Заедно сме вече всички - мами и АПРИЛските душички! - Тема 1

• 31 551
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
  • Германия
Привет, мами! Днес бях на преглед в МД, доколкото знам имаме право на два такива след раждането, но днес ми казаха другия път да дойда с направление от личния лекар, което не е много ок, но няма да го правя на въпрос, защото имам допълнително здравно осигуряване и ще си ходя при моята си гинеколожка, ако трябва. По-важното е, че шевовете ми са зараснали добре. Хемоглобинът ми, обаче, е много нисък и ми изписаха Пренатал (витамини) и ми препоръчаха да ям месо, въобще белтъчини и по две лъжици извара на ден. Казвам това за мамите, които не са се проследили след раждането, за да отидете непременно и да видите как сте със здравословното състояние. По принцип аз направих кръвоизлив след раждането, така че при мен имаше предпоставки за това, но все пак, идете и си направете изследванията, които ви се полагат.

Въпрос към консултантите: Възможно ли е ниския ми хемоглобин да се отразява на кърмата и оттам на бебето по някакъв начин. Благодаря!

.....
Малко вероятно е. Много похвално е това, че се грижиш за здравето си   bouquet Доста майки го подценяват този факт, (или просто не го знаят) но при анемия например се наблюдава намаляване на кърмата. Затова и е добре да се направи една кръвна картина и на майката. Можеш да подпомогнеш усвояването на желязото, ако към изписаният препарат си хапваш богати на вит.Ц плодове и зеленчуци. В редки случаш при кърмачетата акито може да стане по-рядко, ако майката приема желязо. Наблюдавай го и ако имаш притеснения- е добре да се консултираш с педиатър.  Peace

# 376
  • Германия
        Здравейте на всички   bouquet
        Следя редовно темата, дава ми отговор на много от въпросите ми.
Включвам се да поискам съвет от  консултантите на ЛЛЛ.
Синът ми днес става на 20 дни, суче по около осем пъти на денонощие /на поискване/. Суче винаги със затворени очи, с почивки, по около 10 минути от гърда. Това "спане" по време на кърмене доста ме притесняваше. Мислех си, че се храни недостатъчно и винаги като се разплаче му давах пак да суче. Има около 5-6 наакани памперси през деня.
           Синът ми се роди на 29,04 - 3.750 кг. На втори май ни изписаха 3.660 кг. На 17,05 бяхме на първата ни консултация и тегленето показа 4,630 - тоест е качил от дадата на изписването /15 дена преди това/ ЕДИН КИЛОГРАМ. или около 800 грама от дадата на раждането. Лекарката нищо не каза, но аз честно да ви кажа се изплаших /като се има предвид че големият ми син беше тези килограми в края на втория месец/. Въпросът ми е следният: да се опитам ли по някакъв начин да ограничавам храненията на бебето, например като заплаче за ядене да не му давам на по-малко от 3 часа, да се опитам ли да махна едното нощно кърмене, и ако да как? 
         И следващата ми питанка е свързана с това дали да предлагам и двете гърди при едно хранене? Досега се опитвам и двата варианта - ако предлагам и двете слагам го по десет минути на всяка /общо 20/.  Ако предлагам само по едната го оставям на нея около 15-20 минути. Притесненията ми са свързани с това, че когато предлагам и двете гърди си мисля че бебето не ги изсмуква достатъчно /въпреки че са меки след сукане/, а когато предлагам само едната се притеснявам че се получава кърмене на голям интервал и това може да доведе до намаляне на кърмата ми.
           Постът стана малко дълъг, исках да обесня по-подробно притесненията ми. Ще се радвам ако някой ми отговори. Благодаря предварително   bouquet   bouquet   bouquet

......

Vaska, бебенцето ти наддава чудесно и се радвай, че се развива така добре! Ако знаеш колко майки биха ти завидяли за това тегло, което е достигнало детенцето ти  Wink Изключително кърмените бебета знаят кога са заситени и едва ли ще е добра идея да го лишаваш от храна. Та той сега расте и има нужда от млякото, за да се развива пълноценно! Досега се справяте чудесно и всъщност много добре си се ориентирала да предлагаш и двете гърди на всяко кърмене, вкл. и да имате нощно хранене. Бебето има нужда от това. Ако няма нужда от храна, той нямаше да те търси. Довери се на бебето си и майчиният инстинкт, те са най-добрите съветници  Wink 

# 377
Добър ден и от мен.

И аз като Чорлето нямам скруполи да кърмя навън. Вече имам доста практика и въобще не ми пука - на който не му харесва - да не гледа.

Най-накрая се преборих с Влади да "пожелае" биберона - и се възцари мир. Нахранвам го, преобувам го, гушкаме се, говорим си докато е в добро настроение и като почне да се прозява и да му се зачервяват очичките го мушкам в кревата с бибата в устата и след 10 мин мах е заспал. Направо се родих. Днес имаше колики около 2 часа та пак се носихме, но е съвсем различно от предходния месец в който направо се изтощавах от приспивания.

За подсеченото дупе - ако не се оправя може да е алергия от памперсите - сменете марката. Ако е подсечено дупе - сменяйте памперса след всяко хранене и мийте винаги след акане. Иначе кремчетата съдържат почти едни и същи съставки.

Да ви питам, че забравих - болничния след този 42 дневния от педиатъра на детето ли се издаваше и кога?

# 378
Минавам само да ви кажа едно голяяяямо здравейте  Hug Hug Hug Hug Hug. За друго просто нямам време - баща ми е май,май,май..... тежко болен и незнам къде съм, коя съм.... просто до най-голямата радост в живота ми се появява и най-голямата мъка....Няма да ви занимавам, радвайте се на мъничетата си с усмивки  Hug  Hug  Hug

# 379
Блуменце- тежко е мила някой да се разболее. Не смесвай обаче емоциите. Колкото и да ни е тъжно родителите ни се разболяват. Не губи присъствие и не лишавай детето си от твоята любов. В същото време се грижи за баща си. Когато трябва си поплачи, когато трябва се посмей...Казвам ти го от опит.

Ваня личния лекар на бебето издава изравнителния болничен. Моя го издадоха в деня ,когато трябваше да се явя на работа, както всеки друг болничен.

# 380
от 11:30 сме навън ... прибрахме се преди малко Simple Smile
 newsm44 smile3507

# 381
  • Германия
Въпроси към консултантите.
Както видях има още майки в ситуация като моята - цедят се и хранят така. Аз още не съм се отказала тотално от кърменето, пробваме всеки ден. Неуспешно, но знае ли се днес може да е Денят.
Та мисълта ми е: Моята Неделина вече яде по 100 мл на хранене 7 пъти на ден. Това е сега когато е едва на 3 седмици. Като мине месец, като направи и 3 месеца дори какво става с детския й организъм? Съвсем логично е да иска още. 120, 160 та дори 200 мл. Бихте ли ми обяснили дали тогава количеството кърма е същото, но в по-големи порции на по-малко хранения? Страх ме е от този момент, защото се опасявам от великото дохранване с АМ. Ако може малко инфо. И после, като стане време за сокчетата това всъщност не намалява ли и търсенето на кърмата? 20 мл.сок за сметка на 20 мл кърма?

Моrning Glory, колкото повече расте бебето, толкова повече побира стомахчето. Значи по познатата формулка за изцеденото мляко можеш да прецениш колко е нужно за едно хранене. Сама си се ориентирала вече че стомахчето ще побира повече и ще има повече време за преработването на кърмата. Така обичайно могат да се разредят храненията, но на всяко хранене ще е повече количество сравнено със сега. Изключение правят скоковете в растежа, тогава е много вероятно да търси по-често и дори и допълнително. В такива дни най-лесно приложимото е по-често кърмене или изцеждане. Вероятно гърдите ти ще се нагодят към определен ритъм на цедене и ще произвеждат достатъчно. Така ли ще имаш тревоги заради недостигаща кърма.  Wink
Сокчетата..ах, сокчетата. Rolling Eyes  Ето  тук и  тук можеш да прочетеш за тях и да решиш, дали наистина са толкова нужни.  Peace противно на рекламите на Hipp, Alete & Co.

Peace

# 382
Мами, знам, че това е коментирано, но не мога да намеря публикацията. Та въпроса ми е - на 23.05 стават 40 дни от раждането и от вчера имам кърваво течение. До преди това карах с ежедневни превръзки, много слаби лохи имах, дори си мислех, че ми свърват, но с появи това кръвотечение. На някой да му се е случило подобно нещо?

# 383
Здравейте мамчета,
 да се запиша и аз в Родени.
Имам въпрос към консултантите
При мен кърменето просто не се получи,при многократни опити и много болки и разранени зърна просто взех електрическа помпа и се храним със изцеждане и шише.Досега сме само на кърма.Марти яде около90 гр ,рядко 100,просто не може повече.Храни се 8-9 пъти дневно.За 40 дни е качил 1800 и е  пораснал 5 см.Въпроса ми е следният .Значи аз се изцеждам 5 пъти на денонощие около 250 гр кърма при пълно изцеждане на двете гърди.Каквото е в излишък от кърмата я замразявам.Искам да попитам добре ли през такъв период да се изцеждам ,през около 5 часа или трябва да мина на по-кратък период?
[/color]

# 384
blumence, в момента се пека на този огън, но с дядо ми, който много ме е гледал през целият ми живот. Когато разбрах какво се случва се притесних толкова силно, че веднага повлия на кърмата....това беше и момента в който се наложи да дохранвам с АМ. Тогава плаках от мъка по дядо ми и по това, че трябва да дохранвам с АМ при положение, че всичко с кърменето ни беше наред.
Искам да мога да те прегърна и да ти кажа да бъдеш силна, най-вече защото това ще се отрази на отношенията и режима ти с бебето, а не бива! Минаваш през труден момент, но трябва да си  позитивно настроена(колкото и клиширано да звучи), заради малкото същество, което зависи от теб на 100% - единствено и само от теб!!!
Прегръщам те и ти изпращам всичката си сила и позитивна енергия! Дано помогне, ако не на татко ти, поне на теб!  Hug Hug Hug Hug
Искам да използвам възможността да благодаря за всеотдайността на момичетата от ЛЛЛ, за бързите им отговори и за полезната информация! Изчитам всичко от тях и са ми невероятно полезни!!!
Аз също имам моите трудни и болезнени моменти. Моменти на съмнения и притеснения, на двоумения дали му стига кърмата, хранителна ли е и т.н., но се опитвам да мисля позитивно, да чета и да спазвам голяма част от съветите - като пози за кърмене, предразполагане с приятна музика, кърмене кожа до кожа, кърмене на по-приглушена светлина, спокойно отношение към недоспиването ми (защото кърмя на поискване), подходящ хранителен режим (проядох и жито...нещо, което не бях вкусвала никога през живота си).
За кърменето навън...засега сме се хранили в съблекалните на моловете, в които сме ходили на пазар. На разходка навън все още не сме излизали, защото времето ни беше доста хладно и ветровито (и продължава да е такова, а ако е топло се пълни с комари - и все още не сме си купили покривало за количката против комари), но смятам, че кърменето навън е ок, особено с подходящите дрехи.
Много ми е приятно да ви чета и да пиша, но ме викат на млечният бар!
Прегръщам ви!
Дано да се храните добре, да пълните памперсите и да спите достатъчно!  Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 385
Мами, знам, че това е коментирано, но не мога да намеря публикацията. Та въпроса ми е - на 23.05 стават 40 дни от раждането и от вчера имам кърваво течение. До преди това карах с ежедневни превръзки, много слаби лохи имах, дори си мислех, че ми свърват, но с появи това кръвотечение. На някой да му се е случило подобно нещо?
На мен 20 дена ми текоха лохиите.И сега от 4-5 дни имам кръвотечение.Все едно цикъла и мисля че това е МЦ.

# 386
  • Германия
Здравейте мамчета,
 да се запиша и аз в Родени.
Имам въпрос към консултантите
При мен кърменето просто не се получи,при многократни опити и много болки и разранени зърна просто взех електрическа помпа и се храним със изцеждане и шише.Досега сме само на кърма.Марти яде около90 гр ,рядко 100,просто не може повече.Храни се 8-9 пъти дневно.За 40 дни е качил 1800 и е  пораснал 5 см.Въпроса ми е следният .Значи аз се изцеждам 5 пъти на денонощие около 250 гр кърма при пълно изцеждане на двете гърди.Каквото е в излишък от кърмата я замразявам.Искам да попитам добре ли през такъв период да се изцеждам ,през около 5 часа или трябва да мина на по-кратък период?
[/color]
1800 гр. качени само от хранене с кърма ли?!?    Hands Thumbsup 

totoven, щом за теб е най-удачно и безболезнено да изцеждаш, можеш спокойно все така да осигуряваш кърмата на Марти. Прецени си, щом общото количество за денонощие можеш да събереш от 5 пъти цедене, можеш да запазиш този ритъм.  Имай си едно наум, че той расте и може да започне да търси по-големи порции, така че вероятно ще се наложи да вмъкнеш поне още едно изцеждане. Просто си нагаждай честотата на цедене според търсенето  Peace

# 387
1800 гр. качени само от хранене с кърма ли?!?    Hands Thumbsup  

Хм, и моето слонче е качило точно толкова за 1м време при изключително кърмене Laughing

# 388
Към ЛЛЛ- консултантите по кърмене!!!
Красито се роди 3.300кг. вкъщи се прибрахме 3.050кг. след една седмица педиатъра я претегли беше 3.110кг. което било много малко и започнахме с добавката. Днес отново я претеглиха вече е качила 380г. и сега е 3.490кг. което било идеално, но продължаваме с добавка вече започна да изяжда по 90мл. добавка, но първо я кърмя и после и я давам. Кърмя винаги и от двете гърди, но тя доста се уняся и ми е много трудно разбуждането, кърмя я по 7 пъти за около 15мин. на едната гърда и 15 на другата след това изцеждам каквото е останало.
DiDiPeh, поздравления за усилията, които полагаш да кърмиш Красито   bouquet

Пишеш, че имате 7 кърмения за 24 часа, а дали някое от тях е през нощта в рамките между 2-3 и 7-8 сутринта, когато нивата на пролактина се счита, че са най-високи и лактацията би могла да се стимулира допълнително.Много майки предпочитат да кърмят по-често и интензивно бебетата си поне първите 4-6 седмици.Смяташ ли, че ще е възможно да вмъкнеш поне още едно кърмене, защото повишеното търсене на мляко вероятно ще доведе до повишаване на лактацията, на принципа търсене-предлагане Simple Smile
Вариант ли е да опиташ да предлагаш  на Красито да суче от едната гърда, колкото иска (може да използваш  компресия на гърдата, за да й помогнеш да суче по-ефективно), като видиш, че не суче повече - да я вдигнеш, оригнеш или погушкаш малко, после предложиш другата гърда?

Чудесно е, че успяваш да предложиш на бебето първо да суче и едва после да получи добавката, колкото му е необходима. По възможност кърменето да е по обсъдения по-назад начин - едната гърда, след като спре да суче, прилагаш копресия. Като спре да суче и с компресия, предлагаш втората гърда. После компресия и на втората гърда. След това детето отново може да се върне на първата гърда, за да изсуче каквото се е събрало по време на паузата. Чак след това, ако сметнеш, че се налага дохранване, може да предложиш, но по възможност с лъжичка или спринцовка. Пиенето от шише много се различава от сукането от гърда и има реален риск бебето да предпочете лесния достъп на мляко от шишето и да откаже да суче от гърда. При малките бебета, когато млякото от шишето тече, то няма избор освен да преглътне. Добре е добавката да се дава така, че детето да може да покаже кога няма нужда от повече. Вариант ли е да обмислиш някои алтернативни на шишето методи за хранене - чашка, спринцовка-дозатор или система за дохранване на гърда? Нежно приучване на бебето към шише?

За разбуждане майките споделят, че им помагат някои трикове, като „буба лази” по гръбнака на бебето, нежно масажиране на гръбчето, рисуване на кръгчета по устните му с пръст, навлажняване на лицето с ръка или влажна кърпа, разсъбличане на бебето или смяна на памперса, по-ниска температура в стаята, махане на завивката. Ето хубава статия Събуждане на сънливо бебе

Поради доброто наддаване на бебето в последната седмица - склонна ли си да обсъдите с педиатъра да давате по-малко добавка, толкова колкото бебето е склонно да приеме, предвид, че с описаните методи то вероятно ще изсуква повече мляко и може да не му е необходима толкова добавка, да предлагаш кърмата, която изцеждаш, с прилагане на методите за събуждане, компресия и по-често сукане, след което отново да я премерите на същия  кантар?

Надявам се някои от методите да сработят при вас и да окажат добър ефект. Успех  Peace

# 389
  • Германия
1800 гр. качени само от хранене с кърма ли?!?    Hands Thumbsup  

Хм, и моето слонче е качило точно толкова за 1м време при изключително кърмене Laughing
thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт