2880 лв накуп за майки студентки- 5

• 42 197
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
  • Sunshine state
Мише,и аз съм към район ИЗТОЧЕН гр.Пловдив,но там ми направи впечатление,че служителките са изключително неинформирани.Отидох да подавам документи и ме върнаха,защото не знаели какво да правят(родих Юни,последна година студентка,та за това).Казаха ми да отида на следващия ден,когато щяла да идва някаква експертка от София.Е,отидох и жената ми прие документите без никакъв проблем.Направи си сметката,колко са в час.. и като знам по цял ден с какви се занимават... ooooh! нищо чудно,че си нямат на идея как да постъпят в по-специфични случаи.. Wink

# 586
Мерси Pupitka! То вярно, че не се в час, отделно все има много хора, но този път отивам най-рано - 1-2 септември, че да не променят пак нещо.  Rolling Eyes
В крайна сметка - 6 или 12 месеца е срокът. В сайта на МТСП, намерих този отговор:

Към молба-декларацията се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;
2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 Закона за семейните помощи за деца;
3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;
4. лична карта (за справка).
Към датата на раждане на детето следва да се водите все още студентка редовна форма на обучение.
На осн .чл. 12. ал 7 от Закона за семейни помощи за деца вземанията по този закон се погасяват в срок до шест месеца - за еднократната помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение, считано от края на месеца, през който е родено (осиновено детето).

# 587
този член 12, ал.7 се отнася за децата родени преди 1.1.2009 година. прочетете измененията и допълненията в държавен вестник, там е обяснено. аз отидох с преснимано обяснение от държавен вестник и ми дадоха помощта!!!

# 588
Може би задавам доста клиширам въпрос, но все пак - Има ли значение, че съм на работа, на трудов договор, за да взема тази помощ от 2880 лв.?

# 589
Ради, прочети темата назад има отговор на всичките ти въпроси, неприятно е да се повтаря едно и също всеки път, а да нямате желание да попрочетете малко  Peace

# 590
този член 12, ал.7 се отнася за децата родени преди 1.1.2009 година. прочетете измененията и допълненията в държавен вестник, там е обяснено. аз отидох с преснимано обяснение от държавен вестник и ми дадоха помощта!!!
Помниш ли от кой брой на ДВ е било това разяснение?
Аз подавах април 2010, имаше последно някакво постановление в ДВ от 8 април 2010.
А във Въпроси и отговори в сайта на МТСП точно на този член 12 се позоваваха и то за деца родени през 2011. Просто много объркват хората.  Confused

# 591
  • София
Момичета, ще променят ли последно нещо, че мисля да ходя да се записвам втори магистър утре?

# 592
Леко встрани от темата,....  някой ако е ползвал студентски кредит би ли разяснил повече??
Лихвата е повече от добра Mr. Green:

http://banks.dir.bg/2011/08/30/news9379145.html

# 593
  • Sunshine state
Днес по КАЛЕНДАР даваха за студентските кредити и много ме е яд,че не мога да се възползвам,казаха,че го опростявали,ако родиш дете.  Wink

# 594
Как така го опростявали ? Целия кредит ли ?

# 595
не е до един месец, а заедно с детските, когато преведат тях, превеждат и тази сума. ако си подала примерно на 1 януари,ще получиш към 20 февруари!!!

а ако не получаваш детски???

# 596
  • Sunshine state
Tedi,това няма значение.Просто парите се изплащат след 20-то число,тогава се изплащат и детските,на тези които взимат. Peace

# 597
Една консултация.... подадох документи, но в уверението пише че съм дипломант, или до крач на септември съм със студентски права. От социалните м задържат молбата защото трябвало до края на годината да имам права... и сега се чудели.....Sad((Така ли е ? И къде мога да видя точно условията за тази помощ. Благодаря!!!

А при евентуален отказ имам ли право да обжалвам?

# 598
и аз имам  страничен въпрос към майките получили тази помощ. През втората година ,получава ли се отново някакво майчинство? Sad благодаря предварително

# 599
  • Mediterraneo
Една консултация.... подадох документи, но в уверението пише че съм дипломант, или до крач на септември съм със студентски права. От социалните м задържат молбата защото трябвало до края на годината да имам права... и сега се чудели.....Sad((Така ли е ? И къде мога да видя точно условията за тази помощ. Благодаря!!!

А при евентуален отказ имам ли право да обжалвам?

Трябва да си студент към момента на подаването на документите. Не мисля, че ги интересува дали ще продължиш да учиш или не!

и аз имам  страничен въпрос към майките получили тази помощ. През втората година ,получава ли се отново някакво майчинство? Sad благодаря предварително

Майчинство се получава, ако си била осигурена. Втората година е 240 лв, независимо на какво си била осигурявана. Ако си била на социално майчинство първата година, за втората не вземаш нищо.

Общи условия

Активация на акаунт