Припознаване на дете

• 2 171
  • 32
  •   1
Отговори
С бащата на бъдещият ми син нямаме сключен брак. Какво е нужно да направим за да запишат приятеля ми като баща на детето. Декларации , молби ....

# 1
  • София
Ако в болницата, където ще се роди детето, има назначен служител със статут на лице по гражданското състояние - бащата подписва декларация за припознаване пред самия служител и това е.

Ако в болницата няма служител с такъв статут, бащата отива при нотаруис и подписва същата декларация, след което нотариусът я заверява. После носи декларацията в болницата и готово.

Декларацията е съвсем проста, няма образец, ето един примерен текст:

Аз, еди кой си, ЕГН, лична карта, постоянен адрес, декларирам, че детето, родено на еди коя си дата в еди коя си болница от майка - трите имена на майката, ЕГН, адрес, е мое дете и съм съгласен то да носи имената - име на детето, бащино, фамилия. Дата, подпис. Може да прибавите пола на детето също. 

Има вариант декларацията да се подготви предварително и да се завери от нотариус, като в този случай (разбира се) не се пише дата на раждане на детето, а само "детето, което ще бъде родено от еди коя си майка". Така ще сте спокойни, че си имате документа предварително. В много редки случаи обаче някои служители отказват да я приемат, защото не е достатъчно конкретизирано детето (поне с дата на раждане). Така че ако искате, изчакайте да се роди бебо. Цялата работа не иска нито време, нито кой знае какви пари.

# 2
Аз също нямам брак с бъдещият татко. Доколкото разбрах при нас процедурата е:от болницата ми дават някакви формулязи, попълвам ги, таткото ги носи в гражданското и накрая аз се подписвам. Нещо такова беше. На място ще ми обяснят, тъй че не се притеснявам.

# 3
Най-добре попитай в болницата. Там където ражда приятелката ми декларацията се попълни и подписа в болницата. В Бургас, където аз си раждах искаха да носим нотариално заверена декларация.

# 4
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
И аз съм на същия хал.

# 5
Здравейте. Аз също нямам брак със бащата на детето ми.
Когато родих, при мен дойде една девойка, с един формуляр. Попълних го, написах името на бащата и детето. Тя го занесе в общината, а таткото просто отиде да се разпише.
Няма за какво да се притесняваш. В болницата ще ти кажат какво да правиш Simple Smile

# 6
Затвърдих си мнението,че навсякъде е различно.

# 7
Затвърдих си мнението,че навсякъде е различно.
А навсякъде би трябвало да е по един и същи начин, поне според мен. Благодаря за темичката и за отговорите, че и аз съм в клуба и инфото ще ми е от помощ, живот и здраве, след време Simple Smile

# 8
Би трябвало ама фактите говорят друго.За най-сигурно трябва да се допитам във самата б-ца,която съм си избрала,като понаближи датата.

# 9
Да, определено това е най-добрия вариант. И аз така мисля да направя, ама има още много време до тогава  Wink

# 10
Момичета, ами ако таткото е чужденец, ще имаме ли някакви затруднения?  newsm78

# 11
С бащата на бъдещият ми син нямаме сключен брак. Какво е нужно да направим за да запишат приятеля ми като баща на детето. Декларации , молби ....
не мисля, че би трябвало това да е проблем. След като си го припознава за свое, ако ще и марсианец да е, никой не би трябвало да прави проблем. Ама най-добре си попитай в болницата, в която мислиш да раждаш как стоят нещата при тях Simple Smile

# 12
С документите,които ще попълнят от балницата се отива при нотариус и след това в общината.
Това е цялата философия.

# 13
  • София
С документите,които ще попълнят от балницата се отива при нотариус и след това в общината.
Това е цялата философия.

В някои случаи и нотариус не е нужен  Peace В големите болници обикновено има служител със статут на лице по гражданско състояние, като подписът на бащата пред този служител е достатъчен и няма нужда от допълнителна заверка.

# 14
А когато майката и таткото нямат брак, а и двамата са с различни адресни регистрации, на кой адрес ще запишат бебето?

Общи условия

Активация на акаунт