Счетоводител в нужда се познава

• 52 839
  • 724
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Dominika, ако се осигуряваш в това ООД, няма да можеш да получаваш майчински. Единствената дейност, която можеш да изпълняваш по време на болнични и майчинство, е по граждански договор. Така че варианта с пенсионер самоосигуряващо се лице, даже може и ЕООД да е, е най-добър. Но, понеже не знаем каква ще е дейността ти, сама трябва да прецениш дали и как да защитиш извършената работа при евентуална проверка. т.е. кой точно я е свършил, пенсионера може ли да го направи...

# 481
може би най - добре е да не фигурираш никъде в документите на ООД -то (което в тоози случай ще е ЕОоД)направи го на свекър си - само здравно сигуряване. И си подготви 1 граждански договор за някаква работа в него - за всеки случай при проверка - така ще ти е най-изгодно

# 482
Благодаря ви за съветите   bouquet
Вариантът с гражданския договор е много удачен наистина. В този случай аз ще внасям ли някакви осигуровки? Доколкото успях да изровя в интернет, няма да имам право да работя и по граждански договор, докато съм в болнични 45 дни преди и 135 дни след раждането, след това няма да е проблем, така ли е? Някъде декларира ли се, че работя по гражд. договор? Годишен данък върху дохода по този договор ще се плаща ли и може ли да декларирам примерно 50 лв брутен доход (той месечен ли трябва да бъде или ще се декларира някаква обща сума за месеците до края на текущата година?) Изобщо не съм наясно с гражданските договори, извинете ме за "глупавите" въпроси.

И друг вариант има, но в него не съм много убедена, че е най-подходящ.
Собственик съм на ЕООД, с ДУК, фирмата е без дейност, откакто е регистрирана. Дали ако назнача пенсионера на някакъв договор и му извадя пълномощно, с което да ме представлява, докато съм в болнични и по майчинство в другата фирма, ще трябва да му плащам осигуровки все едно и той е по ДУК? Защото това ми беше обяснила нашата счетоводителка, а мисля, че не е права. Няма ли как да му плащам в този случай само здравни осигуровки?
Ухх, много ми е объркано ...  Tired

Кой от тези два варианта бихте ми препоръчали и защо?
Благодаря предварително за отзивчивостта   bouquet

# 483
Първия- колкото по-прсто, толкова по-лесно. Гражданския договор трябва да ти е готов само 'ако те изхващат' по някакъв начин - а верояността за това е почти нулева. Декларира се само ако има плащане по него - ако си работила, но не са ти платили - не се декларира и не се плаща нищо.

Имаш ли ДУК - осъществява дейност по него и дължи осигуровки като работник т. е всички. Освобождаването на пенсионера от осигуровките ( без здравните) е само ако е самоосигуряващ се. т. е втория вариант не ти е изгоден. Освен това като собственик на ЕООД ще имаш проблеми - все трябва да докзваш, че нямаш доходи и не е осъществявало дейност, а ако не осъществява дейност защо ти е това ЕООД?

# 484
Здравейте имам следното питане към днешна дата съм самоосигуряващо се лице като съдружник, могали да работя към друга фирма като работник и след това да взимам две майчинства.

# 485
Не знам дали помните моя казус, но се оказа, че нашите хора са прави. Изплатиха ми съботата от НОИ   Peace

# 486
  • Бг
Здравейте имам следното питане към днешна дата съм самоосигуряващо се лице като съдружник, могали да работя към друга фирма като работник и след това да взимам две майчинства.
Привет  Wink. Какво имаш предвид като казваш две майчинства ?
Ако имаш предвид платения отпуск за отглеждане на дете, не, няма как да вземаш и от двете места този отпуск. Иначе ако става въпрос за болничните за бременност и раждане, да и от двете места ще ти вземат дохода, за да ти изчислят болничните. Имай предвид обаче, че като съдружник трябва да си осигурена и за риска "Общо заболяване и майчинство", иначе няма да имаш право на болничните като съдружник, т. к. не си осигурена за съответния риск.

# 487
  • Балчик
Не знам дали помните моя казус, но се оказа, че нашите хора са прави. Изплатиха ми съботата от НОИ   Peace
хе хе аз помня , ами честито , само дето на мен не ми е ясно как така  newsm78

# 488
Благодаря за отговора, gold__ ! Май наистина колкото по-лесно, толкова по-добре! ЕООД-то го регистрирах 2 месеца преди да започне великата криза, е достраша ме тогава тепърва да се захващам с прохождащ бизнес и оставих нещата незапочнати. През това време ми хрумнаха още 2-3 идеи за бизнес, едната ще я осъществя сега, просто търсех оптималния вариант - ниски осигуровки и малък риск от провал.

# 489

Честно да ти кажа и аз не знам. На мен ми обясниха, че се променят датите на работните дни в месеца при подаването на декларацията /не ме питайте коя  Embarassed/.
Така съботата, която отработвахме само нашето си предприятие, и  която аз бях болнични ми е платена  Peace

# 490
  • Варна
Здравейте!
Разбрах, че при прекратяване на Тр.договор се изплаща часта от полагаемия се год.платен отпуск, която е дължима до момента на прекратяването.
Т.е. договора е прекратен в началото на Април - отпуска за отработените 3 месеца е 5 дни и само за него се изплаща обезщетение.
Въпросът ми е какво се случва с оставащите 15 дни от платения годишен отпуск? Могат ли да се ползват при следващ работодател, ако има такъв? Или изгарят?
Благодаря!
  bouquet

-------------------

Благодаря ти Alexandra! Hug

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 11:40 от dolly

# 491
  • Варна
Здравейте!
Разбрах, че при прекратяване на Тр.договор се изплаща часта от полагаемия се год.платен отпуск, която е дължима до момента на прекратяването.
Т.е. договора е прекратен в началото на Април - отпуска за отработените 3 месеца е 5 дни и само за него се изплаща обезщетение.
Въпросът ми е какво се случва с оставащите 15 дни от платения годишен отпуск? Могат ли да се ползват при следващ работодател, ако има такъв? Или изгарят?
Благодаря!
  bouquet

Можеш да си ги ползваш, не изгарят, поискай от стария ти работодател служебна бележка, в която да пише че са ти изплатени като обезщетение /или пък използвани, ако са били използвани/. Представяш я на новото място и това е.

# 492
  • София-Младост

Честно да ти кажа и аз не знам. На мен ми обясниха, че се променят датите на работните дни в месеца при подаването на декларацията /не ме питайте коя  Embarassed/.
Така съботата, която отработвахме само нашето си предприятие, и  която аз бях болнични ми е платена  Peace
Браво, радвам се. Simple Smile

# 493
  • София
Здравейте!
Моля помогнете ми за следния казус:
Баща ми е на 62г. Има стаж, но няма годините за пенсия. Уволниха го и сега е към БТ.
До тук добре.
Обаче от БТ ги зарибяват с тия "20 000 за безработни".
Обаче за да могат да кандидатстват, трябва да регистрират фирма.
И той се е юрнал да го прави.
Въпросът ми е - ще попречи ли регистрирането на ЕТ или ЕООД на пенсионирането му като безработен?
Нали при ЕТ трябва сам да си внесе осигуровки?
Колко точно?
Ами ако не може и няма пари?

А при ЕООД как стоят нещата?

Съжалявам, много бързам и съм много емоционална. Embarassed

# 494
  • София-Младост
Здравейте!
Моля помогнете ми за следния казус:
Баща ми е на 62г. Има стаж, но няма годините за пенсия. Уволниха го и сега е към БТ.
До тук добре.
Обаче от БТ ги зарибяват с тия "20 000 за безработни".
Обаче за да могат да кандидатстват, трябва да регистрират фирма.
И той се е юрнал да го прави.
Въпросът ми е - ще попречи ли регистрирането на ЕТ или ЕООД на пенсионирането му като безработен?
Нали при ЕТ трябва сам да си внесе осигуровки?
Колко точно?
Ами ако не може и няма пари?

А при ЕООД как стоят нещата?

Съжалявам, много бързам и съм много емоционална. Embarassed
Регистриране на фирма в неговия случай няма да попречи на бъдещо пенсиониране, ако има право на обезщетение обаче като безработен, след рег. на фирма няма да го получава. Второ работи не работи тая фирма, всеки месец той ще дължи осигрителни вноски... С какво ще се занимава тази фирма, или просто само ще я регистрира?
И като допълнение:
"Новата програма ще помогне на предприемчивите безработни да получат до 20 000 лева безвъзмездно и да се разминат с рискования вариант за взимане на кредит или пари назаем. Средствата по програмата ще стигнат за подпомагане на собствен бизнес на поне 2 500 души, като условие е те предварително да са регистрирали фирма."
"Общия брой кандидати, които ще бъдат допуснати до програмата, е 10 000. Те ще бъдат обучени в две направления - "малък и среден бизнес", който ще продължи 2 месеца и "бизнес услуги" със срок на обучение 3 месеца."

Последна редакция: ср, 11 апр 2012, 11:56 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт