на първа и втора фетална морфология,първата + БХС,тях си платих.

# 62
Да, урината забравих, ама тя си върви с точенето на кръв.  Laughing На мен дали ще ми пускат втора микробиология, се чудя.  Thinking

# 63
ИрПуц питай задължително.Ако не е чиста е причина да се ражда секцио,за да не се зарази бебче при нормалното раждане.Друг е въпросът ако ще раждаш така или иначе секцио дали ще направят.

# 64
РаО, точно затова се чудя, планирано секцио ще съм.

# 65
  • София
Микробиологията е добре да е чиста независимо дали е секцио, ако не е и се прави секцио-то поне да се знае какви гадини има и да се включи необходимото лечение преди или по време на операция.

# 66
И аз съм планирано секцио и понеже е доста преди термина значи няколко дена преди датата на секциото да си взема направлението. А за изследванията имах предвид за самото раждане - ПКК, хепатит, спин, васерман задължителни ли са и поемат ли се от касата?   

# 67
mm123, според мене отиди в болницата където ще раждаш и там попитай най- добре. Мился, че се прави и някаква проба за упойката.

# 68
  • София
И аз съм планирано секцио и понеже е доста преди термина значи няколко дена преди датата на секциото да си взема направлението. 

Какво означава "доста" ?
Планирано секцио се прави не по-рано от две седмици преди термин.
Тестът за упойката на мен ми го направиха в предродилна, т.е. около 30-40 мин. преди самата операция.

ПКК, хепатит, спин, васерман задължителни ли са и поемат ли се от касата?   

Мисля, че не са задължителни и не се поемат от касата. Поне на мен такива изследвания не са ми правили. Но попитай лекаря си, който ще те оперира. Спомням си, че седмица преди секциото ми пуснаха последните изследвания на кръв и урина, но със сигурност не е било ПКК.

# 69
  • София
Спин и васерман са напълно задължителни... също и кръвната група...
ПКК не знам дали е така или е просто кръвно но не пълна...
Част се поемат от касата, други се доплащат...поне така беше при мен ... може и нещо да са променили...
Нататъчните кръв и урина вече си се поемат.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=28

# 70
  • София
Днес бях на беседа с анестезиолог понеже и на мен ми предстои планово секцио/вероятно ще е с пълна упойка Sad/,защото съм егати случая сложен...но както и да е и попитах дали трябва отново да изследвам СПИН,хепатит,васерман-последното ми изследване е от края на м.11.2010г и нали имат някаква давност и човека ми каза,че не съм длъжна да им ги представям и не е нужно да пускам нови.
Искат да имат документ за кръвна група,разбира се и друго нещо ще пуснем при мен-но това за вас не важи. Около 3 седмици преди секциото ще направиме теста за упойки-защото имам много алергии и ако се наложи да направиме подготовка преди операцията. Така че,която знае или има съмнения че е алергична към нещо,по-добре по-рано да се направи този тест за упойки.

# 71
Васерманът, хепатитът мисля също, е задължителен, СПИН не, поне така ми каза доктора в ЖК. Ако беше задължителен, да ми го е пуснал, но той каза, че ако искам и когато искам. Аз поисках да пусне токсоплазма, за която си доплатих и така. Логично е ЗК да поема задължителните изследвания, според мен, но не могат да те задължат да плащаш за други. Кръвна група също ми направиха в самото начало, при първото източване.

magnet_for_happiness, приема се за непременно да има някакви гадини ли, че да настоявам за микробиология?  Laughing

# 72
  • София

magnet_for_happiness, приема се за непременно да има някакви гадини ли, че да настоявам за микробиология?  Laughing

Не разбира се. Но ако е имало по време на бременността нещо: я стрептокок, ентерокок,гъби или друго...е добре преди операция да се провери има или не и ако има да се вземат мерки.
Но аз въпреки чистите ми микробиологии ще искам контрола преди операция.

# 73
 Grinning Да, разбира се.

# 74
ИрПуц, само кръв ли ти вземаха за изследването- токсиплазмоза! ако не е тайна, колко струва това изследване и имали смисъл аз сега да искам да ми го направят? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт