ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 18

• 36 304
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Аз писах един имейл на госпожата от телевизията с въпроси за предаването и ще видим какво ще ми отговори. Най-много ме интересува кой ще опонира...

# 121
И аз мисля като stelt77, няма никаква полза от подобни дискусии ЗА и ПРОТИВ, освен за медиите, които си пълнят ефирното време и се опитват да спечелят рейтинг на гърба на родителите, които поставят на първо място здравето на собствените си деца.

Как пък никоя медия не направи предаване за нарушените права и съвсем законната дискриминация на деца? Никой не потърси мнението на юристи, запознати с европейското здравно законодателство, които да изтълкуват правото на информирано съгласие и липсата на задължителни ваксини в по-голямата част от страните на ЕС. Да си чешем езиците, получавайки квалификации като "майки-хипарки" и "луди еколожки", е напълно безмислено занимание..  Confused

Мнението ти се припокрива на 100 % с моето . Още повече , че подхода на водещите в такъв род дискусии е меко казано недоброжелателен към "различните" , в случая ние . Peace да не говорим за глупавите въпроси , подмятания , прекъсвания за реклами и подобни изяждащи времето дейности , които напълно обезсмислят подобно начинание. Такива предавания винаги ми носят усещането , че се тъпче на едно място , че се повтаря до втръсване едно и също , че се създава излишна конфронтация , без да се придвижваме наникъде .

# 122
Такива предавания винаги ми носят усещането , че се тъпче на едно място , че се повтаря до втръсване едно и също , че се създава излишна конфронтация , без да се придвижваме наникъде .
Точно.  Peace
Всеки път е едно и също - болестите са много опасни (вкл. детските шарки и заушката), ваксините са спасили света от епидемии и са изкоренили едрата шарка, а неваксинираните са развъдник на инфекции и застрашават общественото здраве.

И никой никога не е отговорил в публичното пространство на въпроса с какво едно здраво, неваксинирано дете е по-опасно от останалите.  Whistling  Интересно как в държавите от ЕС, където ваксините не са задължителни, такива категории на "застрашаващи общественото" здраве няма.. А нито имат епидемии, нито заболеваемостта е по-висока. Дори напротив - някои болести като ТБ се срещат изключително рядко..

# 123
Дори напротив - някои болести като ТБ се срещат изключително рядко..
И то най-вече, ако някой се е имунизирал наскоро Wink

# 124
Аз писах един имейл на госпожата от телевизията с въпроси за предаването и ще видим какво ще ми отговори. Най-много ме интересува кой ще опонира...

А, кой.
Все ще се намери кой.
Някоя от "медийните звезди" - я Мърморян, я някой друг мрънкалник...
  Tired

# 125
  • София
Момичета, явявала съм се по ТВ първо за проблемното забременяване, после за градините, но с ваксините не се чувствам толкова подготвена, колкото са някои тук от вас, четейки постингите ви. А и има една малка подробност - тази сутрин се събудих с подуто око от ечемик, който накара меките тъкани така да отекат, че сега ви пиша с едно око гледайки само. Другото е на 80% затворено.

Иначе мисля, че трябва да се говори по въпроса. Една колежка днес ми вика, че открили на сина и странно петно и ще го изследват какво е, ама вика трябва първо да му направя ваксината, която е за 15 годишни/ незнам коя е/. Викам и ти си луда при положение, че има съмнение за сериозен проблем с това образувание, да ваксинираш детето!!! Ама, вика ми тя, то е задължително!!! Обясних и какво може да му докара, дано ме послуша.

# 126
Съгласна съм че предаванията са тенденциозни, глупави въпроси и т.т, но даването гласност на проблема е все пак нещо.Има многооо родители, които въобще не са се замисляли за другата страна. Аз съм благодарна, че преди 3 години ме накараха да се замисля и то случайно.До тогава въобще не съм се съмнявала в "чудодейните ваксини".Един родител да се накара да се замисли и да потърси пак е нещо, едно спасено детенце..... "Който има уши ще чуе, и който има очи ще види" вече има все повече родители с отворено съзнание, само трябва да им се даде шанс да започнат да търсят истината.Ние сме взели своето решение, сега трябва да помогнем на все повече хора да "прогледнат"  и така всички заедно ще можем да променим ситуацията, а не всеки да се спасява по единично, защото това няма да доведе до нищо...........Аз бих отишла ако имах физическата възможност.Адмирирам всеки, който ще събере смелост и ще излезе от своята зона на комфорт в името на истината......

# 127
На коя ваксина страничната реакция е епилепсия?

# 128
И отново НЗОК и ваксини в РО:

Въпрос:
"Здравейте, Пиша ви относно ваксинациите на новородено. От Майчин Дом Варна искат да заплатя клиничната пътека за здраво новородено на стойност от 160 лв. На въпроса на ..... (еди коя си) от 10.12.2010 вие отговаряте, че не би следвало от болницата да й изискват парите, още повече че цената, която посочвате е 110лв. На въпрос от 08.12.2011, отговаряте, че би следвало при отказ от ваксини да се заплати клиничната пътека. Защо се получава това разминаване? Кои са четирите компонента на клиничната пътека? Ваксинациите за един или повече компонента се броят? Каква е точната цена на клиничната пътека?"

Отговор от НЗОК:
"Уважаема г-жо ...., съгласно изискванията на НРД 2011 за медицинските дейности, НЗОК заплаща на лечебното заведение за болнична помощ за всеки отделен случай по клинична пътека, ако са изпълнени критериите за завършена клинична пътека (т.е. спазен минимален болничен престой и извършени определен брой основни диагностични и терапевтични, респ. оперативни процедури). Цените на клиничните пътеки, както и редът и условията за заплащане са регламентирани в Постановление № 304 от 17 декември 2010 г. за приемане на обемите, цените и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване. Съгласно постановлението, за 2011 г. цената на КП № 279 „Грижи за здраво новородено дете” е 141 лв.
Съгласно изискванията за отчитане пред РЗОК на КП № 279 „Грижи за здраво новородено дете”, тя се счита за завършена при изпълнени две основни диагностични процедури (една от които задължително **90.59 – скрининг изследване за хипотиреоидизъм, ВНХ и фенилкетонурия), и три основни терапевтични процедури, посочени в блок  „Кодове на основни процедури по МКБ - 9 КМ” на клиничната пътека. От посочените в таблицата общо пет терапевтични процедури, четири от тях са профилактични имунизации срещу хепатит В, туберкулоза, полиомиелит и прилагане на тетаничен анатоксин. Прилагането на ваксина BCG и ваксина срещу хепатит В е задължително в първите 24-48 часа след раждането, съгласно Имунизационния календар на Република България. Изключение са случаите, при които са налице временни медицински противопоказания за имунизиране, които да отложат за по-късен период (до 6 месеца) извършването на задължителните планови имунизации.
При несъгласие от страна на родителя на детето да бъдат направени ваксини, следва, че условията за завършена клинична пътека не могат да бъдат изпълнени. Последното е основание РЗОК да откаже да заплати на лечебното заведение стойността на клиничната пътека. От своя страна, лечебното заведение е положило грижи за новороденото дете и за дейността си е извършило някакви разходи.
Макар да имате право като пациент (респ. родител на пациент) да откажете извършването на определени изследвания или манипулации, редно е това да става при наличие на информирано съгласие (или писмено удостоверен отказ от Ваша страна). Следва да сте наясно, че отказът от задължителните имунизации крие сериозни рискове за здравето както на Вашето дете, така и на други хора.
Съгласно Закона за здравето, чл. 58, ал. 1: „За предпазване на гражданите от заразни болести се правят задължителни имунизации.” Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват съгласно Имунизационния календар на Република България.
Ваксинациите при новородените се извършват съгласно Наредба № 15 от 12.05.2005г. на МЗ (обн., ДВ, бр. 45 от 31.05.2005 г., изм. и доп., бр. 82 от 10.10.2006 г., в сила от 10.10.2006 г.) за имунизациите в Република България. Съгласно тази наредба, чл. 2, ал. 1 (изм. ДВ, бр. 57 от 2009г., в сила от 01.01.10г.): „Задължителни планови имунизации и реимунизации са тези срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип В, хемофилус инфлуенце тип В (ХИБ) и пневмококови инфекции.”.
В Закона за здравето, чл. 94, е указано, че пациентът е длъжен да се грижи за собственото си здраве и да не уврежда здравето на другите. Следва да имате предвид, че същият закон предвижда и финансови санкции в случай на отказ от задължителните имунизации. В Глава 8 – Административнонаказателни разпоредби, чл. 209, ал. 3, е постановено:
„Родители или настойници, които не осигуряват провеждането на задължителните имунизации на децата си, се наказват с глоба от 50 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е от 100 до 200 лв.”

