Валидност на Лична карта

• 4 293
  • 9
  •   1
Отговори
Валидността на Личната ми карта изтича примерно на 01.11.2010 г.
Има гратисен период от 6 месеца, в който трябва да я сменя.
Подавам заявление за смяна на личната карта с нова на 15.04.2011 г.
Трябва да си взема новата лична карта на 15.05.2011 г.
В момента към днешна дата 05.05.2011 г. съм със старата все още.
Валидна ли е още старата лична карта при положение, че не съм си взел новата все още?

# 1
Не съм много сигурна, но мисля, че не е валидна. На мен ми казаха да си нося старата, заедно с талончето, което ти дават, докато не излезе новата карта.  Трябваше да подавам едни документи и от там ми отказаха, защото съм в процес на преиздаване.

# 2
Личните карти, изтичащи през 2010 година имат срок на валидност 6 месеца след датата на изтичането им.  Тези, изтичащи през 2011 нямат този гратисен период.  Ако картата ти изтича на 01,11,2010 г. , след 01,05,2011 е невалидна. Ако новата ти ще бъде готова на 15,05,2011, то до тогава нямаш валиден документ за самоличност.

# 3
Тогава каква е логиката на официалната публикация в сайтът на МВР (РДВР):

Цитат
ПРИМЕР: ако личната Ви карта е валидна до 15.05.2010г., нейната валидност се удължава автоматично до 15.11.2010г. и за този период няма да дължите глоба, ако не я подновите, но сте длъжeн в срок до 15.12.2010г. да подадете заявление за издаване на нова лична карта.

В срок до 1 месец след изтичането на валидността сте длъжен да подадете заявление... Тоест подкрепят вашата невалидност на картата...
Има нещо недообяснено...

# 4
Е няма логика. Нещо не е обяснено като хората.
Цитат от сайта на МВР
"Изтичащите през 2010г. лични карти и свидетелства за управление на МПС ще важат още 6 месеца след изтичане на валидността им и то само на територията на Р България."
Това , което цитираш не го прочетох никъде. Работя с документи за самоличност и съм сигурна в това, което пиша.

# 5
Старата карта може да ти послужи като документ за самоличност, ако си носиш талончето за новата, която още не е издадена.

# 6
  • София
Старата карта може да ти послужи като документ за самоличност, ако си носиш талончето за новата, която още не е издадена.
Пак няма да стане, проблемът за неподновяването навреме си е лично на притежателя. В моята работа сме инструктирани да не приемаме такива документи.

# 7
По принцип при подаването на документи трябва да се плати глоба, ако срока е изтекъл след максимума на посоченото време. Когато аз си направих новата ми се наложи и в банка и на още няколко места да използвам старата си и талона и нямах никакъв проблем  Peace

# 8
  • София
...
Валидна ли е още старата лична карта при положение, че не съм си взел новата все още?

Старата ти лична карта не е валидна, в случай, че искаш да си изкарваш някакви документи,
че излизаш зад граница.
Валидна е заедно с талончето за нова карта дотолкова, че да докажеш пред съответни власти,
(полиция например) че това си ти.
През 2010 дадоха 6 месечен гратисен период за валидността
на личните документи само на територията на България.

# 9
При проверка в сайта на МВР за валидност на лични документи ще излезе, че старата карта е невалидна след срока й на изтичане. Няма как да извършваш разпоредителни действия с невалиден документ за самоличност. Пак в този сайт можеш да провериш дали новата ти карта не е по рано готова и ,ако е, да отидеш да си я получиш. Лично моята беше готова 15 дни преди срока, указан в талончето. Не е проблем да се легитимираш и с шофьорска книжка и паспорт. Те също са документи за самоличност.

Общи условия

Активация на акаунт