# 129
Много подробно са се спрели на нарушенията и детайлите в законодателството, които се отнасят до тях. Обяснено е и защо НЗОК не счита пътеката за завършена, респективно повода да не им се заплаща такава пътека. Обаче не виждам отговор на основния въпрос - на кое основание болниците имат претенции за заплащане на КП от здравно осигурен пациент? И правомерно ли е това? Като толкова искат да попучат 2 пъти пари за едно и също нещо, да го напишат в някоя наредба, че поне да можем да я размахваме из съдилищата..  Whistling Или да вземат най-накрая болниците и касата да се разберат кое и защо трябва да се заплаща, ако отказът е заради правото на избор на пациентите. И защо никой никъде не цитира Глава 2 от Закона за здравето, където са записани правата..?  Rolling Eyes

# 130
Скромен запис .
Искам да следя темата.

# 131
Пате, при нас страничната реакция епилепсия се появи от пентаксим - т.е. полиомиелит, коклюш и незнам си какво друго. Не на последно място - точно тази странична реакция се появи и от неадекватното лечение. Ако ни бяха надрусали с хидрокортизон немедленно /сега няма да отварям темата пък за страничните реакции на хидрокортизона/, досега да сме забравили. По ирония на съдбата, в първата българска болница, в която се нахендрихме, ни даваха дексаметазон, ама не защото това овладява реакциите на ваксината, ами защото било можело Алекс да има мозъчен оток /не че имаше де, слава богу/. Ако сме знаели /ние като родители/, да продължим дексаметазона, вероятно щяхме да овладеем гърчовете от самото начало, ама то - ако сме знаели, нямаше пък да се ваксинираме и тъй нататък.
Третото ми дете, няма никакви ваксини още от родилния дом и колкото пъти го види ЛЛ, толкова пъти ни вика - ей, че розово бебе. Хаха, сигурно е защото няма хепатитна ваксина. newsm78

# 132
А по повод доплащането при отказ от ваксини при раждане - и ние си доплатихме в болницата в Стара Загора, ама хич не съм спорила, важното е, че няма ваксини. Това е съвсем пресен случай - от 05.04.2011 година. Да видим сега, дали ще ме докладват.
И да не забравя да се похваля - Алекс в проходилката вече си ходи съвсем "професионално", дано да дочакаме скоро и да си проходи извън проходилката! Даже само да види, че му се приготвя храна - и айде с проходилката до манджата!

# 133
Макар да имате право като пациент (респ. родител на пациент) да откажете извършването на определени изследвания или манипулации, редно е това да става при наличие на информирано съгласие (или писмено удостоверен отказ от Ваша страна).

Това как да го тълкувам - имам право да откажа процедура, предоставям документ и какво??

# 134
Макар да имате право като пациент (респ. родител на пациент) да откажете извършването на определени изследвания или манипулации, редно е това да става при наличие на информирано съгласие (или писмено удостоверен отказ от Ваша страна).

Това как да го тълкувам - имам право да откажа процедура, предоставям документ и какво??

После - глоба  Mr. Green

sdd_varna, браво на адашчето!Все така бързо да възстановяване  Hug
Сега като видях за дексаметазона..На Алекс преди седмица му изписаха дексаметазон  - инжекция за кашлица  Shocked Добре че не я сложих.Как да им  вярваш ? Close

Общи условия

Активация на акаунт